• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    FARIN
    FARIN --- ---
    U nás dost podobně, kluk staví klasický lego od cca 3 prostě proto že má starší sestru která si s tím hrála.
    A problém s tím nebyl žádný, naopak teď když jemu skoro 5 tak staví úspěšně sám. Jak podle návodu tak vlastní věci.
    Alespoň teda do nějaký složitosti, jak to má víc jak 40 kroku tak tam je vidět že na to ještě nemá trpělivost.
    BESH
    BESH --- ---
    ANGELFREE: Ve 4 letech pak uz podle navodu v podstate cokoliv + zacal delat sve prvni vesmirne kreace. :)

BESH
    BESH --- ---
    ANGELFREE: U nas se jelo od 3 let naprosto bez problemu.
    ETHAN
    ETHAN --- ---
    ANGELFREE: My mu začali dávat svoje Lego do rukou pod dohledem, jakmile bylo jasné, že to nestrčí do pusy nebo nerozmlátí. Kolem 4. roku věku začal dostávat už místo Dupla normální sety. Buď jsme mu je složili celé, nebo takové ty 4+ některé zvládl sám. Ale ze začátku moc ne, to až tak třeba po roce. A teď, když je mu 6, tak skládá podle návodu sám všechno, jen je třeba mu to domačkávat, na to nemá sílu a tak sem tam zapomene kostičku nebo vynechá krok, takže v zásadě stále skládáme spolu, i když to skládá celé on. Bez dozoru to ještě nejde.

Nicméně na to hraní, nikoliv stavění, to bylo fakt tak třeba už od těch 4 let, ale bude to individuální. My doma Legem dost žijeme, takže je odmala vedený k tomu, že to se nejí, neničí, nesmí se to ztratit a když se stane, že kus upadne, tak to buď opraví sám, nebo pokud to nejde, tak nezatlouká, ale přijde a řekne a my to opravíme nebo budeme ztracenou kostičku hledat hned. To mi přijde, že je nejzásadnější. Většina dětí (a mnoho dospělých) má tendence průsery zamaskovat a dělat, že se nic nestalo a doufá, že se na to nepřijde, nebo aspoň nepřijde hned. Což je na nic, když jde o ztracenou kostku, protože tu dovede popsat hned a ukázat kam letěla, ale za měsíc, když bychom na to přišli sami, už nebude vědět nic. Takže ho vedeme k tomu, že když se něco takového stane, nebudeme se zlobit, ale musí s tím přijít hned. Zlobit se budeme, když to neřekne. A kupodivu to funguje (a ne jen na Lego).
    ETHAN
    ETHAN --- ---
    BATY: Však jsem psal, že PyBricks znám ;) V principu Lego je můj koníček a umím si ledacos najít, ale bavíme se o normálním Legu a než pronikat do Technicu, raději jsem přišel pro radu sem, protože jsem tu v minulosti viděl dost lidí sdílet takové věci. Jasně, kdybych to chtěl tunit, existují non-Lego motory, kola, baterie, ovladače a jistě i další věci jako senzory a podobně. Ale mě jde hlavně o to vzít něco, co už má vyřešené ty věci, kterým nerozumím (tedy jak správně zapojit kola, motory a hub, aby to jelo a zatáčelo) a zbytek už si poladím sám. Například všechny ty pro mě ošklivé Technic panely zmizí a postavíme na tom nějaké hezké auto.

Třeba ten Batmobil by se mi líbil mnohem víc právě proto, že je z normálních kostek a ne Technic panelů, ale ta cena mě docela odradila. Upřímně nedovedu ani odhadnout, jestli ji zvedá licence na Batmana, nebo právě to, že je z kostek. Díky tipům, co jsem tu dostal, vím, co sledovat teď během black friday akcí a když se objeví něco z toho za dobrou cenu, tak to vezmu. A když ne, tak to ještě počká, prckovi je teprve 6. Akorát v katalogu hraček pokukoval skoro po všem, co tam měli na dálkové ovládání, tak je třeba to nějak řešit :)
    CHIX
    CHIX --- ---
    ANGELFREE: individualni. nejspis od doby kdy je jistota ze to nespolkne :o) a lepsi je mit pinzetu po ruce. :o))) uz jsem vyndaval z nosu i ucha... :o)))))
    ANGELFREE
    ANGELFREE --- ---
    zeptám se ostřílených rodičů - od kdy (věk) má smysl zahrnout klasický lego? nebo přizvat ke komplexnější stavbě na pomoc?
    HADIAK
    HADIAK --- ---
    (a 42099 ma aj o motor viac)
    HADIAK
    HADIAK --- ---
    ETHAN: neviem aky mas velky byt, ale ta 42124 bugina je relativne rychla.
    42099 je oproti tomu pomala, ale zas ma vacsiu (o hodne) prejazdnost.
    ETHAN
    ETHAN --- ---
    W_NOICE78: Ten znám, ale nechce se mi úplně připlácet za licenci. Noname autíčko vyjde levněji a případný Batmobil z toho může být kdykoliv pomocí vlastních kostek. Jde mi z zásadě o co nejlevnější Powered Up auto. Kostek na to udělat z toho vizuálně zajímavé auto máme víc než dost.
    RSZ
    RSZ --- ---
    W_NOICE78: jo, zrovna batmobil je jedna z mála lego rc věcí, kam dávají děcka baterky pravidelně
    KAERO
    KAERO --- ---
    DURDIN: ovladani pres dotykovou obrazovku je napytel at je obrazovka sebelepsi. pouzivam BricController2, k tabletu pripojim bluetooth packovy ovladac ke konzolim, a 'user experience' se zvedne asi tak 5x :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    ETHAN: co batmobil 76112?
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    KAERO: Ta bugina nejezdí zas tak pomalu, ale co mi na ni vadilo je to ovládání. Možná to už je jinak, ale kdysi bylo lepší si udělat profil na poweredup appce. A taky jsem zkoušel měnit pneumatiky za 68.7x34R. Ty zubaté nebyly moc dobřé na ježdění v bytě.
    Na druhou stranu, když to srovnám s rc autem co dostal syn na narozeniny, tak to (ne-lego) jezdí víc živěji a nemusím se bát, že když s tím někde třískne do stěny tak to budu půl hodiny zase skládat;)
    ETHAN
    ETHAN --- ---
    RSZ: Chci primárně Lego. RC věci jsou mě osobně ukradené, ALE prcek by ocenil, kdyby to mohl trochu ovládat. Vlak je fajn, ale ovládat dopředu a dozadu je nuda. Proto koukám po něčem, co taky zatáčí a není omezené na koleje. To je celé. Navíc jezdit bude jen po bytě, takže je jedině dobře, když to nebude moc rychlé.
    RSZ
    RSZ --- ---
    ETHAN: ty rc funkce jsou bez neoriginálních doplňků fakt nesrovnatelné s tím, co dokáže rc auto řekněme za 5 tis., chceš lego, nebo chceš rc model, srovnatelné to úplně není
    ETHAN
    ETHAN --- ---
    KAERO: My jsme Lego rodina. Jakože u nás doma v tom jedeme všichni tři a je to vidět po celém domě. Takže pokud můžu mít něco, co si budu moct přestavět (vizuálně) na něco jiného a pořád to bude jezdit, bude to lepší než jedno hloupé autíčko, co po čase omrzí.
    KAERO
    KAERO --- ---
    ETHAN: drahe - no jak se to vezme. za 1,5 kKc budes mit auticko na dalkove ovladani, ktere bude jezdit mnohem akcneji a rychleji (neboli bude to kluka vic bavit) nez ta bugina 42124. Pokud chces neco srovnatelneho postavit z lega, tak si budes muset najit nejakou dobrou buginu na bricklinku, a pridat 1 nebo 2 buggy motory (z aliexpresu, protoze original lego se uz nevyrabi a je silene drahy) a lipol baterku (idealne buwhizz pokud chces lego kompatbilitu). u staveni z lega se bezpochyby vic zabavis, ale bude te to stat nekolikrat vic nez ta jednorazova plastova hracka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam