• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KEMAL: Na judo jsem jako mladistvý pár let chodil a ani rozehřátej z tréninku, jsem nevěděl co dělat se dvěma o hlavu vyšíma cikánama - oni jaksi najednou neměli pevný kimona, ale trička a byli dva...

Imo je judo sport a o použitelnosti k sebeobraně se dá mluvit až u danů, případně u osob který nemají problém ostatní zmáknout i bez BÚ
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    KENJIRO: IMHO mas ve vsech bodech pravdu a ja bych to hodnotil jako pokus vrazdy.
    Na druhou stranu vsichni (dobre, mnozi z nas) vi, ze pokud kopany prezije, ta jsou soudci, kteri reknou "pracovni neschopnost kratsi peti dnu - nic zavazneho se nestalo - podminka a pusinka na rozloucenou kopajicimu" :(
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    KENJIRO: ummm...fire at will? :P
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    KENJIRO: samozdrejme souhlas, o tom tu nikdo predpokladam nepolemizuje.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    MAXMANUS: teď bych poprosil jen o vyhodnocení toho, co jsem popsal.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    KENJIRO: ergo vystrel bez varovani?

reapekt a uzij si soud.
    STENNY
    STENNY --- ---
    KENJIRO: Pokud ta litanie směřovala k tomu, že silové kopy do hlavy naplňují skutkovou podstatu pokusu vraždy, ano, souhlas.
    Pokud ne, taky souhlas.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    KENJIRO: co se mne tyce, tak jednoznacne souhlasim.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    Já k tomu ještě něco napíšu, ale napřed bych si rád ujasnil, jestli všichni vidíme jeden předpoklad:
    1. pokud je útočník silnější nebo stejně silný jako napadený
    2. a pokud útočník kope vší silou
    3. a pokud takový kop nebo kopy zjevně míří na hlavu
    4. a pokud napadený zjevně nevykazuje sebemenší známky obrany, natož protiútoku

- tak je napadený v ohrožení života (takových útoků, které skončily smrtí, už bylo víc než dost)
    - a útočník toto ohrožení způsobil vědomě (že kopnutí do hlavy vší silou může zabít, to je obecně známá skutečnost)
    - a minimálně v nepřímém úmyslu ("věděl, že může následek způsobit, a byl s tím srozuměn" - provedl útok, ačkoli věděl, že tím může způsobit smrt, a že neexistují okolnosti, které by tomu mohly zabránit)
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    Jinak k tomu "machrování o zbitym rusákovi" faktem je, že 75 % mý "výhry" bylo to, jak byl ten sráč vožralej.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    JACHYMKO: samozdřejmě že není!

SADY: mě nepříjde jakýkoliv násilí "v poho", ani dokopávání "za odměnu" není v poho, ale realita je realita.
    A jak jsem psal, bylo to pár kopaček v teniskách, zabít jsem ho určitě nechtěl ,ani zmrzačit (i když pravda je, jednou blbě kopneš a je to), maximálně pár zubů ven a nějáká ta Irská pusa, ale ruku na srdce, ty by ses v mý situaci zachoval jinak?
    SADY
    SADY --- ---
    MAXMANUS, LUDO: nic takoveho jsem netvrdil, jen mi to neprijde uplne v pohode a proto se nedivim, ze se ruzni lide zabyvaji svoji potencionalni reakci na toto, thats all... btw. nebejt tajtrliku co obcas nekoho v amoku zastavej, tak je mrtvejch po dokopavacich akci podstatne vic
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    JACHYMKO: To si prave po precteni te diskuse taky myslim...
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    MAXMANUS: Ano, samozrejme ze jsem si ji precetl...
    A jak jsem psal nize, tak ani mne neprijde v poradku postup (mineno jako univerzalni doporuceni jak se chovat ve vsech takto popsatelnych situacich), ktery doporucuje v pripade, kdy vidis nekoho lezet na zemi a druheho do nej kopat, hned zahajit palbu.
    A jak jsem psal nize, tak si myslim, ze z nize uvedenych duvodu to neni ani postup, ktery by ve skutecnosti prisel v poradku Kenjirovi - takze jsem zvedav proc to napsal tak jak to napsal, protoze je to clovek, ktery co se tyce (sebe)obrany s palnou zbrani stoji rozhodne vyrazne vys nez prumer zde diskutujicich jak po strance teoreticke, tak i prakticke a dost mozna ze i v rovine moralni - takze verim, ze to psal se zcela konkretnim zamerem...
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    ANARCHY: Přečetl jsi si tu diskuzi? Samozdřejmě že záleží na X faktorech, ale prostě mi nepřijde v pořádku postup "vidím jak někdo někoho druhýho kope do hlavy tak okamžitě 2x do břicha". A jako příklad jsem napsal co se stalo mě. Ano možná jsem nevyrovnaná osoba že po tom, co mě s dost velkou razancí a agresivitou někdo naprosto bezdůvodně napadne, se prostě neudržim a pár jich dostane navrch, nejsem halt robot.
    A kdyby mě při tom kopání do hlavy někdo okřikl s pistolí v ruce tak toho samozdřejmě hned nechám.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    MAXMANUS: A co presne chces slyset? Algoritmus moralne i technicky spravneho postupu, ktery by mel pouzit nahodny svedek situace, kdy nekdo lezi na zemi a nebrani se, a druhy ho kope do hlavy?
    Tim stravime dalsi 2 mesice a nebudeme dal, k necemu takovemu potrebujes pomerne velmi velke mnozstvi dat popisujicich do vsech detailu danou situaci, a univerzalni postup rozepsany do jednotlivych technik nebo konkretnich akci, by IMHO zabral peknych par tisic stran...
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    JACHYMKO: "ale pokud nekdo nekoho dokopava, at uz v amoku nebo "aby na to nezapomnel", a ani po vyzve a/nebo varovnym vystrelu toho nenecha, tak je potreba ho zastavit."

o tom se tu s tebou vůbec nikdo nepře.
    LUDO
    LUDO --- ---
    JACHYMKO: ked myslis, ale aby si po tom co sa nahodou netrafis do zivotne dolezitych organov neskoncil s rozkopanou hlavou aj ty
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    JACHYMKO: Ale tady byl jmenovaný pouze jeden prostředek a to "dvě díry do břicha" ty seš vopraqvdu zpomalenej.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    S474N: Ad policajti co naprosto bezne mlati zadrzene corkare a fetaky: Ano, bohuzel osobne minimalne jednoho takoveho znam - na druhou stranu je zajimave, ze od jinych znamych u PCR mam informaci, ze zrovna tenhle clovek je svou sluzebni horlivosti prosluly po cele Praze, takze minimalne v te mire a intenzite, jak to dela on, to asi nebude uplne bezna norma...

KENJIRO: Uz kvuli pravdepodobnosti, ze trefis nekoho nevinneho, nebo treba i toho zachranovaneho, ktera je vzdy nenulova, a ktera nekdy muze byt sakra realna, je evidentne potreba pokusit se konflikt ukoncit napred prostredky, pri jejichz pouziti je riziko collateral damage nizsi, a mozne dusledky mene nevratne.
    A tahle uvaha podle mne plati vzdy az do okamziku, kdy je likvidace agresora moralne nadrazena zivotum vice nevinnych lidi - coz v nasi kulture neni, a coz neni, podle meho nazoru, ani ve Tvem zebricku hodnot - tedy mam za to, ze jsi tam tenhle bod z nejakeho duvodu vynechal (neverim, ze nahodne)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam