• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    COUDAK: kdyby mel katanu, tak je pry dobry ho nejak snad obehnout ci co jsem zatim tady pochopil...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    COUDAK: a já si vždycky říkal, jak na ně. Díky.
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    DARJEEL: a co je tak těžký takovyho blbce s kriglem zablokovat /uhnout a jednu mu flaknout?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    REDIVIDER: nezodpovedel, mne zajimala ta uzka profilace technik, kdy pri jinym uhlu uderu nejde techniku pouzit, to me zaujalo a rad bych o tom vedel vic....
    JENNE: vypada to, ze kazdy cvici uplne jine aikido :)
    Co Tvuj muz a nelogicke utoky, nemel by k tomu neco? ,)
    Jinak neozbrojeny utocnik muze i neuchopovat, zrovna techniky proti uchopu jsou z tech lehcich... trochu neco jinyho je, kdyz se do Tebe vysype nakej kreten s kryglem v jedny a popelnikem v druhy ruce...
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    DARJEEL: jj výslovnost -> ó statní
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Ostatni? To je nejaky system sebeobrany?
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    PETRDAN: letak sem tam nevidel, ale kdyz ctu "nejsme jako ostatni " takto bude to samy - je tam takovej dedula v maskacovym pyzamu co provozuje techniky sebeobrany z dob Gustav Husaka:)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    A sakra, to se nám to tu rozjíždí...
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    a ještě tu někdo psal s aikido úderem hranou ruky .. na ruce máme dost úderových ploch :
    Úderové plochy na rukou:
    UDE – předloktí
    EMPI – loket
    HAISHU – hřbet ruky
    HAITO – palcová hrana
    SHUTO – malíková hrana
    TEISHO – spodní část dlaně
    TETSUI – malíková hrana ruka v pěst „kladivový sek“
    HIRAKEN – kůstky záprstní
    KUMADE – celá dlaň s ohnutými prsty
    SEIKEN – kloub ukazováčku a prostředníku
    NUKITE – prsty čtyři v jedné ose

Takže je mi v podstatě jedno z jakého směru a jakým způsobem zaútočím rukou. základ je pro mě vyhnout se úderu protivníka případně když se ti to podaří jej svést a využít jeho sílu rychlost atd ... Mě je jedno jak tu někdo naznačoval, že si naprogramuji v hlavě čím vším může zaútočit, protože když začneš myslet, prohrál jsi.
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    Pánové, nestačím se divit co zde píšete. Dělám Ju Jitsu 7 let, začínám osmý. To, že mám teprve teď oranžový pás a tento rok půjdu na zkoušky na zelený pás svědčí o tom, že to není zadarmo. Bojové umění vás naučí sebekázni (pokud ne, je problém někde jinde -> ve vás nebo mistru). Už jen to, že děláte nějaké bojové umění vás naučí ne vždy se pouštět do střetu. Vymluvit se z něj a nebo se připravit pro následující boj.

Dále vám zlepší reflexy, zlepší se vám rychlost i obratnost a pohotovost. budete mít stabilitu za každé situace a víte jak protivníka lehce vykolejit (využívám například při hraní florbalu :-D). Nazval bych to jakkoliv, ale rozhodně ne neúčinným pro sebeobranu .. jasně, nenaučí vás to za půl roku jako při boxu ... ale kdykoliv k nám přišli Thaiboxeři, kickboxeři a podobně ... kromě úderů bylo vše na co se zmohli a mnoho z nich neumělo ani pořádně stát na zemi.

A hlavně by se vám mělo změnit myšlení, už jen z důvodu praxe bojových umění.

Takže pokud chcete žít smysluplný život a něčemu jej zasvětit -->bojové umění (Ju Jitsu, kung fu ...)
    Pokud se chcete přetahovat, soutěžit a vyhrávat --> bojový sport (Judo, Karate, Brazilské Ju Jitsu..)
    pokud se chcete prostě jen naučit tupě mlátit když to tak blbě řeknu --> Combat systém (kraw maga, systema, musado ..)
    PETRDAN
    PETRDAN --- ---
    CYBERKOTLIK: Mě se zdají normální. Nemáš duchy v catchy? Zobrazuje se ti tam třeba tenhle leták?
    JENNE
    JENNE --- ---
    REDIVIDER :DARJEEL: Ja nevim, jake aikido dela LODBROG (ted bez ironie, zalezi mozna na skole atd, expert na aiki fakt nejsem) ..ale to aiki, ktere dela muj muz rozhodne obranu proti kratsim zbranim (i nozi) ma, i proti uchopum (tedy neozb. utocnik) - jelikoz sama jsem v EWTO, kde se spise zamerujeme na tu praktickou sebeobranu (a mene na klasicke WT, i kdyz ono je to propojene) - tak doma casto vymenujeme "poznatky" . Mame to vyzkousene i z treninku, rozhodne bych aiki nenazyvala neucinnym..
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    PETRDAN: heh, ty stranky sou jedn perla za druhou:) ten zamrz nekde v 70tych letech:)
    PETRDAN
    PETRDAN --- ---
    Miroslavoj: Kdosi tu zmiňoval Systemu. Podle mě super volba. Pokud máš však základy z Aikida, tak bych šel spíš zkusit spíš centrum bojových umění, kde kombinují japonské, ruské a čínské školy s co možná největším efektem. Kamoš dělal judo a pak přesedlal sem a prý paráda (pokud nechceš googlit tak: http://centrumbojovychumeni.com/).

Redivider:Jasně, sekat frajery při tasení může být komplikované, co se právní otázky týče, nehledě na to, že krev jde blbě vyprat. Ale obecně se dá říct, že jakékoliv bojové umění ti zlepší reflexy, pohyblivost a sebedůvěru, což v sebeobraně použiješ vždy. Nehledě na kondici. Takže bojová umění lze nazvat neefektivní pro sebeobranu, ale rozhodně bych nebyl tak odvážný a nazval nějaké jako neúčinné.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    DARJEEL: jj sorry, dvacatym:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    CYBERKOTLIK: Tvým postem se tedy vytváří další diskrepance a nějako se to komplikuje a to už mi přišlo, že mám docela jednoznačný závěr :-)
    Nicméně dovolím si tvrdit, že obě světové války se odehrály ve století dvacátem...
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    DARJEEL: ono je vhodny k tomu rict i to, ze typek co to vymyslel zil v 19 stoleti (zazil obe svetovy valky) a nejakyho stredovekyho samuraje nevidel ani z rychliku:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Snažím se tomu tedy rozumět tak, že se jedná o archaické umění, které jakkoliv propracované má v dnešní době limitované nebo naprosto nulové použití? To jsi tím chtěl říct?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LODBROG: Ahoj a díky za odpověď :) Ještě zpětně promiň, forma uvedení textu byla trochu více vyzývavá, než jsem měl v plánu...
    Takže tím v podstatě říkáš, že aikido je bu zaměřené na boj proti samurajům předminulého století a o update a adaptaci na aktuální podmínky, respektive jiné agresory než samuraje s katanou určité délky se zatím v našich podmínkách neuvažuje... třeba techniky na kratší vzdálenost, obrana proti noži nebo dokonce neozbrojenému protivníkovi (jestli je to takové umění vůbec hodno, že?)
    Když teda budu inferovat o krok dál, proč se v 21. století takový systém vůbec učit? Je to na dlouho a nepočítá to se současnými podmínkami...
    Já věděl, že jsi nadšenec a zapálený pro věc, ale co ostatní obyčejní smrtelníci, kteří se chtějí naučit účinně bránit? .-)
    No a když zmiňuješ vzdálenost, ač nevzdělán v japonské terminologii, mám před očima obraz sekundárního meče, který se občas používal komplementárně s katanou (jestli se nemýlím) a jeho délka ale nedosahovala délky katany...
    LODBROG: tady opravdu nevím o čem mluvíš, ale přisuzuji to tomu, že neumím japonsky, v aikidu a jeho technikách vzdělán nejsem a na svých spolužácích si nově naučené smrtíci techniky nezkouším .-) Nicméně mi to nevadí, protože mám pocit, že to jde trochu mimo trajektorii původního dotazu .-)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    DARJEEL: Každý začátečník když se pošťuchuje s pubertálními spolužáky žasne, jak to že se při technice iriminage spolužák rozplácne na zemi,
    místo aby po stržení (tak jak se to dělalo na tréningu) okamžitě břiskně vyskočil a po naučené trajektorii spirálovitě zaútočil po naznačeném půloblouku,
    jak by to udělal někdo kdo celý život neustále mění polohu ze stoje do sedu, kleku či lehu atd.,
    nebo proč se při technice šihónage spolužák ajkidókovi protočí kolem kroucené ruky úplně dokola,
    což by samuraj nikdy neudělal (ani na sekundu se neotoč zády k nepříteli co má volné ruce!!! :P ) neboť by mu v tu chvíli každý pohotovec přerazil žebra, odrazil ledviny, ukopnul koule, zezadu ho uškrtil atd atd.

Opravdu pořád nevíš o čem mluvím..? ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam