• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    SHMADE
    SHMADE --- ---
    JANFROG: Já takhle třeba nikdy nekupoval, ale pokud bys chtěl, tak bych prostě dobře koukal, co je tam za dílky v tom mixu, tohle co linkuješ mi přijde, že než "technic" mix, je to nějakej odpad ze city setů, kde se pár technic elementů taky vždy vyskytuje, ale určitě to neni pomíchaný z technic setů, tedy to co chceš vlastně nedostaneš, je tam hromada studded beamů, který se v technic setech dnes už nevyskytujou a ani z nich pokud nejsi staromilec už dnes stavět taky nebudeš. Technika stavby je jinde a než hromada velkých dílů, je spíš potřeba hromada malých a rozličných, což v tomhle prostě neni, zároveň tam nejsou skoro ani žádná ozubení a podobně... sice je to de facto technic mix, ale spíš aby to někoho naštvalo, protože tam nic moc použitelného není...

    Pokud nemáš žádné motory a tak, tak kup pro začátek tohle:
    https://shop.lego.com/en-US/RC-Tracked-Racer-42065
    KAERO
    KAERO --- ---
    JANFROG: jak jsem psal, opravdu si myslim, ze pokud s tim zacinas, ze je lepsi koupit set, abys mel jistotu, ze z toho postavis aspon jedno cele auto. v nakupu na vahu nemas poneti co ti prijde, a az budes detem ukazovat auto, co ma kazde kolo jine, a bude se porad rozpadat, protoze ti bude chybet nejaka klicova kostka, tak je to prestane bavit.
    https://www.bricklink.com/...p-Controlled%20Batmobile&category=[Super%20Heroes][Batman%20II]#T=S&O={"iconly":0}
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KAERO: Diky, netrvan na bluettoch, ale trvam na radiu. S infra mam blbe zkusenosti.

    Zkusim sehnat na ebay neco second-hand set na soucastky a motorky / sbrick poridim pozdeji, pokud se to ujme.
    Mate nekdo zkusenosti s kupovanim second-hand soucastek "na vahu", jako treba:
    Genuine Lego Technic 500g 1/2kg Mixed Bundle Bricks Pins Axles Bushes Parts Bulk | eBay
    https://www.ebay.co.uk/...-b0b2-74dbd180f4de%7Cparentrq%3A5c6cf3ef1670ab4527dcec5cfffdb44f%7Ciid%3A1

    Ma to cenu?
    KAERO
    KAERO --- ---
    KAERO: mimochodem kdyz to videl starsi kluk (6) tak si pul hodiny hral s tocenim setrvacniku a koukanim na soupatko, a to same dalsi tri dny potom. uz jenom pro tohle to stoji za to :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    Nejake fotky parniho stroje. Predni strana, zadni strana a detail zadni strany valce. Do valce jsem dal pruhledne kosticky, takze jde videt jak se pist pohybuje nahoru a dolu, a soupatko otvira/zavira horni/dolni vpust/vypust. Na fotce nic moc, ale kdyz se to hybe, tak je to ok.

    Pomoci pneumatickych hadicek jsem udelal "trubku" z bojleru do soupatka a ven do kondenzacniho valce (na fotkach neni videt), takze jsem mohl detem vysvetlit hlavni cestu pary.

    A dobra zprava na zaver: Mr.Kleinstein, autor puvodniho navrhu, schvalil upravy a povolil udelani navodu. Hned dodal ze muj kotel a bojler je pomerove maly pro dany typ stroje, a stroj by byl v prizemi a pro setrvacnik dira, ale beru to jako kompromis, protoze spravny bojler by vzal 3x vic kostek a spravne okoli stroje by zase prilis moc zakrylo. Takze po vanocich bude navod. Snad nekomu k necemu bude. U planetostroje navod pouzili minimalne tri dalsi lidi, tak jsem spokojen. Parni stroj se sice stavel podle pocitacoveho souboru mnohem, mnohem snaz nez planetostroj, ale i tak to byl opruz.





    KAERO
    KAERO --- ---
    RATTKIN: levnejsi je koupit nejaky set, kupovat po dilech je drahe i z brickliku, navic zacatecnik se tam ztrati, a stejne nevi jake dily ma chtit.

    PECA: nojo, boost by taky stacil. ale to uz je takova vyssi divci ve srovnani s "zakladni LEGO technik podvozek" :)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    JANFROG: já jsem to stavěl z dílů koupených jednotlivé na jeho u shopu (power functions). kupoval jsem jen to, nepowerové díly jako kolečka jsem už měl.
    dneska bych to kupoval spíš přes bricklink. něco je i na ebay ale to do Vánoc nebude.
    PECA
    PECA --- ---
    KAERO: Přes BT jede i LEGO Boost! Je to tedy primárně takový výukový set programování - "LEGO robot Karel", ale lze tam zapnout i režim dálkového ovládání. To programování k tomu může být příjemný bonus...
    Pravda, není to asi vhodné na stavbu nějakého "klasického" stroje na DO.
    KAERO
    KAERO --- ---
    JANFROG: pokud trvas na bluetooth, tak musis koupit ovladac typu SBrick nebo BuWhizz, protoze Lego ted vyrabi jen technic ovladace pres infra. Teda nove ted Lego vyrabi z mobilu ovladany batmobil: LEGO Super Heroes 76112 Batmobil.

    Pokud chces koupit soucastky a motorky atd., tak muzes rovnou nakoupit v Lego obchodu. Vyhlidni si nejaky technic podle sve penezenky, prikup k tomu motorky, co se prodavaji samostatne nebo jsou soucasti nekterych setu, a dej to dohromady.

    Takze jako zacatek bych doporucil bud tohle:
    https://shop.lego.com/cs-CZ/Batmobil-ovladany-aplikaci-76112
    coz je ovladane pomoci bluetooth, jsou tam dva motory, ale smykove rizeni a na delani neceho dalsiho budes jeste muset prikoupit,

    nebo kup tohle:
    https://shop.lego.com/cs-CZ/RC-pasovy-zavodak-42065
    coz je pasak ovladany infra, dva motory, pokud chces bluetooth dokoupil bych sbrick nebo buwhizz. infra je dobre v byte, ale v lete venku je presvicene sluncem.

    vyhoda sbrick a buwhizz je ze maji 4 porty, narozdil od toho v batmobilu, ktere ma jen dva porty. takze kdyz chces pohon, rizeni, a neco dalsiho tak s batmobilem zadres, s sbrick/buwhizz ne.

    zabavu si deti urcite uzijou s obema.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    Ahoj, doufam, ze me nevyhodite se zacatecnickyma ( = blbyma) dotazama.

    Chtel bych si (detem :-) postavit nejaky zakladni LEGO technik podvozek ktery by sel ovladat z pocitace (bluetooth?). Neco jako tohle:

    How To Make a Basic Lego Technic RC Chassis - Fast
    https://www.youtube.com/watch?v=Nn_GJaa2Vzo

    Fast and Compact LEGO PF RC car Instructions
    https://www.youtube.com/watch?v=XJnxbq45Kq4


    pro zacatek nepotrebuji odpruzene napravy nebo 4x4 nahon. Otazka zni:
    jak / kde sehnat kosticky? jak / kde sehnat motorky a controller na ne?
    A na kolik to tam muze vyjit (odhadem)?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Není to vůbec žádný lego, ale chci to

    INCREDIBLE! RC Trucks, Excavators and more in micro scale!
    https://www.youtube.com/watch?v=fk6zDlogDGc
    GREW
    GREW --- ---
    Prodam Lego Duplo 5608 Vlaky sada pro začátečníky 1500,- Kč, 10504 Můj první cirkus 1000,-Kč a 6156 Fotíme safari 2000,-Kč. Všechny sady jsou nové, neotevřené, krabice nepoškozené. Je možné osobní předání v Praze, nejlépe Strašnice. Pokud to sem nepatri, omlouvam se :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    KAERO: mam pocit ze jsem nedostatecne jasne napsal, ze to neni muj navrh. original je od Mr_Kleinstein na lego ideas, ja k tomu pridal poradne sloupy, kotel, hromadu uhli a panacka, plus trubky vedouci paru. a pak sadu nejakych optimalizaci, aby to mene drhlo, plus oba valce jsou z druhe strany prohledne, aby byly videt pisty a soupatko.
    SHMADE
    SHMADE --- ---
    KAERO: Super!
    KAERO
    KAERO --- ---
    KEJML: ja to ted taky nevidim. blby dropbox. uz se ho musim nejak zbavit ale nevim jak. zkusim znova:
    HADIAK
    HADIAK --- ---
    KEJML: kratko po postnuti som obr videl, teraz ho tiez nevidim. skoda, bol to pekny obrazok :)
    KEJML
    KEJML --- ---
    KAERO: Jsem jediný, kdo obrázek nevidí? Dostávám jen
    Error (403)
    It seems you don't belong here! You should probably sign in. Check out our Help Center and forums for help, or head back to home.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Takze behem staveni historickeho jerabu jsem temer dokoncil stavbu Wattova parniho stroje (taky viz KAERO). Funguje nadherne, dokonce dela pri behu takove klap klap klap klap :)

    Jeste resim ze tam pridam nejake trubky, aby bylo naznaceno kudy chodi para. Fotografovat neni moje domena, tak tu mate jeden rychly render.

    Zkousel jsem k tomu postavit radialni vzduchovy kompresor, ale nedostal jsem dostatecny pretlak a tok vzduchu na to abych to rozchodil. No ale pokud se na vystup z valce pripoji i mensi vysavac, tak to doopravdy funguje.

    SHINING_KATE
    SHINING_KATE --- ---
    EMMET: Ehm, hlavně žé jsem vůbec nepsala co PLA chybí. Je to pro spoustu účelů kvalitní bioplast, ale LEGO z PLA by nejspíš šlo do kompostu rychle.
    EMMET
    EMMET --- ---
    AXTHEB: Hmm... to nevím, ale něco tomu muselo chybět, když teď LEGO přišlo s plně bio verzí...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    EMMET: PLA je polymerovaná kyselina mléčná, nejčastěji dělaná z cukrové třtiny nebo kukuřičné šťávy. Je kompostovatelné v průmyslovém vysokoteplotním kompostéru, případně v běžném po přidání nějakých bakterií. Co chybí do označení bioplast?
    EMMET
    EMMET --- ---
    SHINING_KATE: A já někde tvrdil, že se klasiké PLA snadno rozkládá? Pokud vím, tak to není bioplast:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam