KAERO: Nejsem si jistý, jestli jsme si rozuměli - šlo mi o to, že "čtenáři knih" byly vždy jen část populace, nikdy úplně většinová záležitost, i když se lidé s touto zálibou mají tendenci shromažďovat. Takže základní otázka je: A ti známí, kterým je řečeno, že je nějaká knížka super - čtou knihy, nebo ne? Pokud ne, tak jim film zprostředkuje něco, k čemu by se jinak nedostali.
Pokud čtou, pak bych se zeptal, jestli jsou nabízené knihy jejich vyhledávaný druh literatury. Moje hypotézea je, že se k jejich přečtení nedostanou protože délka jejich seznamu doporučen četby by se mohla používat jako definice potenciálního nekonečna, jak píše
NELLAS.
Já už rezignoval na snahu přečíst si knihu dřív než film. Stejně jsou to dvě často dost odlišné verze příběhu. Ale třeba u Eragona byl film tak blbý, že mě to donutilo přečíst si předlohu a zjistil jsem, že s filmem neměla kromě jména skoro nic společného. Moje hypotéza je, že scénář někdo napsal podle toho, jak mu v hospodě v pokročilé podnapilosti někdo převyprávěl záložku na knížce. Protože přesně tolik to mělo společného.