• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    CHAOS_RK: > aneb vim, ze uhel nemuze skocit o hodne behem jednoho kroku, tak kdyz se to stane, skok od dalsich prictu/odectu?
    To jsem zkousel, ale pokud si dobre pamatuji, ten skok byl celkem nahodnej, takze to neslo jednoduse kompenzovat.
    CHAOS_RK
    CHAOS_RK --- ---
    VACA:
    JANFROG: hmm, tak to je zvlastni, ze to s ofiko appkou nedela - leda ze by o tom vedeli a misto toho, aby to vyresili u senzoru, tak to vyresili SW cestou? aneb vim, ze uhel nemuze skocit o hodne behem jednoho kroku, tak kdyz se to stane, skok od dalsich prictu/odectu? Je mozny mit pripojenou ofiko appku a pritom nezavisle cist uhel jinou cestou?
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    VACA: Ta aplikace neni zadne tajemstvi ani zadnej zazrak, rychlobastl v pythonu tak aby to delalo co jsem potreboval. No a pak jsem si nasel praci a na tohle uz moc casu nezbyvalo :-) Akorat ji musim updatovat na posledni verzi bleaku, tam neco zmenili a nechodi to.

V dobe kdy jsem to delal byl (myslim) jen jedinej set s PoweredUp, ted uz je moznosti asi vic. Firmware do toho hubu rozhodne nahrat jde, to nerozporuji, jen mi neprislo, ze ta oficialni appka pro 42099 to delala (v roce 2020 :-). Mozna jo. Pybricks samozrejme netusim, nikdy jsem nevidel.

CHAOS_RK: Muze byt. Ale s tim stejnym motorem mi to ta oficialni appka nikdy neudelala...kazdopadne do toho motoru se neda nedestruktivne dostat (coz teda legu dost vycitam i kdyz asi rozumim proc)
    VACA
    VACA --- ---
    CHAOS_RK: možný je všechno. Ale přijde mi divný že by to dělali všechny motory z novýho setu, prakticky nepoužitý. Jedině že by to byl konstrukční nedostatek obecně.
    Ale pravda je že u ofigo lego aplikací jsem tohle nikdy nezaznamenal.. Ani u tý control+ kde jsou defaultní profily pro technic sety, ani u tý PoweredUp kde si člověk vytváří vlastní...

JANFROG: zajimavý info, a respekt za vlastní aplikaci a letemetrie. Pro mě to scifi:)

Já jsem to nezkoumal, ale jeden člověk na trialu používal pybricks firmware díky kterýmu eliminoval mobil jako prostředek komunikace, takže měl jen hub a fyzickej ovladač. Tak říkal že u pybricks si zapíše hodnoty serva kódem přímo do toho hubu, a povely co kterej čudlík na ovladači má dělat. Takže tam se pak všechno děje přímo v hubu a externí ovladač je jen na ty příkazy. Údajně je to pak mnohem stabilnější... Ale jak jsem psal, vlastní zkušenost s tim nemám..
    CHAOS_RK
    CHAOS_RK --- ---
    JANFROG: jestli to najednou zacne rikat uhel uplne mimo, tak bych mozna hledal chybu v rotacnim enkoderu - senzoru uhlu (nevim jakej pouzivaj, ale pohledal bych internety - treba to muze byt nejaky bordel uvnitr, nebo blbe uchyceni onoho senzoru)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    VACA: Je to uz nejakej patek, co jsem se v tom stoural takhle hluboko (~2020).

Aplikace na zacatku zkalibruje rizeni, vycte pozici serva v obou rejdech a ty hodnoty pak pouzije jako meze pro vypocet "cilovou pozici serva" pri danem natoceni volantu (=vychyleni packy ovladace). Zhruba, mam tam jeste nejakou hysterezi a tak dale.

Co se stane je, ze v jednu chvili proste zacne servo reportovat uplne jine hodnoty mimo ty puvodni meze. Mam implementovanou telemetrii kdy si nechavam posilat vsechny data (pozice / otacky / zatizeni motoru / napet / gyro / akcelerometr apod) a tam proste vidim, ze to hlasi v pohode a najednou to servo ujede a misto rekneme -120 + 70 zacne hazet treba 240.

> Kdežto u ofiko lego appky bych skoro řekl že jsou možná přímo v hubu... Pravda je že u lego appky se mi tenhle problém nestal...
    S Pybricks nemám zkušenosti, ale co jsem pochopil tak se do hubu nahraje custom firmware,

To mu neprislo. Kdyz jsem analyzoval ten provoz, tak jsem tam zadne flash erase / load nevidel. Ale mozna jsem se jen blbe dival, ono tenkrat nebylo moc infa kolem toho a konec koncu i ten dissector na ten LEGO BLE protokol jsem si musel napsat sam, takze problem mohl byt i tam.
    VACA
    VACA --- ---
    VACA: *motor pro řízení používal ve standartím režimu.
    VACA
    VACA --- ---
    JANFROG: hele a když používáš vlastní aplikaci, tak ty data o pozici serva jsou v tý appce, nebo v hubu?

U tý BrickController2 appky bych tipoval že jsou data na straně aplikace.
    Kdežto u ofiko lego appky bych skoro řekl že jsou možná přímo v hubu... Pravda je že u lego appky se mi tenhle problém nestal...
    S Pybricks nemám zkušenosti, ale co jsem pochopil tak se do hubu nahraje custom firmware, a kóduje se přímo hub... I pozice serva apod, je potom přímo v hubu co jsem tak pochytil...

Já jsem teda pak už pokračoval bez režimu servo, a motor pro řízení používal jen standartní... Což ono zrovna u toho trialu je to ve výsledku asi i lepší..
    KARADUM
    KARADUM --- ---
    KAERO:
    EMMET: Dekuji. To je skoda, ze uz tedz takove detailni ukazky lego nema.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    JANFROG: Nevím jestli to je stejný problém, ale mě se s lego power up apkou a L-motorem kdysi stávalo, že se při kalibraci kola sekla v jedné krajní poloze a už se nevrátila. Ale stačilo vypnout a zapnout a zase se to chytlo. Jestli to dělá pořád to netuším, je to tak rok zpět co jsem stavěl něco vlastního s pohonem a co jsem se teď díval, powerup aplikace dostala od té doby nějaký major update.
    EMMET
    EMMET --- ---
    JANFROG: A který motor? Nedá se kdyžtak něco vykrást z repozitářů PyBricks, které hacknuli většino Powered Up systému? https://github.com/pybricks/pybricks-micropython/tree/master
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    VACA: Super!

>Nějak to nedává servo režim na pu motoru, když je dlouho v plnym rejdu tak jakoby zapomene nulovou pozici a zůstane to viset v tý krajní mezi…

Presne tohle se mi stava take! Zajimavy je, ze ja pouzivam svoji aplikaci. Ta oficialni to nedela. Sel jsem tak daleko ze jsem snifoval a analyzoval ten BT provoz, ale neprisel jsem na to, co dela jinak. Zkousel jsem vsechno mozne, ale nikdy jsem se toho uplne nezbavil...
    PHOBOS99
    PHOBOS99 --- ---
    v mé sbírce sw lega chyběl millennium falcon. jediný, který mi přišel hodný vystavení, byl ucs, nicméně pak jsem objevil toto. nádhera! byla to řehole, to postavit, ale stálo to za to :)

SHMADE
    SHMADE --- ---
    SLAVIDAN: Ještě září a říjen.
    LEGO Technic Truck Trial
    http://artpeter.net/trucktrial/LTTT10.php
    SLAVIDAN
    SLAVIDAN --- ---
    VACA: Nechystají ještě něco dalšího na toto léto?
    VACA
    VACA --- ---
    SHMADE: Krásný poslední místo :D

(Ne)překvapivě spíš díky zručnosti řidiče. Často jsem byl moc zbrklej.
    Stroj vlastně celkem obstál. Boudu jsem inkasoval jednu, 2x mlíko, 1x technická závada. Ne ale mechanická na stroji, ale ta BrickController2 aplikace. Nějak to nedává servo režim na pu motoru, když je dlouho v plnym rejdu tak jakoby zapomene nulovou pozici a zůstane to viset v tý krajní mezi… Jednou jsem kvuli tomu musel odstoupit ze započatý sekce.

Ale super, palec hore Peterovi za organizaci tohodle počinu!
    VACA
    VACA --- ---
    V rámci “edukace” manévrování autem má starý 8860 výhodu že má dobrej rejd.
    Technikoý auta s 4x4 rozvodem nemívaj dobrej rejd a tim pádem ani manévrovatelnost.
    U 8880 tomu asi trochu pomáhá zadní řiditelná náprava, což si ale nejsem jistej jestli je přínosem pro tu edukaci manévrování klasickym autem:)

Asi bych volil klidně menší set než nový g500, kterej ale nemá přední náhon ale o to větší rejd.
    Ty střední auta maj většinou zadní náhonc diff, a pístovej motor, ne?
    KAERO
    KAERO --- ---
    CHAOS_RK: jo, mas recht.

JANFROG: tady uz nesouhlasim, prevodovka 8880 mi moc nepripomina realnou prevodovku

Technicopedia: 8880
    http://www.technicopedia.com/8880.html
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KAERO: CHAOS_RK: IMHO i 8880. Mam to v Cechach u rodicu, ma to funkcni prevodovku, 4WD a (myslim) mezinapravovy diferencial. A i ty vyklapeci svetla :-)
    CHAOS_RK
    CHAOS_RK --- ---
    KAERO: myslim, ze jeste nasledovnik 8865 splnuje pozadavky (a ma navic vyklapeci svetla :D ) https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?S=8865-1
    SHMADE
    SHMADE --- ---
    VACA: Já to bohužel zítra nedám. Držím palce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam