• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    V této diskuzi se nebude striktně dodržovat rozdíl mezi sebeobranou a sebeochranou. Rozdíl mezi sebeochranou a sebeobranou je v tom, že v sebeochraně je kladen větší důraz na neublížení útočníkovi, kdežto v sebeobraně na tom tolik nezáleží. Samozřejmě v praxi většinou sebeochrana kontinuálně přechází v sebeobranu.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Ode mne doporučená literatura ke samostudiu (vyzkoušeno):
  • V. Lorenz, K. Zrůbek: Judo, technika chvatů v postoji, Olympia, 1991
  • R. Hladík, T. Petrus: Kung-fu, Naše vojsko, 1992
  • A. A. Lebeda: Sebeobrana - sebeobranné umění pro každého, Olympia, 1984
  • V. L. Levský: Sebaobrana karate, Šport, Slovenské telovýchovné vydateľstvo, 1972
  • R. Srdínko: Malá škola juda, Olympia, 1987
  • R. Srdínko, M. Vachun: Judo - technika vybraných chvatů a trénink, Olympia, 1984
  • A. Matras: Sebeobrana, Naše vojsko, 1959
  • I. Jindřich, J. Müller: Příručka sebeobrany, Naše vojsko, 1980
  • V. L. Levský: Sebeobrana 500 chmatov - Karate, jiu-jitsu, sambo, TJ Červená hviezda Bratislava, 1968
  • I. Fojtík: Aikido cesta harmonie, Naše vojsko, 1993
  • Z. Náchodský: Učebnice sebeobrany pro každého, Futura, 1992
  • I. Jindřich, J. Müller: Příručka sebeochrany - Páky, jejich mechanismus, nácvik a použití, Naše vojsko, 1980
  • A. Matras: Sebeobrana ženy, Naše vojsko, 1968
  • H. Wolf: Sebaobrana s použitím džuda, Šport, 1985
  • V. L. Levský: Škola sebeobrany, Šport pro TJ Červená hviezda, 1966
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    A tady je seznam mých oblíbených stránek s budo:
  • www.czechjudo.cz
  • www.czechkarate.cz
  • www.judoinfo.com
  • www.sambo2002.narod.ru
  • www.jiu-jitsu.nsk.su
  • www.bojovaumeni.cz
  • www.kodokan.org
  • www.europejudo.com
  • www.ijf.org
  • www.sambo-federation.cz
  • www.bsambo.ru
  • www.sambo.spb.ru
  • www.bojovaumeni.ru
  • www.britishjudo.org
  • www.taijutsu.kvalitne.cz
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Zde moje oblíbené on-line prodejny s bojovými potřebami:
  • www.hayashi.cz
  • www.ipponshop.cz
  • rozbalit záhlaví
    ROYC
    ROYC --- ---
    CYBERKOTLIK: soud zohlednuje okolnosti, bylo to pri obrane klinta ktery byl napaden. soud vzal v potaz ze kamarad ma cerny pas a zraneni ktera zpusobil a zvolene techniky nebyli adekvatni, nicmene dostal podminku.

pokud by to bylo primo napadeni, byl by dan velky zretel na cerny pas a aktivni ucast v soutezich...
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    ROYC: tak napadeni a nutna obrana sou dost rozdilny veci. tam asi nebyla kamenem urazu vycvicenost
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    S474N: ještě nezapomínat na spršku fragmentů projektilu, i o čínskej zámek se normální munice prostě rozprskne ;-)
    ROYC
    ROYC --- ---
    LLGHOSTLL: ja osobne NE, kamarad za "napadeni" s tezkou ujmou na zdravi ....osobni ostraha
    JOPS
    JOPS --- ---
    S474N: to jako fakt ne ? no doprdele, to je podobny jako ze jezecek na bodlinkach nenosi jablicka a hrusticky..... :)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    S474N: Jo, to mě taky nepřestává fascinovat - jak to vždycky funguje, a dokonce s tím hrdinové předem počítají.
    Plus takové to ustřelení pout. Bum, a kámoš je volný.
    S474N
    S474N --- ---
    PAULMUADDIB: na jednom cizim webu jsem videl, jak testovali oblibene filmove "ustreleni/rozstreleni zamku". Nemusim snad dodavat, ze se to ani v jednom pripade nepodarilo :-))
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    AKA_THE_A: Modelový případ situace použití zbraně v krajní nouzi: Hoříobchod, ustřelímzámek za 35 Kčs a vytáhnu zboží, které zachráním před ohněm :-).
    LLGHOSTLL
    LLGHOSTLL --- ---
    TRIPRD: Urban legend.

Jinak máte pravdu. I s tou krajní nouzí jsem se do toho nějak zamotal. Mea culpa.
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    DOG: Pochopil jsem co je MT, NO, a BU. Lec UL mi stale zustava zahadou. :)

Jinak pekny a srozumitelny vyklad te vety o primerene obrane v paragrafu o nutne obrane.
    DOG
    DOG --- ---
    LLGHOSTLL: ROYC to trochu nadsadil stylem "členství v ČUBU = zbraň u soudu a kriminál". To, že ovládáte nějaké bojové umění může být u soudu považováno jako hledisko při posuzování nutné obrany. Podobně, jako míra ohrožení či fyzická dispozice. Pokud bude 100kg MT obtěžován v hospodě 40kilovým houmlesem a vyřeší to highkickem, že bude muset houmles do špitálu, tak to bude jako NO procházet hůř, než kdyby to byl, místo houmlese, 2m grázl s nohou od stolu.
    Ač by spousta lidí chtěla uzákonit jednodušší porovnávání NO ve stylu "zaútočil, tak ho smáznu" tak holt u nás soudy nižších instancí často posuzují zbytečně každý aspekt NO. Ale to rozhodně nepasuje do UL o "BU - cesta do krimu".
    S474N
    S474N --- ---
    LLGHOSTLL: pokud to bude NO, tak,samozrejme ne. Problem je v tom, aby tu NO opravdu tak videl i soud.
    LLGHOSTLL
    LLGHOSTLL --- ---
    ROYC: a tys už tam byl? nedovedu si představit situaci kdy mě soud při nutné obraně pošle do prdele, protože jsem cvičený. To si teda rád nechám vysvětlit.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TRIPRD: suit yourself ;-)
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    AKA_THE_A: Mam takovy pocit, ze do debaty na toto tema me nezatahnes :)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TRIPRD: nutná obrana odvrací útok... útočit sice může i zvíře, ale živelná síla ne...
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    TRIPRD: Ted je to lepsi - obsah techto dulezitych paragrafu vcelku znam a chapu, ale cisla si k nim teda vazne nepamatuju...
    A s cislem zakona se to da pripadne uz i dohledat, pokud by slo o presne a detailni zneni nebo o komentovany obsah...

Diky ;-)
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    ANARCHY: Mno, osobne si myslim, ze zminovany priklad - mavat nekomu pod nosem zbrani - by se neposuzoval podle zakona c.40 "Okolnosti vylucujici protipravnost cinu" paragraf 28. "Krajni nouze", ale podle paragrafu 32 "Opravnene pouziti zbrane".
    A jen tak na okraj, Krajni nouze (28) je neco jineho nez Nutna obrana (29).

Jsem min kryptickej? Nebo je to jeste horsi? :)
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    TRIPRD: Nemuzes byt trochu mene kryptickej, a krome cisel paragrafu tu i pro nas, nepravniky, napsal, co tim mas na mysli?

viz.:
    Znate ten for cislo 17?
    Ten je VAZNE dobrej...!
    TRIPRD
    TRIPRD --- ---
    Tak nejak se obavam ze pouziti zbrane je paragraf 32 a nikoli 28 se svou vcelku vstricnou krajni nouzi.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    S474N: tak pokud vůbec dokáže tu hlavu ukopnout :P, stále platí co jsem již psal - pokud tim zachrání víc než jeden život, už to má šanci na úspěch...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam