• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    BONGI
    BONGI --- ---
    KVIIIK: Jeden z důvodů je také to, že na kovových kolejích jezdí všechny lego vlaky, na těch plastových se serie MY Train nepohne. :)
    BONGI
    BONGI --- ---
    KVIIIK: No, asi ze stejného důvodu, proč se sbírají staré věci. Já se navíc soustřeďuji jen na parní mašiny.
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    BONGI: trochu mensi sortiment nezbubTrixbrix, ale zato prehledneji zpracovany. Vsimnul jsem si, ze state 9V koleje pouziva i vetsina modernich sberatelu, pritom uz je v podstate nejde sehnat a vetsina prislusenstvi k nim vcetne vlakovych dilu a motoru uz je spis non-lego a custom vyroba. Jaky to muze mit duvod mimo elegantnejsiho napajeni ze site bez vymeny baterii? Modernejsi power up umoznuje mnohem vic moznosti ovladani, vic vlaku na stejne koleji se samostatnou kontrolou, programovani, etc.
    KAERO
    KAERO --- ---
    BONGI: maji moc pekny katalog.
    BONGI
    BONGI --- ---
    KVIIIK: Jednou sem Emmet poslal link na koleje od Fx bricks https://shop.fxbricks.com/pages/fx-track. Dobrá kvalita, velký výběr, ale vyšší cena. Pro mě jediná možnost, protože sbírám je 9V vlaky s kovovými kolejemi. Ale koukni na to. https://www.fxbricks.com/downloads/FxTrackCatalogSummer2021.pdf
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    AXTHEB: oceňuji morální zápal, ale jiné koleje než R40 a dementně vymyšlené výhybky Lego nedělá. Až je dělat bude, nakoupím rád originál. Z originál LEGO kolejnic sice kolejiště stavět jde, ale je to spíš znouzectnost a třeba Orient Express to neprojede (protože jsou zatáčky moc příkré). O možnostech originálních Lego výhybek a jejich dvojité vlnce s ohledem na geometrii kolejí radši nemluvím vůbec, to je fakt tragédie... Trixbrix sice není Čína, ale 3D tisk má k Legu zhruba stejně daleko.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KVIIIK: To tě karma trestá za nákupy Lega u Číňana:)
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    No když je tu zmíněná ta Čína, tak se musím podělit o zásadní informaci pro milovníky vláčků: čínská geometrie kolejí je mimo. Pro srovnání: Trixbrix vs. Aliexpres. Objednal jsem z Alíku doslova za pár korun R56+R72 s tím, že půjdou krásně vedle sebe, ale velká chyba: nepůjdou. Číňani to počítají jinak, netuším jak, a mezi R56 a R72 je je mezera, jako kdyby čínská R72 odpovídala standardní R88. Prostě bordel :(

PAJAOVA
    PAJAOVA --- ---
    Tak taky pridam svuj maly lego koutek (razor crest a snowspeeder jsou fake cina - nez jsem zjistil, ze lego za ty prachy stoji)

KAERO
    KAERO --- ---
    BESH: no to je sice hezky clanecek, ale jak jsem psal, vliv podlimitnich mnozstvi neni presne znam. Stat jednou za cas u kopirky nevidim jako problem, ale pustit si zdroj i maleho mnozstvi ozonu trvale v mistnosti, tak ja osobne bych do toho nesel.
    Na rakovinu z ozonu umiraly i sekretarky co pravidelne postavaly u prvnich kopirek.
    LUCIEW
    LUCIEW --- ---
    Mne docela dobre funguje jednoducha vec - luxovat na malou rychlost a pres silonku.
    BESH
    BESH --- ---
    ETHAN: Nasel jsem toto a vypada to, ze by v soucasnosti nemelo byt problem sehnat bezpecnou cisticku,

"V USA vzniklo v roce 2005 pozdvižení, když se přišlo na to, že některé čističky vzduchu vypouštějí takové množství ozonu, které již může být zdraví škodlivé. Zvlášť když si lidé výkonný a nedostatečně regulovatelný přístroj pustili v malé místnosti. Informace o tom, že čističky vzduchu mohou být i nebezpečné, se brzy rozšířila po celém světě a nedůvěra lidí postihla i naprosto nevinné přístroje.

Od té doby uplynulo mnoho let a používané technologie výrazně pokročily. Na českém trhu dnes pravděpodobně nenajdete čističku, která by uvolňovala rizikové množství ozonu. Navíc výrobci si mohou své čističky nechat testovat u různých nezávislých institucí, a pokud neuvolňují nebezpečné množství ozonu, získají certifikát."

Čističky vzduchu a ozon – jak je to doopravdy | Pro Alergiky
    https://www.proalergiky.cz/clanky/cisticky-vzduchu-a-ozon-jak-je-to-doopravdy
    ADDALBERT
    ADDALBERT --- ---
    Co rikate na novy LOTR model Dna pytle s GWP Smeagola a deamgola?
    Lego Bag End is REAL! Initial Reaction to Our Most Anticipated Set of the Year
    https://youtu.be/9YDri9kgKw8?si=DCs2zyIhtpowAJuy
    KAERO
    KAERO --- ---
    ETHAN: jednoduche pravidlo - ve chvili kdy ozon zacnes citis, tak je to na hrane bezpecnosti. Problem je prave v mereni vlivu velmi malych davek. Ale to je problem merit u vsech latek.
    ETHAN
    ETHAN --- ---
    KAERO: Přiznávám, že prvně slyším, že by byl ozon rakovinotvorný. Což neznamená, že to zpochybňuju, jen jsem to dosud nějak minul. Doma máme jen cosi s filtrem a zvlhčovačem vzduchu, s ozonem jsem ještě nikdy nic neměl. Možná bude dobré si o tom tedy něco přečíst dřív, než to pořídím.
    KAERO
    KAERO --- ---
    U tech cisticek vzduchu - nebojite se ozonu? Koukam ze sem tam nejaky zakaznik ionic care napise o radu ze citi ozon, to ma asi nastaveny prilis velky vykon. Jenze tim je jasne ze ty cisticky opravdu ozon produkuji, a sice spravne nastavene asi produkuji mene nez je limit, jenze - doopravdy stale neni jasne zda rakovinotvorne ucinky maji prahovy limit, nebo linearni funkci. A co jsem cetl tak to spis vypada na tu linearni funkci, takze i male hodnoty ozonu, ale dlouhodoby vliv, ma pravdepodobne karcinogenni ucinky.
    ETHAN
    ETHAN --- ---
    AXTHEB: Díky, koukám už na to, to asi potřebuju :) Máme doma zvlhčovač vzduchu s filtrem na prach, ale tohle, to je něco jiného. Ten ionizátor by mohl na prach zabrat o dost lépe.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ETHAN: Jo
    ETHAN
    ETHAN --- ---
    AXTHEB: Ha, to je dobrý tip. Necháváš to běžet nonstop?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ETHAN: Nezapomeň na čističku vzduchu, mám zkušenosti s Ionic Care a je to sakra poznat.
    ETHAN
    ETHAN --- ---
    Já s tím plánuju čistit tohle (teprve stavíme) a ty police kolem + co se nevešlo do legopokoje. Takže je toho celkem hodně a děsí mě trochu představa, že na to spotřebuju tunu prachovek každý měsíc.

CROSS
    CROSS --- ---
    ETHAN: Mně moc Lega po poličkách nestojí, jen čas od času ošmrdlám :-] pár kousků a dvě desky minifigů, co jsem zabavil dětem a zachránil tak před destrukcí. Čas od času při větším úklidu Lega se minto osvědčilo, na nic lepšího jsem nepřišel. No a obecně to používám na odstraňování prachu při úklidu a nedám na Swiffer dopustit. Prostě to zkus.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam