• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    S474N
    S474N --- ---
    ROYC: od kdy je utok/obrana krajni nouzi? To teda slysim poprve.
    DOG
    DOG --- ---
    CYBERKOTLIK: Však klasika ;-)

LLGHOSTLL: Víš, jak to zní hustě, když vyprávíš kámošům u piva, že do tý bandy chuligánů, u vedlejšího stolu, se nesmíš pustit, protože tvoje tělo je krutá, nezákonná zbraň a když by jsi provedl "úder lotosového sviště", tak z kriminálu už nevylezeš?!
    LLGHOSTLL
    LLGHOSTLL --- ---
    CYBERKOTLIK: ale tak stará že už jsme myslel že se ztratila.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    DOG: bezna urban legend:)
    DOG
    DOG --- ---
    ROYC: "Naše útoky jsou kvalifikovány jako útoky se zbraní" - Cože? Ty sis nechal přidělat Wolverine drápy? ;-)
    ROYC
    ROYC --- ---
    jednoduse nejdriv musi utocnik mi jich par dat a pak rychle konci(za ty leta clovek uz neco vydrzi), pokud prvni utok ma velkou agresivitu a razanci ....konci hned.

rekl bych ze je pravda ze je to vekem a zkusenostma, nase utoky jsou kvalifikovany jako utok se zbarani ....takze jedine krajni nouze zákon c.40 §30 ;-)
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    RADAR_PIBTL144: jenze to neni sportama ale vekem:))
    DOG
    DOG --- ---
    RADAR_PIBTL144: Takže už ani ožralý neberete vývěsní štíty z hospod a nedobíráte si zombíky na baru? :)
    RADAR_PIBTL144
    RADAR_PIBTL144 --- ---
    Mě osobně přijde, že čím déle se věnuju sebeobraně a bojovým sportům, tím méně musím podobné věci řešit. Paradoxně mě to dost zklidnilo a jen tak něco mě nenastartuje - rozhodně ne nějaká slova, ta jsou bezvýznamná a ještě nikomu neublížila.
    CORCHEN
    CORCHEN --- ---
    JOPS: Pokud je někdo agresivní (slovem, postojem, chováním…) a přiblíží se do nebezpečné vzdálenosti (tzn. může ti dát jab), tak all-out. Pokud si tedy pro něj nedojdeš dřív — což mi naposledy asi před dvěma týdny opět fungovalo tak, že týpek zdrhnul a nemusel jsem se tím dál zabývat.

V interiérech s tímhle nemám moc zkušeností, tam se mi spíš stávalo, že někdo otravuje někoho jiného a když to jdeš řešit, tak se buď agresor zaměří na tebe jako na větší nebezpečí a pak platí to výše, nebo tě pošle do prdele, ať se do toho nesereš, což znamená, že na sebe musíš důrazněji upozornit a pak opět odkazuji výše, pokud jsi ho tedy už nechytil za flígr. :) Ten druhý scénář jsem absolvoval asi dvakrát a vždycky to byl někdo, kdo si dovoloval na barmanku.

Nejjednodušší případ, kde se nemusíš rozhodovat je, když si chce někdo bouchnout, přijde se tě zeptat kolik je hodin a jakmile se podíváš, tak už ji držíš. :)

Co chci tímhle říct — je potřeba řídit se instinktem a zkušenostmi a nesnažit se definovat si složitá pravidla, která navíc nebudou fungovat za každých okolností. Za instinkt můžeš považovat obranu své osobní zóny. Pro člověka, co žije vesměs v bezpečném prostředí je těžké se mentálně přepnout na ‚tohle je moje území, vysmrď’ a právě na to by tě měla sebeobrana připravovat.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Skola je skola, tam je to neco jineho, mezi dospelymi je to zase trochu jinak, aspon v mem okoli. Slova jsou slova, ale kdo na me ve zlem sahnul bez meho svoleni, ten to olitoval. Pravda, ze to je krajne ridky pripad - strkanice s cizimi je neco cemuse obloukem vyhybam, prime napadeni cizim clovekem je okrajove ridky jev a IMHO zaslouzi plnou odezvu.

Znami vi, ze se neperu a tak to na me samozrejme nezkousi. Kdyz si nekdo chce zasermovat, tak se predem dohodnou pravidla, zbrane atd a je to samozrejme neco jineho. Jinak vim minimalne o jednom LARPU, kde v pravidlech bylo vyslovne uvedeno "v MHD se zbrane nevytahuji, protoze by tam mohl jet Gilhad a nepoznat, ze jde o maketu" - a toto pravidlo (ac formulovano v mirne nadsazce) bylo skutecne dodrzovano - ze chodim ozbrojen vsude je o me notoricky znamo a ze jsou i jini ozbrojeni, ackoli se to na nich na prvni pohled taky nepozna se obecne vi taky. A kdo vi, tak radeji neriskuje.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Mival jsem tyhle problemy v nasem meste (s mou postavou o ne nebyl problem), dokud se do toho pri jednom takovem laskovani nepripletl o neco starsi bratranek a vykomunikoval jim, ze takhle fakt ne... zprava se nesla ustni lidovou slovesnosti velmi rychle a od te doby jsem s nimi nemel jediny konflikt.

Nevim jak je to realizovatelne napr v Praze
    S474N
    S474N --- ---
    JOPS: s temi hnedocechy to mas tak, ze se snazim tak nejak jednat v souladu s timto prislovim: "It's hard to get robbed, shot, beaten, raped or killed if you're not there." :-)
    JOPS
    JOPS --- ---
    S474N: treba klasicke umyslne strceni, kdy ti druhej kouka do oci a ma kecy ve stylu co si dovoluju (a narovinu rikam, ze jsem absolutne nekonfliktni typ) strci do me poprve, ja couvnu dva kroky a reknu mu naprosto v klidu vykasli se na to, udela to podruhy, a to uz mu na ferovku reknu, udelej to jeste jednou a ver tomu, ze to nebude stat za to a postavim se stylem, ze mu musi byt jasny, ze jak na me sahne, ze ji chytne.
    A tohle se mi stalo tusim s nasima spratelenyma hnedocechama :)

A nerikej, ze jsi treba na skole nezazil o prestavce, ze prepisujes neco ze sesitu a prijde frajirek da ti takovej ten povyseneckej pohlavek a rekne ti, pis si to doma. Tak ho poslu doprdele, protoze na tohle nemam naladu, udela to podruhy, rekl jsem mu, at mi da pokoj a potretim pohlavku jsem mu naznacil (krev netekla, kosti se nelamaly), ze tohle skutecne ne. Jenom jsem ho drzel pod krkem u steny a z oci do oci jsem mu vysvetlil, ze se skutecne prat nechci. Od te doby naprosty klid :) A timhle jsem si prosel jak na zakladce, tak na stredni.

Netvrdim, ze pokazdy cekam az si 3x bouchne :) spis se to snazim ukecat, ale jak rikam, nejsem ten typ, ktery by s timhle mel problem a kdyz to nekdo zkusi, tak pochopi, ze si to libit nenecham.

Proste kolik ty potrebujes k tomu, aby mozek prepnul ze stavu "klidek pohoda" do stavu "ted mu zmaluju drzku, ze ho vlastni matka nepozna" :))) Samozrejme jsou situace, kdy se mozek do bojoveho rezimu prepne hned :)
    S474N
    S474N --- ---
    JOPS: muzes tu prosim napsat nejakou formu te "provokativni akce"? Abych se zamyslel nad konkretni veci.
    JOPS
    JOPS --- ---
    takovej dotaz :)

kolik kdo z Vas potrebuje k nastartovani ? :)

o co jde ? Nekomu staci, kdyz se krive podivas a uz se to muze rezat a nekomu omlatis popelnik o hlavu a on nehne ani brvou :)

Ja funguju s pravidlem 3x a dost a nastesti vsichni pochopili pri druhe provokativni akci, ze potreti to bude nejspis bolet. Ja nastesti se svoji postavou tohle nikdy nemusel moc resit a doufam, ze k tomu ani nedojde.

Co vy ? :)
    HANZ23
    HANZ23 --- ---
    BRUKEV: ohledne toho mazani je to uvedene i v navodu od vyrobce http://www.euro-security.info/ext/instructions/Batons/hardened/obusek_kaleny_CZ.pdf ...ja osobne ho jen jednou za cas lehce promaznu, prave aby lehce vyklouzaval, ale pritom stale drzel v otevrenem stavu a navic to konzervuje prave ty oderky proti dalsi korozi
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    HANZ23: mě právě mazání nikdo nedoporučoval. Pak to prej blbě tře=drží pevnost po vysunutí.
    HANZ23
    HANZ23 --- ---
    TRIPRD: plus obcasne promazani taky neni na skodu
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    BRUKEV: Udrzba? Dyk je to ocelova trubka. Seridis si odpor pri otvirani podle svych osobnich preferenci a kdyz bude obuch jooo od blata tak ho otres. To je asi tak cela udrzba :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam