• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    V této diskuzi se nebude striktně dodržovat rozdíl mezi sebeobranou a sebeochranou. Rozdíl mezi sebeochranou a sebeobranou je v tom, že v sebeochraně je kladen větší důraz na neublížení útočníkovi, kdežto v sebeobraně na tom tolik nezáleží. Samozřejmě v praxi většinou sebeochrana kontinuálně přechází v sebeobranu.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Ode mne doporučená literatura ke samostudiu (vyzkoušeno):
  • V. Lorenz, K. Zrůbek: Judo, technika chvatů v postoji, Olympia, 1991
  • R. Hladík, T. Petrus: Kung-fu, Naše vojsko, 1992
  • A. A. Lebeda: Sebeobrana - sebeobranné umění pro každého, Olympia, 1984
  • V. L. Levský: Sebaobrana karate, Šport, Slovenské telovýchovné vydateľstvo, 1972
  • R. Srdínko: Malá škola juda, Olympia, 1987
  • R. Srdínko, M. Vachun: Judo - technika vybraných chvatů a trénink, Olympia, 1984
  • A. Matras: Sebeobrana, Naše vojsko, 1959
  • I. Jindřich, J. Müller: Příručka sebeobrany, Naše vojsko, 1980
  • V. L. Levský: Sebeobrana 500 chmatov - Karate, jiu-jitsu, sambo, TJ Červená hviezda Bratislava, 1968
  • I. Fojtík: Aikido cesta harmonie, Naše vojsko, 1993
  • Z. Náchodský: Učebnice sebeobrany pro každého, Futura, 1992
  • I. Jindřich, J. Müller: Příručka sebeochrany - Páky, jejich mechanismus, nácvik a použití, Naše vojsko, 1980
  • A. Matras: Sebeobrana ženy, Naše vojsko, 1968
  • H. Wolf: Sebaobrana s použitím džuda, Šport, 1985
  • V. L. Levský: Škola sebeobrany, Šport pro TJ Červená hviezda, 1966
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    A tady je seznam mých oblíbených stránek s budo:
  • www.czechjudo.cz
  • www.czechkarate.cz
  • www.judoinfo.com
  • www.sambo2002.narod.ru
  • www.jiu-jitsu.nsk.su
  • www.bojovaumeni.cz
  • www.kodokan.org
  • www.europejudo.com
  • www.ijf.org
  • www.sambo-federation.cz
  • www.bsambo.ru
  • www.sambo.spb.ru
  • www.bojovaumeni.ru
  • www.britishjudo.org
  • www.taijutsu.kvalitne.cz
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Zde moje oblíbené on-line prodejny s bojovými potřebami:
  • www.hayashi.cz
  • www.ipponshop.cz
  • rozbalit záhlaví
    RADO1
    RADO1 --- ---
    JUNIOR: skor to vidim na nejake nervove zakoncenie. myslim, ze mozog musi byt desiatky sekund be privodu cerstvej krvi, aby clovek omdlel.

ZAPPO: a je prastenie po zatylku bezpecne? nie je tam tensia lebka? nehrozi prasknutie?
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    Souvisi to s centry mozku - na temeni je umisten mozkovy kmen (nebo proste pod tou lebecni kosti tam), ktery ma na starosti motoriku a rovnovahu atd. Takze rana tam narusi prave toto - muze zpusobit otres atd.
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    SYKES: Kdybych to uměl tak by mi to jako nepřítelovi moc svědomí netrhalo, jsem chladnokrevnej ;)) Jinak já jsem viděl ukázku toho uspání tak to bylo provedeno jen nateženou rukou vůči běžícímu útočníkovi s nožem. Efektivost a krása sama ;) Jsem uvedl jako příklad..
    jinak proč se člověk uspí po tupé ráně to nevim, ale něco podobnýho se mi povedlo dneska když jsem se bouch hlavnou o lešení, tak se mi ta moje hlávka docela zamotala ;)
    SYKES
    SYKES --- ---
    JUNIOR: nj, jenze jak rikas: profika ... a navic to chce dost chladnokrevnosti, je tohodne osobni si takhle na nekoho sahnout. Prastit nekoho flaskou/klackem po hlave je dosti neosobni = snazeji udelatelne (ted myslim psychicky, otazka umet to je vec druha)
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    RADO1: Uspat se dá i přerušením tepny, to znamená že s citem zmáčkneš tepnu ( na krku) a přerušíš ji. Na vlastní oči jsem viděl profíka kterej to přede mnou udělal a potřeboval na to jednu vteřinu
    RADO1
    RADO1 --- ---
    Asi je to uplne OT, ale mozno niekto odpovie :-)
    Vo filmach, knihach, nepriatela hrdina vzdy uspi tym, ze ho majzne niecim po hlave.
    Absolutne nemam sajn, aka sila je potrebna na nieco take. Mam dojem, ze ked ho udriem slabo, iba ho rozzurim a ked uz len o troska silnejsie, rozbijem mu lebku.
    Je mi jasne, ze to je cisto indiviualne, ale ma s tym niekto "skusenosti"?

Majznut po zatylku? Po temene? Do brady? do cela?
    Dat do toho celu silu ako pri bejzbolovom udere alebo skor take tuknutie, ako ked sa naklepavaju rezne? [predpokladam v ruke kus dreva alebo tak]
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    btw. neco malo o fidlatkach - https://www.hofyland.cz/public.php?id=3574
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    jj, ne nadarmo se říká, že hrdnina je minulý čas od mrtvoly...
    DISPARITY
    DISPARITY --- ---
    NAVARA: samozrejme! max power! :-7
    Nejsem v nicem cvicenej, tak si nemuzu dovolit machrovinky a uvahy abych probuh nejakemu chudackovi neublizil. A furt budu radsi sedet par let ve fesackym lochu, nez do smrti na vozejku.
    SYKES
    SYKES --- ---
    NAVARA: no aby ne, takove zakerne napadeni :))
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: rikam furt, ze v mych rukou je kulomet adekvatni obranny prostredek i kdyz si protivnik klekne, svaze ruce za zadama a bude do me drcat :)
    RADO1
    RADO1 --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: Smaria, je to sice pisane cestinou, ale nerozumiem ani zbla :(((
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    JUNIOR: to zalezi vzdy a vsude:))
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    Tady jsou nejaky judikaty:

http://www.gunlex.cz/index.php?cat=65
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    No právě a to je to. Přeci mi neřikejte, že to záleží na náladě nějaké justiční svini s paličkou?
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    CYBERKOTLIK: Velmi pekne vystizeno, jen bych dodal, ze je hodne na posouzeni soudu, v tom bode 1.

Priklad - Osoba o rozmerech 150cm/45kg (vetsinu casu travi ve mzdove uctarne) je fyzicky napadena osobou o rozmerech 200cm/120kg (vetsinu casu travi manualnim skladanim prazcu). V tomhle pripade se muze osoba 1 duvodne obavat, ze ji osoba 2 umlati k smrti, nebo zpusobi vazne nasledky.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    vesme jde o dve klicovy veci 1) aby sila/prostredky k odvraceni utoku nebyly horsi nez utok, tudiz v pripade psti oproti nozi by to melo by ok, nuz je prece jen o zivot
    2) aby obrana neporkacovala pote, co utok pominul, tj, aby ho tvuj znamy pote co pustil nuz a prestal utocit jeste neprastil znova

jinak ale zalezi na tom co dosvedcis a na tom jak to ktery soudce pojme, apod....
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    RADO1: Tam šlo to, že mu nikdo nevěřil či co.

Musíme si počkat, co nám poradí zkušenějí ;)
    RADO1
    RADO1 --- ---
    Mal on jeho zazalovat za lupezne prepadnutie este skor
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    RADO1: Docela odvaha ptát se na zákony v čr ;))

Ne já se jen ptám, že známýho jednou někdo přepad nožem a on mu napláli takový pětí do čelisti, že se probral v nemocnic a ten útočník ho ještě zažaloval za ublížení na zdraví či co. Docela bordel no ;)
    RADO1
    RADO1 --- ---
    JUNIOR: Aj mna by to zaujimalo. Co som cital, na Slovensku je teraz od 1.1. novy zakon, ktory riesi primeranost obrany. Ked ta niekto napadne, tak on znasa dosledky. A kedze nikdy nevies, co ten clovek s tebou chce urobit, ci ta chce zabit alebo nie a nakolko je silny/agresivny, mozes ho zastrelit, aj ked na teba ide iba nozom. Aspon tak som to pochopil. Ale ak to tu niekto objasni, budem rad.
    A ako je to v CR? Nejaky zakon sa tusim pripravoval, ale neviem, v akom je stadiu....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam