• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    ALYX: na sevření v zápěstích je dobré cvičit techniku lepivých rukou.. ;o) vyzkoušeno z praxe.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    JUNIOR: "když už útočník někoho takhle bezmyšlenkovitě přepadne"

ale to uz ho muzes treba dloubnout do tech oci, mame tu spise utocnika, co naopak vyckava ze nekoho prepadne nebo dokonce primo tebe
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    ZELENY: No s bolestí to se musí překonat a snažit se si jí nepřipouštět. CO se týče zubařů tak to nemlžu soudit, protože mi v životě nikdo nic netrhal ani nevyrtal.. Nevím čím to je, ale má takovou tělesnou stavbu, že mi prakticky nejde nějak nic vykloubit (ani klouby prstů před na hřbet ruky mi nějak nevadí), zkoušelo to už hodně lidí, i hafo senseiů s černym páskem a taky se divili. Jako ne že by to nebolelo, ale nepřijde mi to tak paralyzující..

No tak zkus třeba kopnout holení nebo nártem do vnitřní strany stehen to taky njní špatný. Ostatně jde o to, že když už útočník někoho takhle bezmyšlenkovitě přepadne tak nepočítá s jakýmkoliv odporem a Tvoje reakce či obrana je překvapující situace a ty se stáváš iniciativní postavou a můžeš dál jednat...
    ZELENY
    ZELENY --- ---
    CYBERKOTLIK: ten popis boje s nozem co tam popisuje neni tak spatny, jako treba s tou bundou to je docela chytry. Prakticky kdyz nemuzes ustoupit, tak ti nic jinyho nezbyva nez zkusit odhadnout jeho pohyby a vrhnout se na nej, zvlast pokud te bude tlacit ke zdi
    ZELENY
    ZELENY --- ---
    JUNIOR: nevim jak ty ale ja kdyz cejtim nejakou bolest, treba kdyz mi u zubare trhali zub , tak je moje reakce ze se napnu a ztuhne mi kazdej sval v tele, takze kdyz utocnika kopnes do kouli nebo mu das loktem do bricha tak misto aby povolil muze stuhnout a si tuhej, ten kop do kolen jsme taky zkouseli ale je to strasne tezky se trefit , zvlaste kdyz utocnik neni staticky.
    Navic bych rekl ze v tomhle pripade utocnik potlaci bolest, protoze vi ze obet bude za par sekund mrtva..

JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    CYBERKOTLIK: Jojo, nechtěl bych ho mít na svědomí ;) ALe jsem rád, že někdo ví, co to je!! Jenže poslední půlrok nejni vůbec čas :((

Mňo hele já takhle ty cvičný a teoretický, naučený situace nemusim. O tom to je mít gryf a přemejšlet jak nejlíp co udělat ale zřejmě to k tomu chce talent nebo prostě nadání, ostatně na zemi se dá dělat taky spousta "kouzel".

Teoreticky se můžeš tak maximálně učit, která je nejbezpečnější sedačka v autě když jedeš stopem a ne předefinovaný situace ;)

CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    JUNIOR: no dobre, ale popisujes vsechno mozne jen ne ten utok na oci, ktery je z toho vseho nejmene realnej:)

jinak utok skrcenim zezadu by mel spravne probihat takhle: souper obet znenadani uchopi tak, ze stoji bokem, shrbeny, ramena vyunuty a hlavu schovanou, oblicejem od obeti. zaroven s uchopem te strhne k sobe, tak abys nemel rovnovahu a balancoval jen na patach, tu ctvrtvterinu, nez te slozi k zemi

v tehle situaci nedosahnes rukou na zadnou cast tela krom rukou, a diky ztrate rovnovahy nemuzes moc efektivne vyuzit sovji silu, jelikoz se nezapres. Jediny reseni jsou bud utoky kopem (loktem nedosahnes) nebo kdyz uz to nejde a clovek pada, odrazit se co enjvic dozadu a doufat ze pri padu clovek padne na utocnika a dostane se tak bliz k jeho telu.

kazdopadne zajet rukama nekam za svoji hlavu a hledat oci mi prijde nejmene rozumny a neucinny reseni a pricitam to tomu, ze autor stranky chtel pouzit neco drsneho a destruktivniho.

a takhle bych mohl kritizovat vsehcny ty uvedene priklady - jestlis delal escrimu, tak si asi dokazes predstavit, jak by dopadlo, kdybys mel dva noze, a souper se ti pokusil dostat "bliz k telu" :))
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    CYBERKOTLIK: No právě, že ta uváděná doba byla myšlena jako krátká (sorry za špatný vyjádření) no dělal jsem Escrimu, nějakou policejní sebeobranu a chvilinku wingtsun, ale to ani neni podstatný. Důležitý je, že mě naučili přemejšlet bojově a nneztrácet hlavu + ty techniky samozřejmě

ZELENY: Mňo tak ostatně když už se pokusí schovat hlavu za tvojí tak se můžeš opatrně ustoupit ke straně a máš hafo možností - loket do břicha, do rozkroku, prokoupnout koleno z vnitřní strany, pokud máš švih v noze, tak prokopnout kotník, mám pokračovat?
    Jo a s tou vyháknutou paží když mě přepadně někdo silnější že jsem hend tuhej naprosto nesouhlasim ;)
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    ZELENY: ne meditacema ne:) ucis se zvykat si na boj. stres, spousteci mechanismy, atd...

a ted si predsav, ze by on skrtil tebe, jak by to dopadlo:)
    ZELENY
    ZELENY --- ---
    CYBERKOTLIK: a jak se s tim pracuje, povidej to by me zajimalo? doufam ze neodpovis meditacema nebo necim takovym protoze tomu zrovna moc neverim.

Jinak u toho skrceni . Jsi pamatuju, ze kdyz jsem asi v 17 chodil na karate-sebeobranu, tak jsme meli takovyho mladyho trenera, ktery pred tim cvicil s jednotkama URNA u PČ. Tak jsem mu ho schvalne zkusil nasadit , jak nas ucil a drzel jsem ho vsi silou. Chvilku se zmital , pak se napnul a urval me, a to byla takova sila ze jsem ho preletel a rozplacl jsem se dva metry od neho. Jeste ze nas pred tim ucil ty bojovy pady, takze jsem se tolik neotloukl :)
    jenze to jsem mel tehdat asi 65kg a byl jsem takova housvicka a on byl proti me korba a vazil tak o dvacet kilo vic nez ja.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    ITAL: pokud by clanek hovoril jen o psychice, tak mozna, ale on hovori o konkrentich vecech, ktere jsou ti bez psych a fyz pripravy na nic

ZELENY: to neni pravda, i s psychikou se v BU a sebeobranych systemech pracuje, akorat ty jsi se s tim mozna nesetkal
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    JUNIOR: a kterych? 4 roky je malo, to jsi vicemene porad zacatecnik....

obavam se ze te asi jste nikdo poradne neskrtil, jelikoz tohle je vseobecne povazovany za jednu z nejhure resitelnych situaci....silnejsiho soupere se zkratka nejakym vyhaknutim nezbavis, jinak by to v UFC vsichni delali:)
    ZELENY
    ZELENY --- ---
    JUNIOR: tak todle jsem svyho casu taky trenoval a neni to pravda, Vyhaknuti paze jde jenom v pripade ze si o trochu silnejsi nez utocnik pokud ne tak to neudelas, a jakmile ti tohle nekdo nasadi tak je potobe , protoze utocnik si bude kryt hlavu za tvoji.

Jinak souhlasim s autorem ze je to hodne o psychice, kdyz si nekdo hodne veri a ma v sobe prirozenou agresivitu , tak se ubrani mnohem lepe i treba proti trenovanimu souperi, psychika je nejdulezitejsi v boji a to te bohuzel zadny trener na zadny BU skole nenauci.. :(
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    CYBERKOTLIK: No vyzkoušet by sme to klidně mohli, ale mám zasebou cca 4 roky bojových umění ;)) Tady de o to, že když je člověk napden tak ma sebeobranný pud a u mne obzvláště hodně agreesivní ;)

No co se týče to škrcení jak ty řikáš tak vyháknout se z toho je otázka pouze jednoho šikovnýho otočení paže..
    ITAL
    ITAL --- ---
    No, já jsem to povídání pochopil spíš tak, že při sebeobraně je důležitá HLAVNĚ psychika. Což já, jakožto člověk kterej celkem nedávno napadenej byl zcela potvrzuju.
    Kdybych nebyl debil, kterej pořád přemejšlí nad tím, že mu přece nemůžu ublížit, i když do mě rube, tak bych myl sice stejně přeraženej nos, ale on by měl po koulích a přeraženou sanici (dobře uberme - vyraženejch pár zubů), rozpláclej nos a modrý oko.
    Já se vživotě nepral, ten druhej šoumen asi taky moc ne, akorát se nebál bušit. A mě už v průběhu "boje" lítali hlavou myšlenky jako "teď mám volnou levou ruku a on na mě vystrkuje svoje pravý oko ...". Jenže jsem prostě nebyl schopnej ho praštit.

Je to smutný ale je to tak - já byl od krve a on neměl ani škrábanec ...

V tomhle pohledu je podle mě třeba na ten článek nahlížet.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    NAVARA: ucej, a ani ve wt, ani jinde jsem zatim tenhle zpusob pouzit nevidel
    problem je v tom, ze normalni clovek te takhle skrtit nebude - a clovek co se nauci skrtit te popsanym zpusobem, se to nauci poradne:)

JUNIOR: jsem toho nazoru, ze kdybychom to vyzkouseli, tak nez bys dokazal zasahnout oci n hlave schovane mezi ramenama oblicejem od tebe, tak by bylo davno po vsem - jde to jen v pripade, ze utocnik nevi jak to ma poradne udelat a jen to nekde odkoukal, jelikoz tohle skrceni se uz od zacatku uci s tim, ze si clvoek oblicej kryje, a drzi si odstup, aby na nej souper nedosahl rukama
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    CYBERKOTLIK: btw. vzdycky preci muzes potkat nekoho lepsiho (kdo bude vedet jak sklonit hlavu,...) - nebyt toho, tak vojaci nemaji co trenovat - ale zakryje se takhle normalni utocnik? ucej prepadavani zezadnu na wing-chun, sebeobranach,...?
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    CYBERKOTLIK: Blbost, jde to
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    hm ehm, me to prijde jak kdyz to psal nejakej teenager.....vsehcno takova snuska teorii a sylogismu...z 75% mi to prijde jako nesmysl:)

uz jen scenka, kdy nejdriv vysvetluje, jak se v boj. umenich clovek musi vsechno zdlouhave ucit, a pak sve ctenare behem jednoho odstavce nauci "nepouzivat prirozeny reflex" nebo "parkrat si zkusi uder z celeho tela" je fakt usmevna

ty modelovy situace mi prijdou dost nerealny:) Ve chvli kdy me skrti nekdo popsanym zpusobem, tak to neni lama z ulice, a vi presne jak ma stat daleko a mit natocenou hlavu, abych nemel sanci pri nejakym tapani podel rukou najit jeho oci..atd
    ITAL
    ITAL --- ---
    Viděli jste tuhletu stránku?
    Ač je to psaný celkem drsně a s hrubkama, řekl bych že je to fakt zajímavý a celkem i pravdivý čtení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam