• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    AXTHEB: oceňuji morální zápal, ale jiné koleje než R40 a dementně vymyšlené výhybky Lego nedělá. Až je dělat bude, nakoupím rád originál. Z originál LEGO kolejnic sice kolejiště stavět jde, ale je to spíš znouzectnost a třeba Orient Express to neprojede (protože jsou zatáčky moc příkré). O možnostech originálních Lego výhybek a jejich dvojité vlnce s ohledem na geometrii kolejí radši nemluvím vůbec, to je fakt tragédie... Trixbrix sice není Čína, ale 3D tisk má k Legu zhruba stejně daleko.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KVIIIK: To tě karma trestá za nákupy Lega u Číňana:)
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    No když je tu zmíněná ta Čína, tak se musím podělit o zásadní informaci pro milovníky vláčků: čínská geometrie kolejí je mimo. Pro srovnání: Trixbrix vs. Aliexpres. Objednal jsem z Alíku doslova za pár korun R56+R72 s tím, že půjdou krásně vedle sebe, ale velká chyba: nepůjdou. Číňani to počítají jinak, netuším jak, a mezi R56 a R72 je je mezera, jako kdyby čínská R72 odpovídala standardní R88. Prostě bordel :(

PAJAOVA
    PAJAOVA --- ---
    Tak taky pridam svuj maly lego koutek (razor crest a snowspeeder jsou fake cina - nez jsem zjistil, ze lego za ty prachy stoji)

KAERO
    KAERO --- ---
    BESH: no to je sice hezky clanecek, ale jak jsem psal, vliv podlimitnich mnozstvi neni presne znam. Stat jednou za cas u kopirky nevidim jako problem, ale pustit si zdroj i maleho mnozstvi ozonu trvale v mistnosti, tak ja osobne bych do toho nesel.
    Na rakovinu z ozonu umiraly i sekretarky co pravidelne postavaly u prvnich kopirek.
    LUCIEW
    LUCIEW --- ---
    Mne docela dobre funguje jednoducha vec - luxovat na malou rychlost a pres silonku.
    BESH
    BESH --- ---
    ETHAN: Nasel jsem toto a vypada to, ze by v soucasnosti nemelo byt problem sehnat bezpecnou cisticku,

"V USA vzniklo v roce 2005 pozdvižení, když se přišlo na to, že některé čističky vzduchu vypouštějí takové množství ozonu, které již může být zdraví škodlivé. Zvlášť když si lidé výkonný a nedostatečně regulovatelný přístroj pustili v malé místnosti. Informace o tom, že čističky vzduchu mohou být i nebezpečné, se brzy rozšířila po celém světě a nedůvěra lidí postihla i naprosto nevinné přístroje.

Od té doby uplynulo mnoho let a používané technologie výrazně pokročily. Na českém trhu dnes pravděpodobně nenajdete čističku, která by uvolňovala rizikové množství ozonu. Navíc výrobci si mohou své čističky nechat testovat u různých nezávislých institucí, a pokud neuvolňují nebezpečné množství ozonu, získají certifikát."

Čističky vzduchu a ozon – jak je to doopravdy | Pro Alergiky
    https://www.proalergiky.cz/clanky/cisticky-vzduchu-a-ozon-jak-je-to-doopravdy
    ADDALBERT
    ADDALBERT --- ---
    Co rikate na novy LOTR model Dna pytle s GWP Smeagola a deamgola?
    Lego Bag End is REAL! Initial Reaction to Our Most Anticipated Set of the Year
    https://youtu.be/9YDri9kgKw8?si=DCs2zyIhtpowAJuy
    KAERO
    KAERO --- ---
    ETHAN: jednoduche pravidlo - ve chvili kdy ozon zacnes citis, tak je to na hrane bezpecnosti. Problem je prave v mereni vlivu velmi malych davek. Ale to je problem merit u vsech latek.
    ETHAN
    ETHAN --- ---
    KAERO: Přiznávám, že prvně slyším, že by byl ozon rakovinotvorný. Což neznamená, že to zpochybňuju, jen jsem to dosud nějak minul. Doma máme jen cosi s filtrem a zvlhčovačem vzduchu, s ozonem jsem ještě nikdy nic neměl. Možná bude dobré si o tom tedy něco přečíst dřív, než to pořídím.
    KAERO
    KAERO --- ---
    U tech cisticek vzduchu - nebojite se ozonu? Koukam ze sem tam nejaky zakaznik ionic care napise o radu ze citi ozon, to ma asi nastaveny prilis velky vykon. Jenze tim je jasne ze ty cisticky opravdu ozon produkuji, a sice spravne nastavene asi produkuji mene nez je limit, jenze - doopravdy stale neni jasne zda rakovinotvorne ucinky maji prahovy limit, nebo linearni funkci. A co jsem cetl tak to spis vypada na tu linearni funkci, takze i male hodnoty ozonu, ale dlouhodoby vliv, ma pravdepodobne karcinogenni ucinky.
    ETHAN
    ETHAN --- ---
    AXTHEB: Díky, koukám už na to, to asi potřebuju :) Máme doma zvlhčovač vzduchu s filtrem na prach, ale tohle, to je něco jiného. Ten ionizátor by mohl na prach zabrat o dost lépe.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ETHAN: Jo
    ETHAN
    ETHAN --- ---
    AXTHEB: Ha, to je dobrý tip. Necháváš to běžet nonstop?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ETHAN: Nezapomeň na čističku vzduchu, mám zkušenosti s Ionic Care a je to sakra poznat.
    ETHAN
    ETHAN --- ---
    Já s tím plánuju čistit tohle (teprve stavíme) a ty police kolem + co se nevešlo do legopokoje. Takže je toho celkem hodně a děsí mě trochu představa, že na to spotřebuju tunu prachovek každý měsíc.

CROSS
    CROSS --- ---
    ETHAN: Mně moc Lega po poličkách nestojí, jen čas od času ošmrdlám :-] pár kousků a dvě desky minifigů, co jsem zabavil dětem a zachránil tak před destrukcí. Čas od času při větším úklidu Lega se minto osvědčilo, na nic lepšího jsem nepřišel. No a obecně to používám na odstraňování prachu při úklidu a nedám na Swiffer dopustit. Prostě to zkus.
    ETHAN
    ETHAN --- ---
    CROSS: Nejsem zrovna posedlý ekologií, ale pravda je, že mi jde o čištění dioramatu zhruba 3 m2 a celá místnost, která by tu očistu taky potřebovala je ještě o něco větší. Není to až tak drahé, ale máš s tím (nebo kdokoliv jiný) osobní zkušenost? Když tím budu chtít vzít třeba jen to město v dioramatu, tak spotřebuju necelou prachovku, nebo 4 a ještě nebude hotovo?
    CROSS
    CROSS --- ---
    ETHAN: Swiffer zkus, je to prachovka, která ten prach ovšem velmi efektivně chytá (statická elektřina), po naplnění vyhodíš. Samo, pokud tě nějak extra nedráždí, že tím generuješ odpad. (Swiffer dělá i jednorázový mopy a další věci, mluvim konkrétně o prachovce čili Swiffer duster.)

Konec reklamního okénka Procter & Gamble :-]
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CAROLIAN: Domácí prach je mastný, ten neodfoukneš.
    ETHAN
    ETHAN --- ---
    PETJU: Hmmm, sice to neřeší problém s tím, že prach zůstane pořád někde poblíž, ale asi ho to nebude rozfoukávat tak daleko jako ten fén. Navíc pokud to nebude to pravé, tak to taky hádám vyjde levněji, díky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam