• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    CROSS
    CROSS --- ---
    ROUMEN: u Lega půjde spíš o licence na používání hardware, odhaduju
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    THOMASMORTA: Detaily licencí mě nikdy moc nezajímaly a považuji je spíše za zlo (mám proto raději svět opensource, když si můžu vybrat). Ale nemyslím si, že by lego mělo nějakou licenci na "robotiku" :-) Na své výrobky licenci mít může, ale jak BrickPi tak PiStiorms jsou produkty postavené na Raspberry Pi a na to má licenci někdo jiný a ta je asi hodně volná, protože různých berry pi klonů jsou mraky a HW s ním kompatibilním taktéž, pokud jde o SW, tak OS je odvozený od debianu.
    Právě ten BrickPi mě zaujal otevřenou licencí (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) jak na SW tak na HW, kdy to může kdokoliv používat, sdílet, kopírovat, upravovat a ti i komerčně, tak nevím co by tam mělo lego licencovat.
    Ale tou "konkurencí" jsem nemyslel licenci ale přístup jak využít HW (lego kostičku, lego motory a lego senzory), který člověk má z různých setů k vlastnímu hraní si a k řízení a programování. V první řadě jsem hledal nějaký "lepší" SW, který poběží na linuxu a ne jen ve windows a bude jednak pro mě pochopitelnější něž ty divné krabičky, ze kterých jsem byl velmi zmatený (ač programátor) a které mi připadaly velmi neintuitivní a nepřehledné a pro větší projekty komplikované. Ani pro děti mi to nepřipadá vhodné jako první krok do programování. Takže jsem byl potěšen možností využít třeba scratch či snap! (pro děti a i pro mne na jednodušší projekty, případně pro složitější věci python nebo klasiku C) a od toho už byl jen krůček k nalezení alternativního HW jako řídícího centra kompatibilního nejen s lego senzory a motory ale umožňujícího připojit i další periferie, tedy otevřený systém.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    ROUMEN: Vzhledem k tomu, že oboje jsou legem licencované produkty (protože co se týče robotiky, tak lego uděluje licence třetím stranám), tak to je spíš rozšíření, případně alternativa, ale pro lego nikoli konkurence.
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    KAERO: konkurencí k lego mindstorms by mohlo být:

    Brickpi (http://www.dexterindustries.com/BrickPi/)
    Pistorms (http://www.mindsensors.com/content/78-pistorms-lego-interface)

    Standardní mikropočítač s rozhraním pro přímé připojení lego senzorů a motorů a i dalších nelego příslušenství.
    Nevím, který z těch dvou uvedených se mi líbí víc.
    Brickpi je open source HW i SW, což je mi sympatické, i když bych si HW spíše koupil než sám vyráběl a pájel. Pistorms má zase integrovaný displej, spoustu kompatibilních senzorů a dalších rozšíření co od nich jde koupit a jsou připravené rovnou k použití (knihovny pro použití ve vlastním SW).
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    KAERO: eduxe je firma, která distribuuje education řady lega, které nejsou určeny pro hračkářství, ale pro školy - myslím, že pořřádají i nějaká školení a hlavně se starají o vzdělávací materiály.
    Jinak WeDo 2.0 není konkurencí mindstorms, spíš jakýsi předstupeň. Je určeno pro nižší věkovou skupinu a používá starý technic oproti novému technicu u mindstorms.
    KAERO
    KAERO --- ---
    AXTHEB: aha, jsem pochopil ze to wedo si vyvinula ta firma eduxe s.r.o., tak to jsem byl uplne mimo :|
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    AXTHEB: Ehm, swype mi z generací udělal ministerstva.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KAERO: Tak všechny ministerstva mindstorms měly svojí edu variantu krabice, a prodaly se toho kvanta. A není to "uznání od fy LEGO", je to normální LEGO produkt, jen se to prodává jiným kanálem. A má úplně jiné servisní podmínky.
    KAERO
    KAERO --- ---
    THOMASMORTA: tak az to koupis, tak poreferuj. fascinuje me, ze to je vlastne konkurence k mindstorms, a presto wedo ma nejake uznani od fy lego - tj. na strankach lego to je uvedene, a je to podporovane.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Jinak v noci jsem si postavil svého prvního bionicla (pořízeného na součástky, protože má naprosto úchvatné paroží, které chci na démona) a jsem velmi překvapený, jak je obrovský!
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    KAERO: S WeDo zkušenost zatím nemám, ale verze 2.0 mě uchvátila a do konce roku hodlám pořídit (plán je, že příští měsíc).
    KAERO
    KAERO --- ---
    THOMASMORTA: Nejaka cast penez pujde na vybaveni, a resit hodinovou sazba ucitele je samozrejme nesmysl, protoze obvykle neuci osm hodin denne, spis by melo smysl resit kolik to hodi za rok (je potreba zprumerovat prazdniny atd.). Dalsi pohled na vec je ze tim platis hodinu, kterou se treba nemuzes venovat detem, protoze trcis v praci (nebo psanim blbosti na NYXu :) ).

    Ale porovnani s WeDo je trochu vrazedne, to mas fakt. Mas s WeDo zkusenost? Tak nejak premyslim, kdy detem neco takoveho koupit. Robotika + lego, to je imho genialni kombinace.

    (Aby bylo jasno, nemam na tech kurzech zadny zajem, ani moje dite tam nechodilo nebo chodit nebude, ziju v mimo prahu)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    KAERO: Ale jinak - má úvaha se odráží hlavně od počtu. Kdyby to za tuhle cenu byl indivudální kurz pro jedno dvě děcka, tak je to úplně super. Kdyby jich tam mělo být osm až deset, tak nevím...
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    KAERO: Jo a teď to vynásob až deseti lidma ve třídě. Tisicikorunové hodinové sazby, kdy zároveň s rostoucím počtem dětí klesá prostor, který může lektro věnovat jednomu dítěti mi už nepříjde ok.

    Jinak co se týče toho programování, tak za 4,5 tisíce máš si můžeš pořídit komplet sadu WeDo 2.0 a do konce roku k tomu dostaneš ke stažení zdarma i náměty činnotí:
    45300 WeDo 2.0 Základní souprava EDUXE
    http://www.eduxe.cz/product/45300-wedo-20-zakladni-souprava-779/

    V porovnání s tím mi přijde 5000 za 15 lekcí docela dost:-) Ale je fakt, že zrovna v této oblasti bych se dítěti věnoval velmi ochotně.
    KAERO
    KAERO --- ---
    THOMASMORTA: to je za 15 lekci. 233,- za lekci, lekce koukam trva hodinu. Cena mi prijde celkem ok. Ale mozna jsem jen prilis mlady rodic :)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    VERONIKA22: Není zakladatelka ID Nacitalka? :-) Ale tedy ty ceny jsou šílený.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    spíš pro pražské: doporučila jsem to kamarádce a její syn z druhého stupně základky byl úplně nadšený ( po první hodině). Zakladatelka této organizace je z nyxu a vede to báječně.

    Jedná se hlavně o programování robotů z lega, tak jestli její kroužky můžete šířit dál :o)

    CROSS
    CROSS --- ---
    SHMADE: píše tam custom vacuum formed canopy glazing, takže ne-lego.
    Ale jako solidní stavba teda.
    SHMADE
    SHMADE --- ---
    BATY: Ten poklop je něco, co neznám, nebo nelego? Jinak moc pěkný a respekt za funkčnost...
    BATY
    BATY --- ---
    Lego's New Yellow Submarine Comes With Four Perfect Beatles Minifigs
    http://io9.gizmodo.com/sweet-strawberry-fields-legos-new-yellow-submarine-com-1787683707

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam