• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    V této diskuzi se nebude striktně dodržovat rozdíl mezi sebeobranou a sebeochranou. Rozdíl mezi sebeochranou a sebeobranou je v tom, že v sebeochraně je kladen větší důraz na neublížení útočníkovi, kdežto v sebeobraně na tom tolik nezáleží. Samozřejmě v praxi většinou sebeochrana kontinuálně přechází v sebeobranu.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Ode mne doporučená literatura ke samostudiu (vyzkoušeno):
  • V. Lorenz, K. Zrůbek: Judo, technika chvatů v postoji, Olympia, 1991
  • R. Hladík, T. Petrus: Kung-fu, Naše vojsko, 1992
  • A. A. Lebeda: Sebeobrana - sebeobranné umění pro každého, Olympia, 1984
  • V. L. Levský: Sebaobrana karate, Šport, Slovenské telovýchovné vydateľstvo, 1972
  • R. Srdínko: Malá škola juda, Olympia, 1987
  • R. Srdínko, M. Vachun: Judo - technika vybraných chvatů a trénink, Olympia, 1984
  • A. Matras: Sebeobrana, Naše vojsko, 1959
  • I. Jindřich, J. Müller: Příručka sebeobrany, Naše vojsko, 1980
  • V. L. Levský: Sebeobrana 500 chmatov - Karate, jiu-jitsu, sambo, TJ Červená hviezda Bratislava, 1968
  • I. Fojtík: Aikido cesta harmonie, Naše vojsko, 1993
  • Z. Náchodský: Učebnice sebeobrany pro každého, Futura, 1992
  • I. Jindřich, J. Müller: Příručka sebeochrany - Páky, jejich mechanismus, nácvik a použití, Naše vojsko, 1980
  • A. Matras: Sebeobrana ženy, Naše vojsko, 1968
  • H. Wolf: Sebaobrana s použitím džuda, Šport, 1985
  • V. L. Levský: Škola sebeobrany, Šport pro TJ Červená hviezda, 1966
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    A tady je seznam mých oblíbených stránek s budo:
  • www.czechjudo.cz
  • www.czechkarate.cz
  • www.judoinfo.com
  • www.sambo2002.narod.ru
  • www.jiu-jitsu.nsk.su
  • www.bojovaumeni.cz
  • www.kodokan.org
  • www.europejudo.com
  • www.ijf.org
  • www.sambo-federation.cz
  • www.bsambo.ru
  • www.sambo.spb.ru
  • www.bojovaumeni.ru
  • www.britishjudo.org
  • www.taijutsu.kvalitne.cz
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Zde moje oblíbené on-line prodejny s bojovými potřebami:
  • www.hayashi.cz
  • www.ipponshop.cz
  • rozbalit záhlaví
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    ANARCHY: Diky :)
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    TRIPRD: No, ja jsem popsal svou vlastni zkusenost - sice pritom nastesti k zadne vetsi eskalaci nedoslo, a odstrceni stacilo, ale jinak to probehlo (urcite uz aspon 2-3x) tak jak jsem popsal...
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    ANARCHY: Ve všem máš amozřejmě pravdu a nemohu s tebou souhlasit víc než souhlasím. Ale to vše je teorie. Je důležitá pro taktiku, strategii, doktrínu chování a spoustu dalších věcí.
    Zajímmá mne ale jak kdo řešil či řeší tuhle situaci konkrétně. Konec konců je to reálná a pravděpodobná situace.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    TRIPRD: Jakmile mas kolem sebe lidi, tak sice nemuzes pocitat s jejich pomoci (zejmena kdyz je jich vic - Janovsky syndrom, efekt prihlizejiciho), ale muzes je i tak s vyhodou pouzit pro sebeobranu - staci kdyz na ne zacnes hlasite sypat pokyny jako at si pamatuji co se deje, at si to foti, pripadne at volaji policii.
    Oni to sice s nejvetsi pravdepodobnosti neudelaji, ale uz jen ta moznost muze potencialniho utocnika odradit - stejne tak muze zapusobit to, ze se presunes pod kameru, aby byl cely konflikt zaznamenan - nejlip kdyz na to protivnika rovnou i upozornis. nevyhoda v takovou chvili je v tom, ze kazda tva sebeobrana potom muze byt teoreticky vyhodnocena jako neprimerena s ohledem na ten detailni zaznam z kamery - zejmena pokud Tvuj protivnik bude mit lepsi pravniky...
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    TRIPRD: No, co na tom resit, pokud Ti nekdo leze do intimni zony, tak proste konflikt prave zacal a je na Tobe jak a s jakou intenzitou ho budes dal vest - podle okolnosti je nekdy na miste ukrok zpet, treba proto, ze se protivnik uz zastavuje a dal do Tebe pokracovat nechce, jindy je lepsi protivnika odstrcit maximalne durazne, i s tim, ze ho tak srazis na zem - kazdopadne stat s rukama svesenyma a nechat si protivnika dojit na kontaktni vzdalenost je cesta do pruseru - protoze v takovou chvili na bleskovy utok nestihne zareagovat ani Bruce Lee...

Jako rozumny kompromis mi prijde dostatecne durazne odstrceni (tak, aby sis zretelne vymezil kontaktni/intimni zonu kolem sebe) a dostatecne hlasite upozorneni protivnika, neco ve stylu: "Nelep se na mne, nemam zajem!" - pokud to bude i nadale ignorovat, nezbyva, nez se ho zbavit tak durazne, jak jen je potreba, aby toho nechal.
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    Tak co? Zaden jiny pribeh, zkusenost, praxe, nazor?
    Nikdo jiny neresil zastavkove dilema?
    A co treba Metro? Tam je to jeste odosobenejsi. Taky nic?
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    YGGDRASSIL: Konečně konkrétní odpověď :) Díky moc.

2MEK: :)
    2MEK
    2MEK --- ---
    TRIPRD: ja vim, ze ne - to bylo pro odlehceni :)
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    TRIPRD: Tenhle typ situace stejne vetsinou vznika hlavne u malo nebezpecnejch souperu, imho - stouchaci, prudici, radoby zastrasovaci... Zabijak ti nepujde cekat do zony, kde ty ho muzes z prvni sundat.
    Mne se osvedcilo takovy poradny chlapsky strceni, hezky z tela, z nohou - vlastni riziko maly (ruce v dobry pozici pro pripadnej kryt, a pritom clovek neprepadava natolik, aby si nabehnul na nejakej poraz). Pritom to soupere jednak zahodi, a jednak tim poznas, jakej ma balanc a footwork a taky moralku - srabici se poserou rovnou, kdyz odlitnou dva metry, ozralove spadnou. Mam to tak radsi nez pacifikovani blbcu nejakym nelikvidacnim grapplingem - jednak se nesvazu do paky, aby mi zatim tri dalsi skocili na hrbet, a taky mi to prijde hygienictejsi:)
    Kdyz i potom jde porad ke mne, tak uz ma smulu a dostane bum. Neco dejme tomu stylem jako video, co jsem hazel tady YGGDRASSIL:
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    2MEK: Posvědcení ani morální souhlas nežádám ani nepotřebuju. Docela si se svou hlavou rozumím.

Jde jen o to, zda jste podobnou situaci zažili a jaký je je statistický výsledek vašeho rozhodování. A to ať už jde o osobní sebeobranu, zásah ve prospěch třetí osoby, preventivní zásah při bodyguardingu, etc. , etc., etc.
    A jaké faktory vaše rozhodnutí ovlivnili. A tak podobně.
    2MEK
    2MEK --- ---
    TRIPRD: Situace je sice popsana, ale zalezi kdo je "pacholin" a v jaky situaci se tam nachazim ja. Rozdil je, kdyz jen tak nekde postavam, nebo na neco cekam - stejne jako je rozdil, jestli to je nejakej rachitickej zevlak, nebo od pohledu bitkar.

Kazdopadne podobna situace vetsinou pujde resit jinak, nez nasilim, protoze k nemu evidetne nikdo nema duvod - pokud k tobe teda nepristupuje s tim, ze ti chce namlatit (coz je silne nepravdepodobny - proc?) a to si hlavne myslim, ze na takovym cloveku poznas.

Takze jestli po me chces slyset posveceni utoku na cloveka, kterej se "jen" dostal do tvoji intimni zony, tak ho (za me) nemas :)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    TRIPRD: No, ono zase z globálního hlediska... pokud útočník nedostane přes hubu nikdy (všichni raději běháme), tak je to výchovně taky docela špatně a nelze se divit že jich přibývá,
    takže jestli se na to cítíš, klidně sem tam nějakého přizabij.

TRIPRD: Já mám bohužel tu vlastnost, že dokud se něco děje přímo mně, tak mě to nechává klidným, ale když mám strach o někoho, propadám amoku. Je to mimo můj rozum a paměť.
    Takže co bych dělal já záleží fakt asi na tom, jak moc by mě útočník vytočil - nebo dezorientoval.
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    2MEK: Situace byla popsana. Pacholím nereaguje a pres muj zjevny nesouhlas vstupuje do me intimni zony.
    Jak tely bych nestal ale zajima me co byste presne delali vy. Me se v tehle situaci dost rozjizdi teorie a praxe. Nejak mi podobne chovani nestaci k tomu abych reagoval agresivne.
    2MEK
    2MEK --- ---
    TRIPRD: nedokazu odpovedet, tohle preci zalezi na situaci
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    CYBERKOTLIK, LODBROG: To jo. Teorii znám, praxi mám - tedy vyjma běhu, ten mi fakt ale fakt nejde - jen mne zajímá jak konkrétní situace řešíte vy.
    Já mívám trošek morální dilema jestli opravdu tomu danému chlapíčkovi otravuje zaštěrchat hlavou o sloup zastávky nebo ne. Třeba jsem to jen nesprávně vyhodnotil.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    NAVARA:
    TRIPRD: tyhle veci zalezej na konkretni situaci, kdyz k tobe dojde na 1,5m na uastavce narvany lidma tak je to enco jinyho, nez kdyz k tobe nekdo doje na 2m ve 3 rano na liduprazdny ulici a reseni je samozrejme pokazdy jiny
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    TRIPRD: Tak ho slušně požádám, aby si držel odstup.
    Slušně - úměrně vzdálenosti (a situaci). Z pěti metrů na něj pepřák cákat nebudu.

No a pokud rovnou uvidím, že je situace bez šance - kondice jeho a moje je nesrovnatelná - tak mám rychlé nohy, ne?
    Vzdálenost se dá udržet/navýšit i útěkem; nebudu se prát s někým na koho viditelně nemám.
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    2MEK: A když nezastaví?
    2MEK
    2MEK --- ---
    NAVARA: nathnes ruku a udelas krok dozadu, z toho gesta je jasny "drz si odstup" (uplne v pohode, bez nejakyho hroceni)
    a neni v tom nic utocnyho, ja treba nesnasim, kdyz je u me nekdo blizko, ne kvuli tomu, aby me nahodou nenapadnul, proste mi to jednoduse neni prijemny
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    LODBROG: JAK ho nenechas dojit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam