• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: ech. Nepises pravdu. JOPS rekl ze chce vysperkovany hrad, ATUARFIK ze jeho diteti se vysperkovanost libi, a SH_PANDA si mysli ze okrasne kostky jsou pro dospele. Tedy mam spis pocit, ze se svym nazorem o existenci okrasnych kostek v setu jsem ve vetsine, jen se s ostatnimi lisim v pohledu na to zda v setu byt maji nebo ne.

    Jinak - prosel jsem si stavebni navody - ty sikminy tvorici vrchol hradeb jsou v 2. a 3. modelu pouzity uplne stejne, takze opravdu jsou prikladem kostek, ktere je mozne ze setu vyradit nebo je nahradit jinymi, aniz by utrpela funkcnost hradu. To same plati pro ty stity na hradbach.
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: Ta odpověď je, že jsi se svým názorem, že jsou to okrasné kostky bez funkce, v menšině. Tím padá druhá část té otázky.
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: ech. Tak ne minifig, ale treba povoz, to jsem psal, prosim nevybirej si vzdycky jen jednu vec ale ber cele vety. Licenci 3. strany u stredovekeho hradu nema vubec smysl zminovat. Povoz udelas se 4 koly a par destickama. Neverim ze 4 kola budou vyrazne drazsi nez ty prebytecne stity na hradbach.

    Oznacil jsem nektere z dilku co mi prijdou jen jako okrasna funkce, ale myslim si ze jich tam je jenom okrasnych mnohem vic, jak uz jsem 2x psal. Ano, je mozne ze v 2. a 3. stavbe toho creatoru jsou pouzite, ale opravdu si myslis ze vsechny, a vsechny tvori nejakou funkci, nebo jsou jen na okrasu? Nevim, nevis. Ja si myslim ze tam je 30 % kostek jen okrasnych.

    Jo, spare parts naznacuji ze male dilky maji malou cenu. Ale myslim si ze okrasnou funkci ma i spousta vetsich dilku, jako treba nektere kostky pro SNOT techniky, a ty maji vetsi cenu za dilek. Ale to na fotkach tezko ukazu.

    Soubory digitalni verze oficialnich setu se vali ruzne po netu tucty, obvykle je vytvori nejaky nadsenec. Samozrejme ze nejsou na lego.com, ale kdyz si peclive projdes forum eurobricks, tak jich najdes hromadu, a hadam ze jina fora na tom budou podobne. Kdyz jsem jednu dobu denne sledoval deni v technicu, tak se po vydani noveho setu obvykle 2-3 lidi predhaneli kdo driv udela digitalni verzi setu.

    Nakonec jsem nasel digitalni verzi na mecabricks, ale v tom odmitam cokoli delat, je to chybove a z mecabricks se neda exportovat. Bohuzel spouste lidi to nevadi a delaji v tom pekne veci:
    https://www.mecabricks.com/en/models/mLvzl7q42Aw

    Hele ta diskuze ztraci smysl, digitalni model nemam a tu stavebnici nevlastnim. Moje otazka byla zda by nekdo misto hromady okrasnych kostek preferoval kostky s nejakou funkci, odpoved je ne a tim to konci.
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: io soubor oficiálního setu? To si budeš muset najít čas a postavit to podle návodu digitálně sám, LEGO hotové 3D modely nedělá a bojím se, že kdybys ho vystavil, tak Ti stejně zakážou ho veřejně prezentovat na bricklinku, povolí Ti jen obrázek.
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: To jsi ale použil zrovna fotku, kde jsou všechny tři modely z návodu, takže je to postavené ze tří stavebnic.

    A co se týče figurek - to jsou regulérně jedny z nejdrazších kostek na výrobu (částečně kvůli tvaru, vícero komponentám, které jsou strojovně skládané dohromady, ale nejdražší jsou potisky, zejména na neobvyklých místech jako ramena, nohy atp., licencovaný fig samozřejmě stojí ještě víc kvůli licenci), proto v časopisech más buď minifiga s trochou příslušenství, nebo minimodel z cca 40-50 malých kostek. Tam kde máš minifiga i ministavbu (LEGO City) máš obvykle nejzákladnějšího možného figa bez potisků, či s jednoduchým potiskem obličeje a stavbou z běžných dílků a rozhodně ne s licencí třetí strany.

    Jinak dobrá polovina dílků, které jsi narychlo označil jsou dílky, které se po tunách dávají jako spare parts, tzn. že jejich přítomnost ovlivňuje cenu stavebnice až v okamžiku, kdy jich potřebuješ řádově stovky. U takhle malé stavebnice jich totiž dostaneš klidně desítky navíc.

    Ovšem nechápu, proč označuješ jako zbytké šikminy - to jsou velmi užitečné kosty a je možné, že v jiném modelu jsou použity někde jako součást střechy (kde jsi je kupodivu jako zbytečné neoznačil)

    KAERO
    KAERO --- ---
    KAERO: pro uplnost, fotka je z:
    [REVIEW] 31120 Medieval Castle - LEGO Historic Themes - Eurobricks Forums
    https://www.eurobricks.com/forum/index.php?/forums/topic/188109-review-31120-medieval-castle/&tab=comments#comment-3464280
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: mam pocit ze si porad nerozumime. vsadim se, ze dokazu ten hrad ocesat o 30 % kostek aniz by ztratil funkcnost. Chtel jsem najit io soubor, abych to zkusil ve stud.io, ale nenasel jsem. Tak jsem aspon cervene zakrouzkoval nektere(!) z kostek, ktere hradu pridavaji jen okrasu a podle mne mohou byt nahrazeny jinymi kostkami, ktere by treba zvetsily hrad. Pomer cen kostek opravdu neznam, ale jak pisu - podle mne je 30 % jen okrasnych a slo by nahradit hromadkou kostek funkcnich, pro vetsi hrad, nebo treba vic panacku (kouzelnik), nebo povoz, cokoliv funkcniho. Myslim si, ze moje deti by zesikmene hradby, kaminky v rece a zelene sikminy pod hradem s radosti obetovaly za jednoho hradniho kouzelnika.

    EMMET
    EMMET --- ---
    BONGI: Myslím Hinge Bricky: https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=3937#T=S&O={%22iconly%22:0}
    ke klasickým 1x2 top-platům, která se používala od 80. let se v devadesátých letech přidaly i dnes hojně používané 2x2 hinge top-platy https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?id=1457#T=S&O={%22iconly%22:0} - a právě u těch se často používá podložení, aby se celá konstrukce zafixovala pod úhlem 30 stupňů
    BONGI
    BONGI --- ---
    EMMET: co jsou ohebne plosiny? Mas na mysli ty nalepovaci flexibilni pasky?
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: Na druhou stranu - zní to jako hodně zajímavý projekt na nějako srovnávací strategii. Vezměme tuhle stavebnici a předědělejme ji podle standardů třeba roku 1993, jen s tím, že použité kostky musí splňovat následující požadavky, které zaručí, že se vyrábějí, nebo jsou snadno znovu uveditelné do výroby:

    - [ TVAR DÍLKU ] prokazatelně se objevil v nějaké stavebnici během posledních tří let (to je životní cyklus většiny stavebnici, kostky v dané sadě se stále vyrabí)
    - [ BARVA DÍLKU ] kombinace barvy a tvaru se musela někdy objevit a barva se prokazatelně v posledních třech letech objevila v nějaké stavebnici (to by mělo umožnit, že by potenciálně neměl být problém ji znovu snadno začít vyrábět, pokud se daná kombinace dlouho nevyráběla)
    - [ POTISK ] někdy se v nějaké stavebnici objevil potisk na kombinaci barvy a tvaru dílku, který splňuje výše uvedené

    tl;dr jakýkoliv dílek, který se objevil v posledních třech letech v prodejní stavebnici se stále vyrábí, zbylá dvě pravidla jsou spíše pro akceptovatelné rozšíření, bylo-li by opravdu potřeba. Tímto jasně definujeme, co jsou dílky, které jou v současnosti k dispozici.

    Jestli Tě napadá něco dalšího k tomu, klidně bych na tohle téma někdy udělal stream a zapojil do výsledku třeba komentáře lidí na instagramu nebo jiné platformě, která by Tě napadla.
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: cheese slopes, neboli Slope 30 1x1x2/3 a jejich zdvojená varianta jsou do značné míry základní kostky ve stavebnicíchích co si pamatuji, když jsem před šesti lety začal znovu stavět. Ony mají v kombinaci se snot kostkami a ohybnými plošinami i velmi funkční využití - umožňují nastavit kostky stavbu do přesného úhlu a zároveň je v něm udržet.
    Každopádně zrovna ta jednoduchá varianta Slope 30 1 x 1 x 2/3 patřní mezi spare parts, jako jsou plate 1x1, které se vždycky dávají nějaké navíc, takže bych si tipnul, že jde o extrémně levné kostky, řekněme že tak na úrovni platu, nikoli bricku, o stejné půdorysu. Podle mě je ušetření na těhle kostkách hrozně iluzorní.

    Zkrátka moderní stavebnice, které se vymanily ze zajetí kvádrové stavby, mají jiné stavební techniky. Sám za sebe pociťuji, že vztah ke starším stavebnicím je často spíš nostalgický. Líbí se mi jejich funčknost, ale už ne stabní techniky a do dnešního prostředí bych je modernizoval.
    Ostatně - ony taky stavby za osledních třicet let výrazně změnili měřítko a minifig už není tak obrovský v poměru k budovám a vozidlům, ve kterých žije.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    NELLAS: bych to pak sněd v salátu
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TOOMIX: Je to sice impozantní, ale mně je tak nějak líto toho znehodnoceného jídla.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    LEGO Mega Factory uses 18 Cucumbers to build a Log House.
    https://youtu.be/LHsl9jSOO6M
    KEJML
    KEJML --- ---
    TOOMIX: Ty lokomotivy i vagóny jsou moc pěkný
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Lego - Vánoční posily 2021
    https://youtu.be/sR2tfbQbjBo
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: ne, prilby a funkcni veci jako zaba, mec nemyslim. Spis treba ruzne sikme kostky tvorici zelenou cast skaly, coz se da nahradit par normalnima kostkama. nebylo by to tak hezke, ale ta skala by spotrebovala mene kostek co by se daly pouzit na treba delsi zed. Nebo ty zlutohnede stavby hradu by se pri stejne velikosti daly zjednodusit, opet by to nebylo tak hezke, ale kostky navic by se daly pouzit jinde. Horni cast hradebni zdi je tvorena kostkama 1x2 a na tom je sikma. Ta sikma je taky jen na okrasu, zubatou zed dostanes i bez toho. Atd.
    MAJACHUNATA
    MAJACHUNATA --- ---
    MAJACHUNATA: pardon za zmateni
    MAJACHUNATA
    MAJACHUNATA --- ---
    FARIN: je to 8855. Druhá fotka je úplně jiná krabice
    FARIN
    FARIN --- ---
    MAJACHUNATA: aha to je jiný set. Já znam https://brickset.com/sets/8855-1/Prop-Plane vypadá to podobně ale moc prvků tam není
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam