• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    HONCKA: ty 5000mAh články asi nebudou 18650 co?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KAERO: u solidních rc modelů jdou koupit náhradní díly, legu zatím u tohodle chybí pořádný baterie, u svých rc aut používám 5000mAh články. Jinak ty rychlejší motory potřebujou chladit. Taky ovládání tablet vs volantová rc souprava, kde máš plynulou regulaci zatáčení a plynu. Ještě běžný rc buggy a truggy nemají brzdu na neutralu, tj když pustíš plyn, tak auto pořád jede a brzdí se zpátečkou.
    Já bych šel cestou diy tj standardní regulátor, přijímač, jestli je ten model +- desetina tak 540 motor, servo, lipol baterie a vysílačka
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: A není to jen tím, že lego preferuje točivý moment před rychlostí, ale kdybys to trochu zpřevodoval, tak bude autíčko rychlé?
    NOIK
    NOIK --- ---
    KAERO: neposlal bys nějakou fotku nebo ještě lépe video?:) ..nedávno jsem zrovna koukal na youtubu na pár takových bugin a docela jsem čuměl jak rychlý to legový autíčko může bejt
    KAERO
    KAERO --- ---
    moje neter mela klasickou RC buginu na dalkove ovladani (revell), jezdila celkem rychle a klukum se to libilo. tak jsem zkousel neco postavit z technicu. ale standardni power function motory jsou celkem pomale/slabe a vsechny rychlejsi MOC pouzivaji motor RC Race Buggy 5292:
    BrickLink - Part 5292 : Lego Electric, Motor RC Race Buggy [Electric, Motor] - BrickLink Reference Catalog
    https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=5292#T=P&C=11

    Jenze tenhle motor dnes stoji minimalne 1500,- Kc! coz je silene. posledni set s timhle motorem byl vydany roku 2006. takze jsem se vyjimecne uchylil k cinske kopii:
    New Power Functions Series the monster Motor model Building Blocks Compatible 88003 Classic Technic Toys for children|Blocks| | - AliExpress
    https://www.aliexpress.com/item/32869762088.html

    postavil jsem s timhle motorem jednoduche auticko, a svisti to jako blesk, v pohode se to vyrovna te RC bugine, uz je to natolik rychle ze se to neda pouzivat doma a je to spis hracka na ven. musel jsem k tomu pridelat narazniky na pruzinach, takze to zvladne i par narazu do steny v plne rychlosti.

    jen to chce sbrick nebo neco takoveho. motor zere jako divy, a standartni infra ovladani k power functions nedoda potrebny proud. mam sbrick, a s tim to funguje dobre, akorat se pri delsim jezdeni asi prehriva a chce to pockat par sekund nez zchladne a zase doda plny vykon.

    ovladni pres tablet detske ruky moc nedavaji, takze je k tabletu pripojeny bluetooth gamepad, a program brickcontroller2 od Isztvana Murvaie (google play). takze kluci ovladaji joysticky gamepadu.

    navic jsem zjistil dalsi vyhodu lega - neter sem tam vrazila tou svoji buginou do stromu nebo kamene, takze casem ulomila celkem masivni, ale plastovy zaves kola. jako nahradni dil to nejde koupit, takze jsem zkusil 3D tisk, ale to taky nevydrzelo dlouho. jenze lego auticko ma vyhodu, ze po fakt spatnem narazu se bud rozleti, nebo se nalomi nejaky dilek, ktery ale snadno koupim na bricklinku za par korun.

    fakt nechapu proc lego nema nejaky set s nejakym rychlejsim autem na dalkove ovladani ve stale nabidce. ta bugina od netere ma problem - jezdi to, zlomi se to a konec. kdezto lego auto clovek muze predelat, doplnit, zmenit na pasak. jen to musi jezdit rychle, coz dneska nic takoveho neni. jestli to dobre chapu tak ani nova rada poweredup/control+ nic rychleho nema. skoda.
    BONGI
    BONGI --- ---
    HONCKA: Ano, take jsem mel stejnou zkusenost s kupovanymi obtisky, asi bude hodne zalezet na kryci schopnosti tiskove barvy.
    BONGI
    BONGI --- ---
    KAERO: existuji oboustranne lepici pasky, ktere nemaji podklad, ale na papire je v podstate lepici film. Vytisknes na barevne laserovce obrazek, potistenou stranu prelepis co nejsirsi a nejtenci transparentni isolepou a druhou stranu polepis obostranou paskou. Pak vystrihnes, co potrebujes, stahnes ze zado kryti oboustranky a nalepis. Je to silnejsi nez obtisk, ale je to odolnejsi a da se to po case opatrne sundat.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BONGI: Nevim jak tyhle, ale normalni obtisky, co jsem lepil na kity s tim nikdy problemy nemely
    KAERO
    KAERO --- ---
    BONGI: je tam jeste bily obtiskovy papir, akorat se musi obstrihnout presne. pres to prosvitat nebude (aspon podle zkusenosti s plastikovymi modely).
    co mas na mysli oboustrannym lepicim filmem, papirem a izolepou?

    HONCKA: no doufam ze s tim kluci nebudou moc radit. vrtulnik je az tak nelaka, spis si radi hraji s V2, saturnem, a hlavne s X-15
    BONGI
    BONGI --- ---
    KAERO: Jsou trochu problemy, pokud tisknes napr. zlutou a umistis je na barevne tmavsi kosticky. Nemam zkusenost s obtisky, ale kamarad mi v soukrome tiskarne obcas tiskne na samolepici tenke pruhledne folie a barva kosticek pak prosvita - viz jmenovany priklad. Navic tim obtiskem neudelas bily obrazek. Takze obcas pouzivam klasicky - oboustranny lepici film, papir a tenkou izolepu.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KAERO: Akorát to není moc odolný vůči otěru, na statický modelo ok, ale v případě, že by to bylo někde pakv bedně s ostatníma kostkama, tak to moc nevydrží
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: udelas obrazek obtisku v pocitaci, v laserovce natisknes na onen papir. pak vystrihnes ctverecek s tim obtiskem (milimetrovy okraj je ok, tohle je pruhledny papir), das to do teple vody, pockas ~30 s (zalezi na typu papiru), az ten obtisk lze snadno posouvat prstem po podkladovem papiru. pak prilozis papir k mistu kam to chces dat a obtiskem sjedes na to misto. nejakou minutu s tim jde jeste hybat do finalni pozice.

    jako kluk jsem delal plastove modylky a v 10 letech jsem to zvladal v pohode. ale hlavni je ze to vypada dobre, a je to tenoucke. zadna tlusta folie nebo papir. hadam ze se to bude nejvice blizit potistene kosticce ze vsech reseni co jsem nasel.
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: Nějaké bližší informace (pro mě, nemodeláře) k tomu, jak to funguje?
    KAERO
    KAERO --- ---
    Ted jsem cetl na facebooku ze nekteri delaji vlastni "potistene" kosticky pomoci techto papiru:

    Obtiskový papír A4 čirý
    https://www.peckamodel.cz/1128-obtiskovy-papir-a4-ciry

    coz mi prijde jako super napad, naprosto jsem netusil ze se tohle da koupit a pouzit v laserovce.
    CHIX
    CHIX --- ---
    jo :o)
    HADIAK
    HADIAK --- ---
    CHIX: uz?

    CHIX
    CHIX --- ---
    HADIAK: nevidim obr
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    HADIAK: Top
    HADIAK
    HADIAK --- ---
    :)

    NOIK
    NOIK --- ---
    Lego začalo vyrábět ochranné brýle pro lékaře

    https://twitter.com/LEGO_Group/status/1247894702860320768
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam