• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    EMMET
    EMMET --- ---
    Jinak se mi líbí, že v návrhu nesmí být custom kostky, ale v konečné podobě je klidně udělají. Na druhou stranu asi chápu, že je to nejrozumnější způsob, jak zabránit vnucování kostek ze strany fandů:)
    Trochu se bojím, jak se vyrovnají s násilností ruských bylin, ale baba jaga by nemusela dopadnout jako hodná hodná babča se zvláštní dietou
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    EMMET: jako kdyz to vyjde, tak kupuju minimalne 3
    EMMET
    EMMET --- ---
    BONGI: Že vypadne sáček při kompletování je shodou okolností snáze pochopitelná chyba, než nepřesně odměřený počet součástek. Stane se a zákaznický servis je v tomto ohledu neuvěřitelně vstřícný.
    BONGI
    BONGI --- ---
    EMMET: Já zažil u Technicucelý chybějící sáček se 120 červenými piny. Poslali ho do týdne a rovnou dva.
    EMMET
    EMMET --- ---
    CROSS: Za pět let jsem zaznamenal 1x chybějící kostičky v sadě Creator 31070 Turbo Track Racer (později jsem zjistil, že tato sada patřila mezi pět nejvíce reklamovaných setů), 1 zaměněná kostička v Hidden Side 70424 Ghost Train Express a jedna špatně vyplněná přihrádka v adventním kalendáři Harry Potter 75981.
    BONGI
    BONGI --- ---
    CROSS: No, bohužel se to netýká bílé a občas bledne a mění barvu i modrá, žlutá a šedivá. Tam zvlášt je pak těžko rozeznat light grey a light bluish gray. Bílou lze vybělit peroxidem, ale u ostatních barev to nadělá paseku.
    EMMET
    EMMET --- ---
    JESTEDMAN: Mezinárodní sběratelé vysoko cení tzv. marble bricks - velmi vzácně se stane, že není dokonale vyčištěná tryska po předchozí barvě a vznikne pár kostiček s unikátním vzorkem kombinovaných plastů. Ale jsou opravdu velmi vzácné.
    U některých barev se čas od času stane, že se ven dostanou kostky ze směsi, která příliš rychle křehne - asi jde o chemické komplikace u konkrétních barev, protože se to objevuje u konkrétních odstínů - co si pamatuji, tak občas je problém s dark red a většími strukturami z redish brown.
    Za pět let, co se legu věnuji intenzivně jsem zaslechl jednou, že někdo měl kostičku, která neměla dostatek plastu ve formě a ihned to vyreklamovali.


    JESTEDMAN: Co se týče barevné stálosti, tak už před třiceti lety byl problém se žloutnutím bílé a (staré) šedivé. Když se lidé podivovali tomu, že kostky ze stejné sady žloutnou různě, tak někdo dohledal, že je to tím, že už desítky let se do granulátu přidává příměs z recyklovaných kostek - a právě ty tam zanáší náhodné množství chemických změn struktury, které postupně vyplouvají napovrch, čímž kostka žloutne.
    U průhledných kostek je problém v tom, že po mnoha letech jsou zakalené - což je dáno i tím, že jsou z jiného plastu oproti klasickým kostkám.

    Nicméně tohle všechno, co jsem vypsal se prostě musí projevit při každé výrobě kostek a lidi, kteří plastům rozumí stále říkají, že LEGO patří mezi výrobce nejkvalitnějších termoplastů vůbec - což ovšem velké části českých AFOLů, jak čtu fórum Kostky.org, vůbec nebrání v nadávání na upadající kvalitu kostek :-D
    CROSS
    CROSS --- ---
    JESTEDMAN: mně se válelo pár kusů Dupla nejmíň dvě léta na zahradě / terase, a je fakt pozoruhodný, jakou to má výdrž, hádám, že je to UV stabilní a barvy taky držej.

    Jinak mi nikdy v setu nic nechybělo, historky z lidu praví, že pokud se to už stane, Lego na žádost posílá chybějící kus.
    EMMET
    EMMET --- ---
    SH_PANDA: Trvalo 2 dny, než tenhle projekt získal 10 tisíc hlasů - a myslím, že zaslouženě - vlastně se divím, že ještě nebylo nic takového vydáno
    BONGI
    BONGI --- ---
    KAERO: Do některých nových Technic stavebnic docela pasují figy z Juniors.
    MAXI_SHIT
    MAXI_SHIT --- ---
    JESTEDMAN: kostičky jsou v setech nyní docela pravidelně navíc skoro ve všech řadách (osobní zkušenost z posledního roku: technic, friends, creator, ideas) a vždy jde hlavně o malé "pičince" co se dobře ztrácejí :)
    BESH
    BESH --- ---
    JESTEDMAN: Kosticky prebyvaji snad vzdycky, ale chapu to jako zamer.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    JESTEDMAN: a teda ještě mě fascinují ty barvy, zdá se mi, že ten plast má barevnou stálost i po 30 letech a ačkoliv je ofiko hromada barev a odstínů, tak červená kostka je stále stejně červená jako před x lety.
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    JESTEDMAN: Driv = za mych mladych let to bylo vzdy presne a nikdy nic nechybelo a ani neprebyvalo. Ted co kupuju detem lego - Harry Potter, Jurassic World, Creator, Trolls, Friends - tak jsou ruzne takove male pidi vecicky navic - v kazdy krabici tak 5-10 kusu bez jakehokoliv patternu.
    AVALON_CZ
    AVALON_CZ --- ---
    JESTEDMAN: Já dostal v posledních dvou setech (apollo 11 a SFO) vždy o celkem dost kostiček navíc.. a ne, nezapoměl jsem někde něco postavit, prostě tam díky byly víckrát, než na celkovým seznamu dílků...
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    pracovně se pohybuji částečně v oblasti autoplastů, přijde mi až úsměvné, kolik norem musí plasty splňovat a v jakém stavu jsou plasty v autech často jen po několika letech provozu. Když to srovnám s Legem, které mám ošahané od mala, tak mám takový pocit (možná zaujatý), že Lego má plasty, resp. proces jejich výroby a kontroly dotažen do dokonalosti. Osobně si nevzpomínám na žádnou nedolitou kostičku, nečisté vstřikovací body, nečitelné logo, barevnou nestálost atd. Ani si nevybavuji, že bych někdy dostal o kostičku méně nebo více. Pár kamarádů mi říkalo, že jim občas kostička chyběla.. Ale chtěl bych se zeptat, jak to máte vy, koupili jste někdy Lego, které nebylo dobře vystříklé, ačkoliv bylo originální, chybí vám nebo přebývají někdy kostičky?

    Chápu, že v autě jsou plasty pod trvalým destruktivním tlakem teplot, tlaků, vlhkosti a namáhání, ale Lego je fakt best plast ever :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    KAERO: vlatne, tam na tech strankach jsou jen vyrobky lego kopii. tak to je asi nejake sdruzeni anti-lego a maji vlastni web?
    KAERO
    KAERO --- ---
    koukam ze ten web "Customize Minifigures Intelligence" ma i hodne recenzi na kopie lega, a taky na ukradene designy. Treba avtoros shaman od Madoca1977, ukradeny MouldKing.

    Mne se to teda hodne nelibi, nejprve napsat ze design je ukradeny, a pak napsat dlouhou recenzi o tom jak je to skvele.

    Ale mozna je jeste horsi diskuze pod tim, kdy nejaky olafdammann nechape proc je to popsane jako kradez, kdyz madoca verejne vystavil navod pro vsechny.

    A ten web je plny recenzi na ukradene designy. Jakkoliv se mi ten minifig libi, u tehle firmy si nic nekoupim. Opevovat kradez a psat o kradezi jak byla skvela je podle mne z pulky tak spatne jako samotna kradez.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam