• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    V této diskuzi se nebude striktně dodržovat rozdíl mezi sebeobranou a sebeochranou. Rozdíl mezi sebeochranou a sebeobranou je v tom, že v sebeochraně je kladen větší důraz na neublížení útočníkovi, kdežto v sebeobraně na tom tolik nezáleží. Samozřejmě v praxi většinou sebeochrana kontinuálně přechází v sebeobranu.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Ode mne doporučená literatura ke samostudiu (vyzkoušeno):
  • V. Lorenz, K. Zrůbek: Judo, technika chvatů v postoji, Olympia, 1991
  • R. Hladík, T. Petrus: Kung-fu, Naše vojsko, 1992
  • A. A. Lebeda: Sebeobrana - sebeobranné umění pro každého, Olympia, 1984
  • V. L. Levský: Sebaobrana karate, Šport, Slovenské telovýchovné vydateľstvo, 1972
  • R. Srdínko: Malá škola juda, Olympia, 1987
  • R. Srdínko, M. Vachun: Judo - technika vybraných chvatů a trénink, Olympia, 1984
  • A. Matras: Sebeobrana, Naše vojsko, 1959
  • I. Jindřich, J. Müller: Příručka sebeobrany, Naše vojsko, 1980
  • V. L. Levský: Sebeobrana 500 chmatov - Karate, jiu-jitsu, sambo, TJ Červená hviezda Bratislava, 1968
  • I. Fojtík: Aikido cesta harmonie, Naše vojsko, 1993
  • Z. Náchodský: Učebnice sebeobrany pro každého, Futura, 1992
  • I. Jindřich, J. Müller: Příručka sebeochrany - Páky, jejich mechanismus, nácvik a použití, Naše vojsko, 1980
  • A. Matras: Sebeobrana ženy, Naše vojsko, 1968
  • H. Wolf: Sebaobrana s použitím džuda, Šport, 1985
  • V. L. Levský: Škola sebeobrany, Šport pro TJ Červená hviezda, 1966
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    A tady je seznam mých oblíbených stránek s budo:
  • www.czechjudo.cz
  • www.czechkarate.cz
  • www.judoinfo.com
  • www.sambo2002.narod.ru
  • www.jiu-jitsu.nsk.su
  • www.bojovaumeni.cz
  • www.kodokan.org
  • www.europejudo.com
  • www.ijf.org
  • www.sambo-federation.cz
  • www.bsambo.ru
  • www.sambo.spb.ru
  • www.bojovaumeni.ru
  • www.britishjudo.org
  • www.taijutsu.kvalitne.cz
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Zde moje oblíbené on-line prodejny s bojovými potřebami:
  • www.hayashi.cz
  • www.ipponshop.cz
  • rozbalit záhlaví
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    NAVARA: Zaprvé je snad každému jasné že záleží kdy a kde se to děje (ty hnidopichu;)
    a zadruhé je rozdíl někomu nedovolit dojít na kontaktní vzdálenost, kontrolovat ho očima co dělá a číst jeho řeč těla,
    a preventivně na někoho zaútočit.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    LODBROG: a sundas ho uprostred davu lidi na zastavce, kdyz k tobe pujde jen s tim, jestli "nemas par drobnych"?
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    ... a oční kontakt...
    Kolikrát se stává že se zeptají kolik je hodin, a člověk místo aby je sledoval tak stočí pohled na hodinky/mobila, a pak se diví co se stalo že leží dokopaný na zemi.
    Nebo chtějí drobné (a člověk idiot vytahuje peněženku - před cizíma lidma) - cokoliv.

Pořád sledovat co se děje. A nepodceňovat to.
    Nikdo neznámý nesmí na kontaktní vzdálenost.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    SAMUELARACHNID: pro zacatek ti bude stacit udrzovat si od cizejch typku odstup:) pac z tyhle vzdalenosti te pred tou ranou nezachrani ani km:)
    jinak http://www.krav-maga.cz/krav-maga-academy.html
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    hoj, mám takový možná trochu off-Topic dotaz: chtěl bych si zvednout tělesnou kondici a spojit to se sebeobranou a nácvikem řešení krizových situací, švagr (z Isra) povídal, že přesně k tomu s cvičí civilní verze Krav Maga (aby v relativně krátkém čase i sušenka jako já, dokázal nebýt posraný při nějákém konfliktu) jen bych se zeptal, učí se KM v čr tímto způsobem? (páč představa, že mi 2x týdně stokilový řízek rozbíjí nos mne až tak moc nerajcuje) V klubu o KM mi doporučili nabrat hmotu 2 mesice v posilce a trochu se nechat oťukávat někým, kdo dělá box, abych se přestal bát rány. mám 165 cm a 55 kg nejsem žádný bitkař, ale příště až ke mne pude sjetý týpek s nezapálenou cigaretou a já mu reflexivně podám oheň a dostanu pěstí čelem a pěstí tak bych nerad byl jak zmrazený:)
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    2MEK: IMHO tohle je presne typ sebeobranne situace, ktery zes clovek musi naucit zvladat, presne v techhle chvilich se lame chleba a rozhoduje se o tom, jestli dojde na boj nebo ne, a tedy uz v tehle chvili je spravna reakce, treba uz jen drzeni tela a vyraz ve tvari, dulezita pro vysledek - BTW podle mne tohle byl nejspis asi nejlepsi mozny vysledek, ktereho slo dosahnout...
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    2MEK: Já ji tam vidím - když je vás pět a chce vás někdo napadnout, máte ujet autem :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    2MEK: lehce to navazuje na to, že kdyby došlo ke strkanici, tak bych asi ověřoval teoreie o průběhu rvačky probírané asi během last 50 příspěvků:)
    2MEK
    2MEK --- ---
    BRUKEV: nejak v tom prispevku postradam sebeobranu a sebeochranu ;)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Kdyby hošani viz. níže neujeli, asi bych si vyzkoušel situaci jeden na pět v praxi:)

Včera parkuju před obchoďákem, zamykám auto. Zrovna vedle mě, tak dva metry je výjezd z parkingu. Dojel Peugeot nějaký malý, hudba naplno, v něm pět tak sedmnáctiletých šlejdů, kapuce na hlavách, kšiltovky, vytahaný kalhoty. Já kouknul na frajírky, v duchu si pomyslel, co je to za kryply. Asi to bylo poznat, bo maník sedící na zadním sedadle u okýnka si právě zapaloval cigáro a najednou se vyklonil z okýnka a ŠVIH, mrsknul zapalovač zrovna mě pod nohy.

Naštěstí pro mě zapalovač nebouchnul, každopádně hošani šlápli na plyn a ujeli.

Jsem kurva nasranej, že stihli ujet, bo bych po nich asi skočil. Otázkou samozřejmě je, jak by se to vyvíjelo pak.
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    SIVER: *Oprava: je to na Štvanici ne na Střeláku...
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    SIVER: Tenhle a kus příštího tejdne je KM taky na Střeleckym ostrově - https://www.facebook.com/event.php?eid=221325577885495 (jinak jsou na Smícháči a Vinohradech).
    HANZ23
    HANZ23 --- ---
    SIVER: jestli se nepletu, tak oficialni KM ma jen jedno misto v Praze kde se cvici... http://www.krav-maga.cz/krav-maga-academy.html
    SIVER
    SIVER --- ---
    zdar lidi,rád bych si zkusil krav maga, můžete mi někdo doporučit něco nejlépe na praze 3 a 8.? případně kde jsou dobré tréninky.

díkes
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    CYBERKOTLIK: Hehe, chapu a souhlasim, to je jeste o level bezpecnejsi, rychlejsi a vic nekompromisni pristup. Ale neumim to, jsem na to zatim zbytecne moc hodnej:), to chce hodne let rvani, nez se s tim clovek takhle totalne prestane srat.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    DOG: to poskakovani je pod vlivem adrenalinu,to dela dost lidi, a je samozrejme lepsi je sestrelit driv, nez tohle stihnou

YGGDRASSIL: to mam teda trochu jinak - 1) vetsinou zmlkne kdyz ho clvoek nenecha moc kriet a rovnou ho chytne pod krkem 2) ty vetsinou nemluvej a rovnou utocej, takze tam neni moc co resit, clovek vetsinou vidi jenom ten pohledv ocich a uz letim dopredu 4) vubec neresim sefa apod, jen se okamzite zacinam hybat prakticky libovolnym smerem, a bud ustupuju nebo utocim bez rozdilu veku rasy anabozenstvi na nejblizsi cile:)
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    DOG: jojo, to tady kdysi furt delali anglani, nez se to proflaklo, sli ti podavat ruku jako ze sorry a pak si te za tu ruku potahli na hlavicku:)
    DOG
    DOG --- ---
    Myslím, že Yggdrassil, to tu už řekl vcelku výstižně.
    Mám to podobně jako Gilhad - je to vcelku pohyblivé. Většinou však, pokud se blíží potenciálně střetová událost, tak stojím a mám ruce v pasivní obraně - frajerovi dám najevo, že nejsem podělaný + nevypadá to extra agresivně a v případě eskalace mám menší šanci, že chytnu po čuni, než s rukama v kapsách. Pokud se chce jen vynadávat, tak je z dystancu v pohodě, pokud má tendence vstoupit mi do prostoru, tak mu dám ještě jednou slovně najevo, že o konflikt nemám zájem a pak je na něm, jestli do toho jde. Rozhodně nečekám na první úder - to by mi mohlo vyjít jen u mladého testosterona, který by mi zkusil dát jeden hák a pak poskakovat kolem, jak orangutan. Pokud to bude někdo, kdo aspoň viděl celého Rockyho, tak do mě pustí sérii úderů. A i jeden, který mu zadarmo pustím, mě může rozhodit, že mi za minutu bude počítat žebra botou. Hlavně bacha na různý zákeřňáky (ať už z rodiny chcípáčků či vrahounů) - může se třeba tvářit, že je to v "pohodě" a odcházet pryč/naklonit se k tobě/opilecky se s tebou poplácat po zádech a jak polevíš v pozornosti, tak ti dát "sucker punch" a je to...
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    svata pravda
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    EMDEE: OK - bod zlomu je pohyblivej. Odhadnu soupere, miru rizika, posoudim situaci (v poledne v obchodaku clovek reaguje trosku jinak nez v pet rano v lese).
    1.Chudacek -takovej ten typickej hadkovej potizista a strkac. neni nebezpecnej, takze zalezi na trpelivosti, jak dlouho se s nim budu vybavovat a jak moc ho necham lezt mi na telo, nez ho zahodim, priskrtim nebo trefim (a to zas zalezi na nalade a na tom, jak je pan sympatickej:)
    2.Zabijak -nekdo, kdo se asi umi rvat. kdyz to vypada, ze se domluvime, tak si hlidam distanc a neutocim. Pokud mi leze na kontakt nebo to vypada, ze se nedomluvime, tak radsi hned zkusit sundat, i kdyz to treba nevyjde, tak ten druhej zjisti, ze by to taky mohlo bolet a proveri to jeho odhodlani, jestli mu ten stret stoji za to.
    3.Chudacek horsi verze - chudacci radi nosi ruzny zbrane a mysli si, ze jim to pomuze. Jak zacne chudacek neco nekde lovit nebo ma neco v ruce, sundat okamzite, better safe than sorry. lepsi zbytecna rana pesti nez riskovat idiota se svatym presvedcenim o pravu postrilet kazdyho, kdo na nej brutalne zautoci zvysenym hlasem nebo tak neco:) vetsinou se neumi poradne branit, takze je to hlavne otazka nacasovani.
    4.Skupinka -pokud jsou to chudacci, tak sundat sefa driv, nez se navzajem vyhecujou k utoku. Slusna sance, ze se z toho podelaj a uklidni se. Pokud jsou to zabijaci, tak je to asi v pici:)

Podle meho nazoru zakladni problem tve taktiky je, ze kdyz budes cekat na prvni utok, tak mas sanci jen v pripade 1, jinak jsi v riti.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    U me ta hranice vychazi velice z odhadu dynamiky sceny a protivnika. Obecne lze asi rict, ze pokud by doslo na uchopeni ci strkacku (a nebo bezprostredne pred ni), tak bych asi nejspis reagoval nejakou pakou, odhozenim ci jinou podobnou technikou, ktera utocnika (prilis) neposkodi, ale situaci mi bude resit. Pokud by tahal zbran, tak ja nejspis taky. Ostatni pripady mi prijdou jako tezko zaskatulkovatelne, resil bych je dle situace.

V pripade jasneho neozbrojeneho utoku (nastupu na utok), ktery bych se rozhodl resit protiutokem, by slo nejspis o neco jako kop na solar v okamziku, kdy se utocnik priblizi natolik, aby uz to zacalo byt efektivni bez nutnosti meho presunu vpred (nakrok do kopu nepocitam k presunum).

Ale to vse je v podstate teorie od klavesnice, v praxi to proste beru "podle citu" a ten me zatim nezklamal. Vim, ze nekteri lidi v pripade necekaneho napadeni proste ztuhnou nebo zacnou plasit (regaovat na pohled naprosto nesmyslne ci neefektivne), ale mam ozkouseno, ze ja reaguju rychle a k veci (a nekdy rychleji, nez sam stiham sledovat - nez se rozkoukam co se deje, tak je poreseno). Ale to asi neni vec, co by sla snadno ovlivnit rozhodnutim ("od zitrka netuhnu, ale reaguju spravne")
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam