• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ETHAN: stavět kulatý věže z pásů je ilegální technika, tak pozor na lego policii!

ETHAN
    ETHAN --- ---
    PETJU: Hned po tom mi to tam hodilo video o tanku, co střílí karty... ta střílející část mě nebere, ale přemýšlím, že pásy jsem kdysi nakoupil v Legolandu čistě proto, že se z nich staví kulaté věže a teď si říkám... pásové vozidlo by se dvěma motory šlo přece taky :D
    ETHAN
    ETHAN --- ---
    PETJU: Dík, ale to já právě neužiju. Mě jde naopak o to pořídit něco, kde mi už návod řekne, jak to udělat jezdící a já si pro to akorát udělám nějakou hezčí kastli z normálního Lega. Pokud to bude syn chtít.
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    JOPS
    JOPS --- ---
    OMNIHASH: kua, jak jsem tam dostal dva obrazky? Ale to je fuk, nevim, jakou sikminu myslis? Nikde nevidim nic podezreleho
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JOPS: to je naprostej luxus, jak je udělaná ta šikmina na prostředku? Jenom nedocvaklá kostka, nebo nějakej trik?
    JOPS
    JOPS --- ---
    snad to uvidite, ale dobrej napad, jak vyuzit koleje :)

RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Ja jsem si udelal radost a k narozkam koupil byty z Pratel a na rodinne oslave na zasadni otazku, co kdo chce k vanocum jsem teda uz dost razantne nastinil, ze fakt nutne potrebuju Hrad lviho rytire a ze chci, aby se na tom poilela cela rodina a nic jinyho uz nepotrebuju. Vypada to regulerne nadejne.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    V IKEA zlevnili BYGGLEK z 499 na 349,-
    BYGGLEK Kostky LEGO®, sada 201 ks, různé barvy - IKEA
    https://www.ikea.com/cz/cs/p/bygglek-kostky-lego-r-sada-201-ks-ruzne-barvy-20436888/
    KAERO
    KAERO --- ---
    nejmladsimu klukovi neslo obkreslit pokemona na papir, tak jsem mu udelal pantograf. ted mam chvilku klid, tak jsem se kouknul na pantografy jinych, a nasel jsem jedno video pantografu i s frezkou na cokoladu:
    A lego chocolate pantograph | VideoMan
    https://www.videoman.gr/145060
    PTT
    PTT --- ---
    V makru jsou docela dobre slevy na lego ale nevim co kde maji
    KULHY
    KULHY --- ---
    ANGELFREE: Ja vypozoroval, jak moc je to individualni. Nejstarsi zacal ve 3 a v 6 letech uz slozil skoro sam 16+ orovsky set. Prostredni jede ve 4 porad radeji Duplo, na klasicky Lego nema trpelivost, ani kdyz mu pomaham a vsechno je hned v desteukci. Nemladsi dcera co ma rok a pul uz rozezna Lego od jidla na zemi a slozi dve Duplo kosticky k sobe. :D
    FARIN
    FARIN --- ---
    U nás dost podobně, kluk staví klasický lego od cca 3 prostě proto že má starší sestru která si s tím hrála.
    A problém s tím nebyl žádný, naopak teď když jemu skoro 5 tak staví úspěšně sám. Jak podle návodu tak vlastní věci.
    Alespoň teda do nějaký složitosti, jak to má víc jak 40 kroku tak tam je vidět že na to ještě nemá trpělivost.
    BESH
    BESH --- ---
    ANGELFREE: Ve 4 letech pak uz podle navodu v podstate cokoliv + zacal delat sve prvni vesmirne kreace. :)

BESH
    BESH --- ---
    ANGELFREE: U nas se jelo od 3 let naprosto bez problemu.
    ETHAN
    ETHAN --- ---
    ANGELFREE: My mu začali dávat svoje Lego do rukou pod dohledem, jakmile bylo jasné, že to nestrčí do pusy nebo nerozmlátí. Kolem 4. roku věku začal dostávat už místo Dupla normální sety. Buď jsme mu je složili celé, nebo takové ty 4+ některé zvládl sám. Ale ze začátku moc ne, to až tak třeba po roce. A teď, když je mu 6, tak skládá podle návodu sám všechno, jen je třeba mu to domačkávat, na to nemá sílu a tak sem tam zapomene kostičku nebo vynechá krok, takže v zásadě stále skládáme spolu, i když to skládá celé on. Bez dozoru to ještě nejde.

Nicméně na to hraní, nikoliv stavění, to bylo fakt tak třeba už od těch 4 let, ale bude to individuální. My doma Legem dost žijeme, takže je odmala vedený k tomu, že to se nejí, neničí, nesmí se to ztratit a když se stane, že kus upadne, tak to buď opraví sám, nebo pokud to nejde, tak nezatlouká, ale přijde a řekne a my to opravíme nebo budeme ztracenou kostičku hledat hned. To mi přijde, že je nejzásadnější. Většina dětí (a mnoho dospělých) má tendence průsery zamaskovat a dělat, že se nic nestalo a doufá, že se na to nepřijde, nebo aspoň nepřijde hned. Což je na nic, když jde o ztracenou kostku, protože tu dovede popsat hned a ukázat kam letěla, ale za měsíc, když bychom na to přišli sami, už nebude vědět nic. Takže ho vedeme k tomu, že když se něco takového stane, nebudeme se zlobit, ale musí s tím přijít hned. Zlobit se budeme, když to neřekne. A kupodivu to funguje (a ne jen na Lego).
    ETHAN
    ETHAN --- ---
    BATY: Však jsem psal, že PyBricks znám ;) V principu Lego je můj koníček a umím si ledacos najít, ale bavíme se o normálním Legu a než pronikat do Technicu, raději jsem přišel pro radu sem, protože jsem tu v minulosti viděl dost lidí sdílet takové věci. Jasně, kdybych to chtěl tunit, existují non-Lego motory, kola, baterie, ovladače a jistě i další věci jako senzory a podobně. Ale mě jde hlavně o to vzít něco, co už má vyřešené ty věci, kterým nerozumím (tedy jak správně zapojit kola, motory a hub, aby to jelo a zatáčelo) a zbytek už si poladím sám. Například všechny ty pro mě ošklivé Technic panely zmizí a postavíme na tom nějaké hezké auto.

Třeba ten Batmobil by se mi líbil mnohem víc právě proto, že je z normálních kostek a ne Technic panelů, ale ta cena mě docela odradila. Upřímně nedovedu ani odhadnout, jestli ji zvedá licence na Batmana, nebo právě to, že je z kostek. Díky tipům, co jsem tu dostal, vím, co sledovat teď během black friday akcí a když se objeví něco z toho za dobrou cenu, tak to vezmu. A když ne, tak to ještě počká, prckovi je teprve 6. Akorát v katalogu hraček pokukoval skoro po všem, co tam měli na dálkové ovládání, tak je třeba to nějak řešit :)
    CHIX
    CHIX --- ---
    ANGELFREE: individualni. nejspis od doby kdy je jistota ze to nespolkne :o) a lepsi je mit pinzetu po ruce. :o))) uz jsem vyndaval z nosu i ucha... :o)))))
    ANGELFREE
    ANGELFREE --- ---
    zeptám se ostřílených rodičů - od kdy (věk) má smysl zahrnout klasický lego? nebo přizvat ke komplexnější stavbě na pomoc?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam