• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    CROSS: Taky nás to za začátku moc nebavilo, věčně opakující se Gormadon a kostlivci (jestli si to dobře pamatuju) ale právě pátá řada už přinesla změnu a zdála se mi dobrá (pokud to je teda turnaj živlů)? Pak má zajímavý nápad ta série s duchy a další pak s džinem a Synové Gormadona a ještě můžu doporučit tu kde mají zakázané svitky Spinjitsu, a nakonec ani ta digi série nebyla špatné. Syn viděl snad všechno (já teda ne)....
    Ale abych neutíkal od tématu násilí/zbraní, tak ani nepočítám, kolik mečů máme doma z ninjago setů. Ale v samotném Ninjago seriálu to není už hlavní téma. Ano ninjové musí bojovat, ale je na tom vidět, že se snaží, aby se postavy různě vyvíjely, a spíš problémy řešili jinak. Pak existují i ninjago shorts, které jsou některé vyloženě komediální, třeba Reimagined - Sweatin' to the Goldies je u nás hodně populární a tam se všechno vyřeší tancem :) Ale, vybořovalo z toho uplně Ninjago Movie, kde třeba souboj Loyda s Gormadonem, kdy z robota vypálí asi 150 různých střel...úplně nezapadá do koncepce (imho celé movie bylo dost o ničem):
    Ninjago Movie : Lloyd vs Garmadon Scene
    https://youtu.be/Sgd9OlAEpAo?t=120
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    LEGO Loop Coaster (10303) Intro Video
    https://www.youtube.com/watch?v=sk1LuoVsT3Q
    CROSS
    CROSS --- ---
    EMMET: no spíš bych řekl, že jim došly nápady. Jako divák vidim značný úpadek scénářů začínající někde u třetí řady. Že to je strašidelné, v tom to nijak nevybočuje z „tradičních“ pohádek a na velmi omezeném souboru :-] svých třech dětí nepozoruju, že by to nějak nepobraly. Ale mají problém s komplexitou těch novějších příběhů, kde je srozumitelnost nahrazována efekty. Napadá mě paralela s Cars a Cars 2 (asi česky vyšlo jako Auta?), kde se stalo totéž, ale to už samo není problém Lega, sety s touhle tematikou jsou beze zbraní.

    Nicméně pointa je spíš to, že Ninjago nějak implicitně ten boj a násilí obsahuje, i když právě zpočátku (a samotné spinjitsu) jsou to jen takové náznaky a rozjede se to v pozdějších dílech a řadách. Mně to nijak nevadí, Lego se zbraněmi mě nepohoršuje, děti si k tomu stejně cestu najdou, s Legem nebo bez něj, ale prostě se mi zdá – jak jsem i napsal – že se do toho zamotali.
    EMMET
    EMMET --- ---
    CROSS: A nebo jim došlo, že je nesmysl řešit fyzické násilí, když už v prvních sériích si hrdinové projdou obrovskými emočními traumaty - Zane zjsití, že není člověk, Lloyd se vzdá svého dětství, aby zastavili příšeru vypoštěnou pomocí posunování v čase... Lidi jsou občas překvapení, jak strašidelné jsou příběhy pro děti.
    CROSS
    CROSS --- ---
    EMMET: tak vezměme si třeba Ninjago z jejich vlastní produkce. Přijde mi, že postupně to násilí v něm je čím dál méně stylizované (ale došel jsem s dětmi asi jen do páté řady, což ostatně samo o sobě něco vypovídá). Trošku se do toho svého principu zamotali.
    EMMET
    EMMET --- ---
    Jinak když prostudujete dřevěné hračky z počátků lega, najdete tam i gumičkovou pistolku. Podle všeho byl silně antimilitantní ředitel z druhé generace, který zavedl do nabídky i legendární kostky. A z tradice k jeho odkazu se se tohle stále drží v kodexu firmy, i když od vydání rytířů se stále více ohlazují hrany. Licencované sety sety, které jsou militantnější než původní rytíři a piráti, se obhajují abstraktním bojem dobra se zlem. A třeba OverWatch, který byl posledním velkým posunutím hranice má podle velmi protiválečné vyznění příběhového pozadí, přestože je vyprávěn elitními válečníky.
    EMMET
    EMMET --- ---
    Lego odmítá dělat modern warfare. Stavebnice Indiana Jonese byly nejvíc nna hraně, na druhou stranu odstranili nacistické insignie.

    S Ospreyem byl problém hlavně v tom, že, nikdy neexistoval civilní model a nikdy nebude, protože plánx na něj přebrala jiná firma. Tudíž tím, že to byl licensovaný set by se dalo soudně obhájit, že tím LEGO finančně podporuje válečný průmysl a to bylo pro jejich PR něco, přes co nejede blak. Bez té licence by to nestáhli
    RSZ
    RSZ --- ---
    btw a spojenecký stroj z ww2 by byl jako součástí "realistic daily-life scenario" ? Celé je to žvanění, aby měli klid od poplašených antigun rodičů, nic víc.
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    VACA: jasně, je to už starý a na základě filmu. V rámci toho Indiana Jonese se prodával i předělaný německý obrněný transportér a minifigurky esesáků.
    VACA
    VACA --- ---
    KVIIIK: Tyjo tohle vidim prvne, a vzhledem k tomu ze neznam ani ten film tak zejmena s tim napisem “cccp” to v kontextu dnesni doby pusobi celkem drsne…
    Ale hadam ze to jednak ma zaklad v tom filmu, a ze je to uz nejakej cas na trhu.
    Ale i tak.
    No jo, ja uz mlcim:)
    KAERO
    KAERO --- ---
    VACA: A ti vojacci z Toy Story maji bazuku.
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    INSEQUI
    INSEQUI --- ---
    Hodil jsem si to do google a jsou tam šavle, pušky a pistole. Takže peníze nesmrdí. Když se tedy vrátím k původnímu tématu, Johnny 5 by projít mohl :)
    VACA
    VACA --- ---
    KVIIIK: Ale jo, ja to obhajovat nechci.. Ty sety indiana jonese ani neznam ale houfnice a tanky tam spis nejsou, ne?
    Cekal bych spis tak nejakej dvouplosnik a kozenou kuklu s brejlema:)
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    VACA: vím, že už to teď ženu do extrému, ale některé WW2 zbraně a stroje uvedený například v setech Indiana Jonese se používají v reálných konfliktech současnosti dodnes (stačí se podívat na výzbroj okupantů na Ukrajině) :D
    Definice je sice jasná, ale hodně z ní křičí pokrytectví.
    VACA
    VACA --- ---
    Ale jo, ale to jsou vsechno ty prvky fantazie nebo imaginace. Osprey je soucas aktualni vyzbroje pouzivane v realnejch konfliktech soucasnosti. To je docela rozdil, a ja myslim ze to maj definovany vcelku jasne a smysluplne, srozumitelne..
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    BATY
    BATY --- ---
    INSEQUI: Nebo:
    RSZ
    RSZ --- ---
    DURDIN: to je fakt hrozný žvanění
    INSEQUI
    INSEQUI --- ---
    Pokud prošel Bonduv Aston se zbranema, tak u čísla 5 nevidim problem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam