• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    MILASEK
    MILASEK --- ---
    SYKES: kdyz chtej rovnopravnost tak ji maj dostat pokud si o ni koleduji :)
    SYKES
    SYKES --- ---
    VANAPRASTHA: no nevim ... u nas, v aiki klubu, jsme meli sestnactiletou holcinu, co ji prestalo bavit delat soutezni judo a tak sla "zmeknout" k nam ... a jako malokdo z dospelych chlapu si to byl s ni schopen s prevahou rozdat ... takze bych to nebral az tak na lehkou vahu.
    Jinak je az prekvapive, kolik divek, trochu cvicicich, ma az prekvapivou silu, kterou dokazi v afektu vypustit ... a pokud ma chlap zabrany a ona v ten moment nema ... pak ma nekdo problem :))
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    VANAPRASTHA: tak slozit pesti agresivni utocnici umim taky - jde mi o co nejvice "gentlemansky i politicky korektni" zpusob zneskodneni utocnice...

VANAPRASTHA: zni rizumne :)
    VANAPRASTHA
    VANAPRASTHA --- ---
    ...Ale kdybych měl odpovědět bez legrace - tak velmi účinná sebeobrana je chytit agresora (ženu:-)) za vlasy a stáhnout na zem. (Většina žen má dlouhé, nebo polodlouhé vlasy.)
    VANAPRASTHA
    VANAPRASTHA --- ---
    NAVARA: Sebeobrana proti ženám - to zní spíše jako vtip :o))
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    nebo polejt necim studenym, je-li po ruce
    MILASEK
    MILASEK --- ---
    hm, tady jde presne o to co je za pripad:
    pokud by byla opila, tak staci proste odejit(pochybuju ze by byla schopna v takovem stavu neceho velkolepeho)
    co se tyka hysterky tak opravdu chytit dokud neprestane nebo popripade "jemnej" pruplesk aby se uklidnila
    a kdyz by se me nekdo snazil sejmou, tak s nim amen. Nic proti neznymu pohlavi ale protivnikovi se nejdriv koukam do oci a az potom mezi nohy
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ANARCHY: zvazujme ty, jenz uz nejakou silu maji, ne anorekticky, ktere omdli z nedostatku krve, pote co ji chytis za ruce - proste zeny, ktere jsou schopny zpusobit vaznejsi skody a nejde jen stat a nechat ji vymlatit se o zatahly bricho...
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    Podle mne jde vetsinu zen proste drzet si od tela, pripadne chytit a znehybnit nez ji zachvat prejde...Nerikam ze to jde se vsema, ale vetsinou to mozne je. Samozrejme, ze kdyz jemnejsi metody nezabiraji, je potreba pristoupit k tvrdsim, v zavislosti na mire agresivity a nebezpecnosti... ;-)
    GIN
    GIN --- ---
    to kdyby si na me zkusila tak jí řeknu hele ženská drž hubu a mazej umotat svetr
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MILASEK: hysterickou by to urcite mohlo probrat z "jineho psychickeho stavu", vysvetlovani okoli/policii uz muze byt problem - nejsi na horach, kde se nad tim h.s. nepozastavi...
    MILASEK
    MILASEK --- ---
    par facek? (gentelmanstvi stranou, obcas je to taky potreba)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    padlo to nekde jinde a tady je mrtvo - tudiz, jak korektne zneskodnit agresivni utocici zenu? co na hysterku, co na opilou, co na zenu co se pri plnem vedomi rozhodne poskodit/zabit co ji sily (a podpatky :) budou stacit?
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    Jj, ja viem, že na drsnej ulici sa na nejaké Caps Locky serie. Však určite ani nie sú plne kontaktné.
    VANAPRASTHA
    VANAPRASTHA --- ---
    CLAVEN: To je dobrá připomínka, to mě nenapadlo ... taková věcná a trefná, jako vždy.
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    VANAPRASTHA: A komu z vás sa pokazil Caps Lock, učiteľovi, alebo tebe?
    VANAPRASTHA
    VANAPRASTHA --- ---
    Teď jsem trochu diskutoval s učitelem UMEI TAIJUTSU Agni Varmanem a tohle jsou jeho slova:

(já:) "Nakolik je cvičení školy UMEI TAIJUTSU "bojové umění" a nakolik je "sebeobrana" ?"

To právě závisí na tom, co vidíš pod termínem sebeobrana
    a co vidíš pod termínem bojové umění

Bojové umění je o dosažení naprosté dokonalosti v ovládání nějaké bojové metody,

sebeobrana se soustředí na takové metody boje, které se dají využít pro osobní ochranu před nečekaným napadením

to ostatní náleží do vojenské vědy a né do civilní
    Proto se neučíme se samopalem

Taijutsu je perfektně použitelné pro sebeobranné účely, ale v mnohém zasahuje i do vojenské vědy : meč, tyče, nebezpečné zabíjecí techniky...

techniky jsou postaveny nikoli jako při sebeobraně

ne aby přežil i nepřítel
    ale abys nejprve přežil ty
    pak teprve možná nepřítel
    především ale ty
    a proto se učíš to, co nepřítele dovede perfektně kontrolovat a v případě potřeby dokonale zmrzačit
    sebeobrana se trochu více soustředí na civilní zákony
    taijutsu se soustředí především na zajištění přežití toho, kdo jej používá
    až když jsi extrémně dobrý, můžeš si dovolit trochu více nepřítele šetřit
    ale jinak žádný soucit s útočníkem

(já:)"Charakter stylu UMEI - RYÚ TAIJUTSU :"

My jsme sice vedeni jako sebeobrana v jistém našem smyslu slova, ale učíme NEKOMPROMISNÍ BOJ Z VELKÉ BLÍZKOSTI, tj. UČÍME REÁLNÝ METODICKÝ BOJ

NEKOMPROMISNÍ = žádné výčitky, žádné ústupky

Z VELKÉ BLIZKOSTI = plně kontaktní, na tělo

(BOJOVÉ UMĚNÍ v rámci školy Umei:) jiná umění mohou být orientována třeba na estetický zážitek, harmonii, nebo vizuální efekt
    vždy je třeba umět vymezit svůj rámec

my ho máme.. . ULICE

a nepřipravujeme se na diletanta, ale na střet s odborníkem!

pokoušet se bránit proti taiujtsu jen nějakou sadou triků je jak přijít rychle o život

ještě něco.... UMEI Taijutsu může být naprosto jemné, ale i naprosto brutální
    to proto, že si jednak máš možnost vybrat mezi jemnější nebo hrubší variantou a také proto, že útoky jsou prováděny často až ve chvíli, když soupeř plně nebo téměř ztratil kontrolu nad situací

né, že na tebe začnu jen tak boxovat jak debil, když se můžeš bránit. Praštím tě až když mi to již nemáš možnost solidně oplatit

cílem válečníka je ZNIČIT NEPŘÍTELE...
    ZNIČIT = v co nejkratším možném čase mu způsobit co nejděsivější zranění a nebo ho přivést plně pod kontrolu
    NEPŘÍTEL = kdokoli kdo mne znenadání bezdůvodně napadl

Když neumím taijutsu dobře, snažím se nepřítele zničit nebo zabít. Když ho umím velmi dobře, nechávám ho žít a přivádím pod kontrolu!

toto je UMEI Taijutsu!

a nikoli BUJINKAN
    máme trochu rozdíly v technikách i metodice, ale styl je podobný ve všech JUJUTSU školách

U bujinů jsem byl, testnul jsem si tam trénink a překvapili mne v několika bodech

1) Učej některý dovednosti, který jsou myslím zcela k ničemu modernímu člověku
    2) Maj dost podivný výchozí bojový situace a dost nereálný předpoklady útoků
    3) Zdá se, že některý techniky nemaj domyšlený do konce
    4) Dle mého jim (ne asi všude) chybí často zkušenost s pořádným zkušeným rváčem

... jinak ukemi maj horši nežli my
    ... jejich techniky na mně nefungovaly správně
    ... čekal jsem rozhodně více od renomované školy Ninjutsu
    ... jenže oni jsou dokonce i v japonsku tak trochu EXOTI
    VANAPRASTHA
    VANAPRASTHA --- ---
    ...A jakmile taijutsu dovede protivníka úderového stylu na zem ... je jasné, kdo bude vítězem.
    VANAPRASTHA
    VANAPRASTHA --- ---
    Tohle myslím nemusíme probírat v poště , ale klidně v klubu, kterej je tomu určenej, tj. tady. :-)

Dobře máme tady modelovou situaci - člověk co rok chodí na kickbox a člověk, co rok chodí na taijutsu:

Moje zkušenost je taková, že bych si klidně vsadil an taijutsu žáka.
    Proto jsem taky začal taijutsu cvičit, přestože mám fijalovej pás v kickboxu a žlutej v taekwondo a rok thaiboxu musím říct, že techniky, které probíráme jsou právě dobře určené na boj proti takovému protivníkovi, který nezná vyražení - zachycení a páku/povalení, případně útok na nohy, zablokování nohy, chytání kopů atd.

Celkově je sportovní forma boje znevýhodněná protože očekává určitý druh chování druhého. Kickboxeři prostě nepočítaj s tím, že jim roudkick někdo chytne a vytře s nima podlahu, nebo že jim úder vyrazí na k nebi a jejich hlavu chytne a hodí s nima o zem. Prostě na to nejsou stavění. Vím o čem mluvím věnoval jsem úderovým stylům mnoho let tréningu. :-)
    VANAPRASTHA
    VANAPRASTHA --- ---
    OD: CYBERKOTLIK --- --- 13:47:39 16.11.2006
    trénink BU má za cíl žáka celkově a od základu připravit na jakoukoliv bojovou situaci, kdežto sebeobranný kurs má za cíl v co nejkratším možném čase připravit žáka na to, aby přežil pokud možno ve zdraví běžné typy konfliktu.

krom toho taijutsu znam, jelikoz je to jedna ze skol v ninjutsu a to fakt nema se sebeobranou nic spolecnyho. sebeobran te uci jenoduchy zpusoby jak prezit napadeni pestmi, aniz bys umel sam boxovat, apod veci - a neverim ze novacek co si da rok tajutsu je tohohle schopnej:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam