LODBROG: Ahoj a díky za odpověď :) Ještě zpětně promiň, forma uvedení textu byla trochu více vyzývavá, než jsem měl v plánu...
Takže tím v podstatě říkáš, že aikido je bu zaměřené na boj proti samurajům předminulého století a o update a adaptaci na aktuální podmínky, respektive jiné agresory než samuraje s katanou určité délky se zatím v našich podmínkách neuvažuje... třeba techniky na kratší vzdálenost, obrana proti noži nebo dokonce neozbrojenému protivníkovi (jestli je to takové umění vůbec hodno, že?)
Když teda budu inferovat o krok dál, proč se v 21. století takový systém vůbec učit? Je to na dlouho a nepočítá to se současnými podmínkami...
Já věděl, že jsi nadšenec a zapálený pro věc, ale co ostatní obyčejní smrtelníci, kteří se chtějí naučit účinně bránit? .-)
No a když zmiňuješ vzdálenost, ač nevzdělán v japonské terminologii, mám před očima obraz sekundárního meče, který se občas používal komplementárně s katanou (jestli se nemýlím) a jeho délka ale nedosahovala délky katany...
LODBROG: tady opravdu nevím o čem mluvíš, ale přisuzuji to tomu, že neumím japonsky, v aikidu a jeho technikách vzdělán nejsem a na svých spolužácích si nově naučené smrtíci techniky nezkouším .-) Nicméně mi to nevadí, protože mám pocit, že to jde trochu mimo trajektorii původního dotazu .-)