• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přístup odmítnut.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Nevíte z jakého materiálu je tělo hardened obušku od ESP?
    Mám možnost koupit obušek s chromovaným povrchem, který je ovšem na jednom místě (cca 1 cm čtvereční) "oprýskán". Tak mě zajímá, co se může stát (krom koroze oloupané části).
    Obuch je jinak v 100% stavu.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Me se stalo, ze jsem sel jednou z prace domu, na zastavce kramek s hamburgery, tak jsem si tam jeden kupoval k veceri. Za mnou fronta, kolem mraky lidi co cekaji na tramvaj. Jak jsem mel ty ruce v okynku, tak me najednou bez varovani nejaky typek popadnul za flygr. Kdyz jsem se stacil rozkoukat, tak tan typek tloukl celem o zem a ja mu pacil tu ruku, pri zpetnem pohledu to bylo tak, ze jsem mu jednou rukou bloknul pest na svem limci, druhou dal paku na loket a "skocil" do kleku, cimz on sel na zem. Protoze jsem byl myslenkama jinde a nejak me v tu chvili nanapadlo co s nim lepsiho, tak jsem ho pustil a vstal, on vravorave vstal taky a zdrhnul. Pak mi rekl prodavac, ze tam ten typek obtezoval lidi uz par hodin a nikdo s nim nic neudelal, dokud si nevybral me.

Ze nekteri lidi pri napadeni/necekane udalosti proste ztuhnou vim, par jich takovych znam osobne a neni to jejich chyba. Ze jini naopak zacnou fungovat vim z vlastni zkusenosti - vetsinou v techto pripadech udelam spravnou akci driv nez si stacim neco rozmyslet a reagovat na situaci vedome. (spravnou akci - akci ktera z kratkobobeho pohledu resi prave nastalou situaci efektivne - nemusi to byt akce, kterou bych volil kdybych mel cas premyslet, napriklad se na me nekolikrat necekane zezadu z legrace povesil syn a ja padnul k zemi tvrdym napred do jeho mekkeho - pak se naucil na me neskakat necekane a ja si na nej daval vic pozor aby me neprekvapil a ja tak nezareagoval - v te dobe jsme byli radove stejna vahova kategorie)
    HANZ23
    HANZ23 --- ---
    CYBERKOTLIK: presne receno!
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    HANZ23: ardenalin je o praxi a o intenzite hrozby, po nejakejch 30-40 fightech na ulici uz adrenalin v situaci 1 vs 1, 2 na 3 apod nemas, ale kdyz jdes sam a nabehne treba pet typku, tak te zas zaplavi:)) jinak ring neni ulice, 100% souhlas. rrozdil je ten, ze v ringu ti nikdo nechce ublizit, na ulici vetsinou jo a tenhle rozdil dela hrozne moc
    HANZ23
    HANZ23 --- ---
    TRIPRD: No dospeli jsme k tomu, ze jsme dostali posledni pivo neb zavirali a sli jsme domu. Ale jinak v podstate asi k tomu, ze pokud nemas vytrenovany nejaky smysl se opravdu rvat, tak reagujes (kdyz vubec) uplne jinak (at je to jakkoli) nez sis pred tim myslel, ze bys reagoval.
    Gracie BJJ, takze original.

Fenomenem bych to urcite nenazyval, ale objevuje se to i jinde. Napr. mam par znamych, co ve vyskach najednou zamrznou (proste se nehne ani tam, ani tam). Tam je to dano urcite strachem, ktery samozrejme souvisi s adrenalinem. A adrenalin se ti vyplavi i behem toho konfliktu, takze to muze byt treba tim, ze ti to telo proste nepobere. Ale nekomu proste jo. Nebo kdyz to delas casteji, tak otupis a neni to takovy adrenalin a lepe tu danou situaci zvladas.

Jinak samozrejme taky souhlasim s BRUKEV:
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    HANZ23: To je rozumný. Já u piva řeším rád prakticky cokoliv. Tedy v případě že už mám vyřešené další pivo :)
    A k čemu jste dospěli?
    Když už se tech vyptávám, tím BJJ myslíš originál i s tím, že se zašíná čistě seboobranými technikami nebo u nás se postupně zabydlující sportovní variantu?

Popisuješ zajímyvý fenomén. Ztuhnutí vs. agresivní ofenzivu. Sice to neí úplně odpověď na to co jsem se ptal ale souvisíá s tím. Takže díky.
    Líbili se mi odpovědi BRUKVE a YGGDRASSIL.
    HANZ23
    HANZ23 --- ---
    TRIPRD: Mi tohle tema resili s klukama vcera po treninku (BJJ) u pivka. Vsichni tri jsme se shodli na tom, ze nejsme ten typ lidi co da v pripade bliziciho se konfliktu prvni ranu. Ale taky jsme se vsichni shodli na tom, ze je to zasadni chybou. Dalsi veci je to, ze muzes mit teorii nastudovanou sebe lip, ale praxe je proste jina. Kamarad, co ted premysli, ze si udela instruktorsky kurz na BJJ prave rikal, ze jednou na diskotece dostal 6 ran, ktere si dokonce i pocital, ale v tu chvili zmrznul a nedokazal nijak zareagovat. Ovsem ve chvili, kdy jde do konfliktu, ktery ma cas si chvili pred tim promyslet, nedela mu problem sundat tri lidi. Rekl bych, ze je to proste o osobnosti a mentalite jednotlivce. Muzes trenovat jak chces, ale pokud nebudes ziskavat praxi v realnych (poulicnich) soubojich, tak si myslim, ze nikdy nebudes reagovat jako na treninku. Nekdy holt dostanes a nekdy vyhrajes...
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    BRUKEV: Chci reláné příběhy. Praxí získané poznatky. Poznatky a zkušenosti z osobního prožitku.
    Stejně jako asi spousta jiných človíčků tady znám spousty teorie o taktice, strategii, modelech chování, technice a kde čem. Ale je to jen teorii. Zajímá mne co kdo musel konfrontovat s praxí a co si odnesl. Teď myslím poznatek, nikoliv zlámanou ruku nebo podmínku. )))
    Konkrétně mi šlo o situaci na zastávce, to je hodně specifický model a navíc i s vyskou pravděpodovností výskytu.
    Líbila se mi třeba odpověď YGGDRASSILa.

A k tvé odpovědi. Mě třeba nikdy v podobné situaci verbální komunikace nepomohla. Oční kontakt v 80 procentech ano. Ve 20 konflit spíše eskaloval. A utíkat neumím. Jsem louda a dožene mne téměř každý. Tak se raději ptám )))

Mám v zásopě ještě spoustu dalších zákeřných dotazů.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    TRIPRD: Kua ale co chceš vlastně slyšet??? Může být X variant vstupu do intimní zony a může být Y řešení.
    Na co ti budou konkrétní případy, když každá situace je jiná?

Mně vstupovali do intimní zony lidi Xkrát, na některé stačilo zavrčet, at si dají odchod, s jinýma jsem se musel trochu slovně hádat, ale udržovali jsme si odstup, od někerých jsem skoro utekl, bo bych dostal po tlamě.

Není univerzální řešení/odpověď.
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    ANARCHY: Diky :)
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    TRIPRD: No, ja jsem popsal svou vlastni zkusenost - sice pritom nastesti k zadne vetsi eskalaci nedoslo, a odstrceni stacilo, ale jinak to probehlo (urcite uz aspon 2-3x) tak jak jsem popsal...
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    ANARCHY: Ve všem máš amozřejmě pravdu a nemohu s tebou souhlasit víc než souhlasím. Ale to vše je teorie. Je důležitá pro taktiku, strategii, doktrínu chování a spoustu dalších věcí.
    Zajímmá mne ale jak kdo řešil či řeší tuhle situaci konkrétně. Konec konců je to reálná a pravděpodobná situace.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    TRIPRD: Jakmile mas kolem sebe lidi, tak sice nemuzes pocitat s jejich pomoci (zejmena kdyz je jich vic - Janovsky syndrom, efekt prihlizejiciho), ale muzes je i tak s vyhodou pouzit pro sebeobranu - staci kdyz na ne zacnes hlasite sypat pokyny jako at si pamatuji co se deje, at si to foti, pripadne at volaji policii.
    Oni to sice s nejvetsi pravdepodobnosti neudelaji, ale uz jen ta moznost muze potencialniho utocnika odradit - stejne tak muze zapusobit to, ze se presunes pod kameru, aby byl cely konflikt zaznamenan - nejlip kdyz na to protivnika rovnou i upozornis. nevyhoda v takovou chvili je v tom, ze kazda tva sebeobrana potom muze byt teoreticky vyhodnocena jako neprimerena s ohledem na ten detailni zaznam z kamery - zejmena pokud Tvuj protivnik bude mit lepsi pravniky...
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    TRIPRD: No, co na tom resit, pokud Ti nekdo leze do intimni zony, tak proste konflikt prave zacal a je na Tobe jak a s jakou intenzitou ho budes dal vest - podle okolnosti je nekdy na miste ukrok zpet, treba proto, ze se protivnik uz zastavuje a dal do Tebe pokracovat nechce, jindy je lepsi protivnika odstrcit maximalne durazne, i s tim, ze ho tak srazis na zem - kazdopadne stat s rukama svesenyma a nechat si protivnika dojit na kontaktni vzdalenost je cesta do pruseru - protoze v takovou chvili na bleskovy utok nestihne zareagovat ani Bruce Lee...

Jako rozumny kompromis mi prijde dostatecne durazne odstrceni (tak, aby sis zretelne vymezil kontaktni/intimni zonu kolem sebe) a dostatecne hlasite upozorneni protivnika, neco ve stylu: "Nelep se na mne, nemam zajem!" - pokud to bude i nadale ignorovat, nezbyva, nez se ho zbavit tak durazne, jak jen je potreba, aby toho nechal.
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    Tak co? Zaden jiny pribeh, zkusenost, praxe, nazor?
    Nikdo jiny neresil zastavkove dilema?
    A co treba Metro? Tam je to jeste odosobenejsi. Taky nic?
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    YGGDRASSIL: Konečně konkrétní odpověď :) Díky moc.

2MEK: :)
    2MEK
    2MEK --- ---
    TRIPRD: ja vim, ze ne - to bylo pro odlehceni :)
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    TRIPRD: Tenhle typ situace stejne vetsinou vznika hlavne u malo nebezpecnejch souperu, imho - stouchaci, prudici, radoby zastrasovaci... Zabijak ti nepujde cekat do zony, kde ty ho muzes z prvni sundat.
    Mne se osvedcilo takovy poradny chlapsky strceni, hezky z tela, z nohou - vlastni riziko maly (ruce v dobry pozici pro pripadnej kryt, a pritom clovek neprepadava natolik, aby si nabehnul na nejakej poraz). Pritom to soupere jednak zahodi, a jednak tim poznas, jakej ma balanc a footwork a taky moralku - srabici se poserou rovnou, kdyz odlitnou dva metry, ozralove spadnou. Mam to tak radsi nez pacifikovani blbcu nejakym nelikvidacnim grapplingem - jednak se nesvazu do paky, aby mi zatim tri dalsi skocili na hrbet, a taky mi to prijde hygienictejsi:)
    Kdyz i potom jde porad ke mne, tak uz ma smulu a dostane bum. Neco dejme tomu stylem jako video, co jsem hazel tady YGGDRASSIL:
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    2MEK: Posvědcení ani morální souhlas nežádám ani nepotřebuju. Docela si se svou hlavou rozumím.

Jde jen o to, zda jste podobnou situaci zažili a jaký je je statistický výsledek vašeho rozhodování. A to ať už jde o osobní sebeobranu, zásah ve prospěch třetí osoby, preventivní zásah při bodyguardingu, etc. , etc., etc.
    A jaké faktory vaše rozhodnutí ovlivnili. A tak podobně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam