• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    JUNIOR: a kterych? 4 roky je malo, to jsi vicemene porad zacatecnik....

obavam se ze te asi jste nikdo poradne neskrtil, jelikoz tohle je vseobecne povazovany za jednu z nejhure resitelnych situaci....silnejsiho soupere se zkratka nejakym vyhaknutim nezbavis, jinak by to v UFC vsichni delali:)
    ZELENY
    ZELENY --- ---
    JUNIOR: tak todle jsem svyho casu taky trenoval a neni to pravda, Vyhaknuti paze jde jenom v pripade ze si o trochu silnejsi nez utocnik pokud ne tak to neudelas, a jakmile ti tohle nekdo nasadi tak je potobe , protoze utocnik si bude kryt hlavu za tvoji.

Jinak souhlasim s autorem ze je to hodne o psychice, kdyz si nekdo hodne veri a ma v sobe prirozenou agresivitu , tak se ubrani mnohem lepe i treba proti trenovanimu souperi, psychika je nejdulezitejsi v boji a to te bohuzel zadny trener na zadny BU skole nenauci.. :(
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    CYBERKOTLIK: No vyzkoušet by sme to klidně mohli, ale mám zasebou cca 4 roky bojových umění ;)) Tady de o to, že když je člověk napden tak ma sebeobranný pud a u mne obzvláště hodně agreesivní ;)

No co se týče to škrcení jak ty řikáš tak vyháknout se z toho je otázka pouze jednoho šikovnýho otočení paže..
    ITAL
    ITAL --- ---
    No, já jsem to povídání pochopil spíš tak, že při sebeobraně je důležitá HLAVNĚ psychika. Což já, jakožto člověk kterej celkem nedávno napadenej byl zcela potvrzuju.
    Kdybych nebyl debil, kterej pořád přemejšlí nad tím, že mu přece nemůžu ublížit, i když do mě rube, tak bych myl sice stejně přeraženej nos, ale on by měl po koulích a přeraženou sanici (dobře uberme - vyraženejch pár zubů), rozpláclej nos a modrý oko.
    Já se vživotě nepral, ten druhej šoumen asi taky moc ne, akorát se nebál bušit. A mě už v průběhu "boje" lítali hlavou myšlenky jako "teď mám volnou levou ruku a on na mě vystrkuje svoje pravý oko ...". Jenže jsem prostě nebyl schopnej ho praštit.

Je to smutný ale je to tak - já byl od krve a on neměl ani škrábanec ...

V tomhle pohledu je podle mě třeba na ten článek nahlížet.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    NAVARA: ucej, a ani ve wt, ani jinde jsem zatim tenhle zpusob pouzit nevidel
    problem je v tom, ze normalni clovek te takhle skrtit nebude - a clovek co se nauci skrtit te popsanym zpusobem, se to nauci poradne:)

JUNIOR: jsem toho nazoru, ze kdybychom to vyzkouseli, tak nez bys dokazal zasahnout oci n hlave schovane mezi ramenama oblicejem od tebe, tak by bylo davno po vsem - jde to jen v pripade, ze utocnik nevi jak to ma poradne udelat a jen to nekde odkoukal, jelikoz tohle skrceni se uz od zacatku uci s tim, ze si clvoek oblicej kryje, a drzi si odstup, aby na nej souper nedosahl rukama
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    CYBERKOTLIK: btw. vzdycky preci muzes potkat nekoho lepsiho (kdo bude vedet jak sklonit hlavu,...) - nebyt toho, tak vojaci nemaji co trenovat - ale zakryje se takhle normalni utocnik? ucej prepadavani zezadnu na wing-chun, sebeobranach,...?
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    CYBERKOTLIK: Blbost, jde to
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    hm ehm, me to prijde jak kdyz to psal nejakej teenager.....vsehcno takova snuska teorii a sylogismu...z 75% mi to prijde jako nesmysl:)

uz jen scenka, kdy nejdriv vysvetluje, jak se v boj. umenich clovek musi vsechno zdlouhave ucit, a pak sve ctenare behem jednoho odstavce nauci "nepouzivat prirozeny reflex" nebo "parkrat si zkusi uder z celeho tela" je fakt usmevna

ty modelovy situace mi prijdou dost nerealny:) Ve chvli kdy me skrti nekdo popsanym zpusobem, tak to neni lama z ulice, a vi presne jak ma stat daleko a mit natocenou hlavu, abych nemel sanci pri nejakym tapani podel rukou najit jeho oci..atd
    ITAL
    ITAL --- ---
    Viděli jste tuhletu stránku?
    Ač je to psaný celkem drsně a s hrubkama, řekl bych že je to fakt zajímavý a celkem i pravdivý čtení.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SYKES: jo, ted jsi mi pripomnel jednu holku, co byla schopna mavat 110kg machyrkama :) puvodne zacla trenovat kvuli zadum - pak uz problemy nemela
    SYKES
    SYKES --- ---
    NAVARA: dik SHIRLEY, prave jsem chtel napsat, ze nekomu o to biti se vlastne vubec nejde, presto trebuje BU ...
    SHIRLEY
    SHIRLEY --- ---
    NAVARA: hmm tak to sem asi treti...necvicila sem to ani pro utok ani pro obranu...:-) (ikdyz jak zautocit nebo jak se branit sem se tam naucila..)

hmm jinak add toutoceni...ja sem karate delala 4 roky sotokan...soubezne s tim ale mozna to co tvrdim vychazi i z toho ze sme behem treninku aikida ucili i spravne uderit utocit kopat atd...to se mozna nedela vsude....ale zas toho umis vic o neco lip a tak...

ale koukam ze asi pudu do toho Go s krvavym krumpacem..;-))

presne jak tu bylo naznaceno kdyz na tebe zautoci tajboxer tak ti nic nepomuze..tak mozna ten sprej pokud si ho nenastriknes i svym smerem a pokud ho stihnes pouzit...a na to nemusis chodit na sebeobranu...

jinak je dost znat ze mluvis o ty muzsky sebeobrane...
    co se tech zen ale tyce .stejne maloktera zena to dokaze hned napoprvy pouzit jak se ucila..a tak
    navic kolikrat tam chodej slecny ktere uz byly napadeny (takze uz je jakoby pozde...) ale chtej mit lepsi pocit naucit se to aspon ted.a aby se to neopakovalo....anebo takove ktere maji treba napadene kamaradky nebo proste strach a chteji naziskat ten pocit jistoty a vedet jak se ubranit...maloktera z nich to ale opravdu pouzije..
    ikdyz ano..vidim jeden z nejucinejsich vysledku prave to..ze sou pak psychicky klidnejsi a maji vetsi pocit jistoty...ono na psychiku funguje fakt dost
    (ale zrovna tak kdyz ji na treninku karate namluvis ze ji to muze ubranit a ubrani se tak at uz to tak je nebo ne..ona tomu uveri bude si jistejsi a v krizovy situaci ji to taky muze dost pomoct..anebo se neubrani tak i tak...ale aspon se tolik nebala..)a to se muze stat kterykoliv z nich..obzvlaste kdyz je napadne ten tvuj thai boxer...

jinak to tvoje zobecnovani s tema ucitelema BU ...LOL:-)))...rikam ze mluvim za sebe a jako dyt si me ani nikdy nevidel cvicit tak jak si muzes bejt tak jistej ze placam..? jen proto ze je nyx plnej kecalku tak musim bejt dalsi z nich....?nebo snad ze ty si nedosahl uspokojivejch vysledku..a nemas ten rpzhled tak jak by ho nekdo mohl mit za kratsi dobu a kvalitnejsi...?nebo mas problem s tim ze sem holka...hmm fakt nevim...:-))

ale rekla bych ze treba prave u zen..ktere se chteji musi ubranit je nejduletiztejsi ten pocit jistoty..pokud ho maji..at uz cvici cokoliv...tak maj mnohem vetsi sanci se ubranit at uz treba jen rvanim kousanim a stipanim...nez absolventka cehokoliv ktera si neveri...a ten pocit jistoty nema...
    a tohle je ale u chlapu ..rekla bych...asi uplne jinak...
    a uz i tim ze se dostavaji do jinejch situaci...
    KRVAVY_KRUMPAC
    KRVAVY_KRUMPAC --- ---
    ALYX: no jasne, chci byt nejlepsi ve vesmiru! ;-))
    kdybych chtel jenom ucinnou obranu tak nedelam aikido, zejo
    ALYX
    ALYX --- ---
    KRVAVY_KRUMPAC: no tak to je jasny, myslis, ze budes nepreozitelny?
    staci kdyz na tebe vytahne pistoli a jsi v prdeli
    KRVAVY_KRUMPAC
    KRVAVY_KRUMPAC --- ---
    ALYX: no to jsem myslel ciste teoreticky, je mi jasny jaka je skutecnost
    no proste si jenom myslim ze at dela clovek cokoliv tak se vzdy muze najit nekdo od koho dostane...ze to nejde 100% vychytat
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    imo. existuji dve skupiny cvicicich a praktikujicich BU & spol - jedni se chteji ubranit a druzi chteji byt nepremozitelni v utoceni...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KRVAVY_KRUMPAC: tak to je imho. hodne idealisticka predstava - nikdy jsi nevidel trenovat nekoho s prebytkem testosteronu?
    KRVAVY_KRUMPAC
    KRVAVY_KRUMPAC --- ---
    SYKES: da se spolehat na to, ze prumerny thaiboxer nenapadne cloveka ktery ho neohrozuje? treba opity?
    protoze - prepokladejme, pokud se clovek uci nejake umeni (obrany nebo boje) tak nikoho svevolne nenapadne.
    tim padem potecialni utocnici pro aikidoku by byli netrenovani lidi a s temi si aikidoku imho lehce poradi
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    nejen v sebeobrane, thajbox je koncipovan tak, aby kazdy utok pokud mozno neco poskodil (s utrzenym stehenim svaemu je pak totiz jedno, jestli je souper opilej nebo ne:)
    SYKES
    SYKES --- ---
    CYBERKOTLIK: znam velmi malo aikidoku vsemozne vysokejch urovni, co se muzu postavit alespon trosku zdatnymu thai/kick.nebo.co.boxerovi (nerozumim tem rozdilum). Je to jednoduchy - aikido ma obrovsky mezery co se tyce obrany dolniho pasma proti kopum. Koneckoncu on jeden low-kick vyridi prakticky jakehokoliv cvicence, ktery neni konkretne na toto trenovan. Na druhou stranu thaiboxer bude mit asi vetsi problem slozit stejne zdatneho aikidoku bez toho, aniz by mu ublizil (poslal do nemocnice), coz je ovsem v sebeochrane irelevantni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam