• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    TRIPRD: Tenhle typ situace stejne vetsinou vznika hlavne u malo nebezpecnejch souperu, imho - stouchaci, prudici, radoby zastrasovaci... Zabijak ti nepujde cekat do zony, kde ty ho muzes z prvni sundat.
    Mne se osvedcilo takovy poradny chlapsky strceni, hezky z tela, z nohou - vlastni riziko maly (ruce v dobry pozici pro pripadnej kryt, a pritom clovek neprepadava natolik, aby si nabehnul na nejakej poraz). Pritom to soupere jednak zahodi, a jednak tim poznas, jakej ma balanc a footwork a taky moralku - srabici se poserou rovnou, kdyz odlitnou dva metry, ozralove spadnou. Mam to tak radsi nez pacifikovani blbcu nejakym nelikvidacnim grapplingem - jednak se nesvazu do paky, aby mi zatim tri dalsi skocili na hrbet, a taky mi to prijde hygienictejsi:)
    Kdyz i potom jde porad ke mne, tak uz ma smulu a dostane bum. Neco dejme tomu stylem jako video, co jsem hazel tady YGGDRASSIL:
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    2MEK: Posvědcení ani morální souhlas nežádám ani nepotřebuju. Docela si se svou hlavou rozumím.

Jde jen o to, zda jste podobnou situaci zažili a jaký je je statistický výsledek vašeho rozhodování. A to ať už jde o osobní sebeobranu, zásah ve prospěch třetí osoby, preventivní zásah při bodyguardingu, etc. , etc., etc.
    A jaké faktory vaše rozhodnutí ovlivnili. A tak podobně.
    2MEK
    2MEK --- ---
    TRIPRD: Situace je sice popsana, ale zalezi kdo je "pacholin" a v jaky situaci se tam nachazim ja. Rozdil je, kdyz jen tak nekde postavam, nebo na neco cekam - stejne jako je rozdil, jestli to je nejakej rachitickej zevlak, nebo od pohledu bitkar.

Kazdopadne podobna situace vetsinou pujde resit jinak, nez nasilim, protoze k nemu evidetne nikdo nema duvod - pokud k tobe teda nepristupuje s tim, ze ti chce namlatit (coz je silne nepravdepodobny - proc?) a to si hlavne myslim, ze na takovym cloveku poznas.

Takze jestli po me chces slyset posveceni utoku na cloveka, kterej se "jen" dostal do tvoji intimni zony, tak ho (za me) nemas :)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    TRIPRD: No, ono zase z globálního hlediska... pokud útočník nedostane přes hubu nikdy (všichni raději běháme), tak je to výchovně taky docela špatně a nelze se divit že jich přibývá,
    takže jestli se na to cítíš, klidně sem tam nějakého přizabij.

TRIPRD: Já mám bohužel tu vlastnost, že dokud se něco děje přímo mně, tak mě to nechává klidným, ale když mám strach o někoho, propadám amoku. Je to mimo můj rozum a paměť.
    Takže co bych dělal já záleží fakt asi na tom, jak moc by mě útočník vytočil - nebo dezorientoval.
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    2MEK: Situace byla popsana. Pacholím nereaguje a pres muj zjevny nesouhlas vstupuje do me intimni zony.
    Jak tely bych nestal ale zajima me co byste presne delali vy. Me se v tehle situaci dost rozjizdi teorie a praxe. Nejak mi podobne chovani nestaci k tomu abych reagoval agresivne.
    2MEK
    2MEK --- ---
    TRIPRD: nedokazu odpovedet, tohle preci zalezi na situaci
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    CYBERKOTLIK, LODBROG: To jo. Teorii znám, praxi mám - tedy vyjma běhu, ten mi fakt ale fakt nejde - jen mne zajímá jak konkrétní situace řešíte vy.
    Já mívám trošek morální dilema jestli opravdu tomu danému chlapíčkovi otravuje zaštěrchat hlavou o sloup zastávky nebo ne. Třeba jsem to jen nesprávně vyhodnotil.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    NAVARA:
    TRIPRD: tyhle veci zalezej na konkretni situaci, kdyz k tobe dojde na 1,5m na uastavce narvany lidma tak je to enco jinyho, nez kdyz k tobe nekdo doje na 2m ve 3 rano na liduprazdny ulici a reseni je samozrejme pokazdy jiny
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    TRIPRD: Tak ho slušně požádám, aby si držel odstup.
    Slušně - úměrně vzdálenosti (a situaci). Z pěti metrů na něj pepřák cákat nebudu.

No a pokud rovnou uvidím, že je situace bez šance - kondice jeho a moje je nesrovnatelná - tak mám rychlé nohy, ne?
    Vzdálenost se dá udržet/navýšit i útěkem; nebudu se prát s někým na koho viditelně nemám.
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    2MEK: A když nezastaví?
    2MEK
    2MEK --- ---
    NAVARA: nathnes ruku a udelas krok dozadu, z toho gesta je jasny "drz si odstup" (uplne v pohode, bez nejakyho hroceni)
    a neni v tom nic utocnyho, ja treba nesnasim, kdyz je u me nekdo blizko, ne kvuli tomu, aby me nahodou nenapadnul, proste mi to jednoduse neni prijemny
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    LODBROG: JAK ho nenechas dojit?
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    NAVARA: Zaprvé je snad každému jasné že záleží kdy a kde se to děje (ty hnidopichu;)
    a zadruhé je rozdíl někomu nedovolit dojít na kontaktní vzdálenost, kontrolovat ho očima co dělá a číst jeho řeč těla,
    a preventivně na někoho zaútočit.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    LODBROG: a sundas ho uprostred davu lidi na zastavce, kdyz k tobe pujde jen s tim, jestli "nemas par drobnych"?
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    ... a oční kontakt...
    Kolikrát se stává že se zeptají kolik je hodin, a člověk místo aby je sledoval tak stočí pohled na hodinky/mobila, a pak se diví co se stalo že leží dokopaný na zemi.
    Nebo chtějí drobné (a člověk idiot vytahuje peněženku - před cizíma lidma) - cokoliv.

Pořád sledovat co se děje. A nepodceňovat to.
    Nikdo neznámý nesmí na kontaktní vzdálenost.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    SAMUELARACHNID: pro zacatek ti bude stacit udrzovat si od cizejch typku odstup:) pac z tyhle vzdalenosti te pred tou ranou nezachrani ani km:)
    jinak http://www.krav-maga.cz/krav-maga-academy.html
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    hoj, mám takový možná trochu off-Topic dotaz: chtěl bych si zvednout tělesnou kondici a spojit to se sebeobranou a nácvikem řešení krizových situací, švagr (z Isra) povídal, že přesně k tomu s cvičí civilní verze Krav Maga (aby v relativně krátkém čase i sušenka jako já, dokázal nebýt posraný při nějákém konfliktu) jen bych se zeptal, učí se KM v čr tímto způsobem? (páč představa, že mi 2x týdně stokilový řízek rozbíjí nos mne až tak moc nerajcuje) V klubu o KM mi doporučili nabrat hmotu 2 mesice v posilce a trochu se nechat oťukávat někým, kdo dělá box, abych se přestal bát rány. mám 165 cm a 55 kg nejsem žádný bitkař, ale příště až ke mne pude sjetý týpek s nezapálenou cigaretou a já mu reflexivně podám oheň a dostanu pěstí čelem a pěstí tak bych nerad byl jak zmrazený:)
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    2MEK: IMHO tohle je presne typ sebeobranne situace, ktery zes clovek musi naucit zvladat, presne v techhle chvilich se lame chleba a rozhoduje se o tom, jestli dojde na boj nebo ne, a tedy uz v tehle chvili je spravna reakce, treba uz jen drzeni tela a vyraz ve tvari, dulezita pro vysledek - BTW podle mne tohle byl nejspis asi nejlepsi mozny vysledek, ktereho slo dosahnout...
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    2MEK: Já ji tam vidím - když je vás pět a chce vás někdo napadnout, máte ujet autem :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    2MEK: lehce to navazuje na to, že kdyby došlo ke strkanici, tak bych asi ověřoval teoreie o průběhu rvačky probírané asi během last 50 příspěvků:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam