• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILAZAJICEKs detmi a pro deti ...tvorba, volny cas, rodicovstvi, cinnosti, vyroba, uceni, vychova
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    FOXOVA: ne ne, od léta má vlastní pokoj ;-) spí, no...od 6ti měsíců do tak čtyř let spal se mnou v posteli, pak dostal vlastní vedle té mojí, od léta spí ve svém pokoji a spí blbě, tmu nesnese, teď jsme zredukovali světlo na ta noční světýlka ( takové to maličkaté tlumené světlo, co strčíš na noc do zásuvky, má modrý plamínek s jednou led diodou ), až na vyjímky ale spí celou noc v pohodě. sem tam má noční můry, dle obsahu zhruba to co já, takže možná to je dědičná věc, nevím. jinak má v pokoji 5 pískomilů a ti dělají děsný randál, ale jemu to kupodivu vyhovuje, prý " mi zachránili život, protože když je v pokoji zvuk, řeknu si, že to dělaj oni a nebojim se bubáků" ;-) od mala je zvyklý spát v relativním hluku tiché hudby a blbnutí nočních hlodavců, on to byl i cíl.
    LOO
    LOO --- ---
    pardon za spam, ale chybi mi k naplneni jeste jeden, dva lidi. Je to seminar na Černem Moste - z cyklu kurzu efektivniho rodicovstvi http://www.facebook.com/events/365185383520472/
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    KAWALSKI: prosimte napada me vec, podle jineho auditka mate s klukem spolecny jedem pokoj kde spi, a ty pracujes atd... jak to ma se spanim? chodi ti spat dobre, ma tmu, nebo trochu svetlo napr od TV, PC male lampicky atd?
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    VERONIKA22: tak syn je liny hodne, to rika i ucitelka, i ja i okoli, nerad dela cokoli v odmacnosti a domaci povinnosti, to je hruza, byt jen jednou za tyden vynese odpadky.
    jinak TV ( videoprehravac na pohadky, nikoli TV jako ze tam ma programy ) ma pouze on v pokojicku zabudovanou do skrine, takze je videt jen kdyz otevre skrin a kouka se na neco. jina TV v celem baraku ( tri rodiny, z toho dve s ditetem ) neni zadna, nikdo tomu neohldujeme a na filmy se kouka jen sem tam nekdo na kompu v dobe kdy dite spi.
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KAWALSKI: jen okrajově bych se zeptala zda tedy ta TV zmizela z domácnosti a dívání se na ni už není nikomu a nikdy dovoleno? protože pokud tam furt figuruje a třeba rodiče ji po 20hod používají. tak pro něj ten zákaz musí být tedy trest dost šílený :o(
    já si z dětství pamatuju milion zákazů a nesla jsem je tedy šíleně špatně a ještě dnes si dokážu vše vybavit. vždy šlo o to, že danou věc nesmím mít či jen někdy a stále byla na očích a ostatní ji mohli používat jak se jim zachtělo.

    jinak určitě to co napíšu moc s tvým synem souviset nebude - neboť u vás je nějaké zdravotní hledisko. já jsem byla vždy lenoch a doma se peciválovat nikdy moc nesmělo. celé dospívání mě to sr..... a stejně mě rodiče nezměnili. dnes si pohodu užívám jak to jen jde. člověk prostě už nějaký je a v 7letech už je to znát víc a víc.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    FOXOVA: jeho otec se na maniodepresivni psyhcozu leci a ja otehotnela 5mesicu po odejmuti stitne zlazy, hormony nesrovnane, takze dite od narozeni jednou za cas chodi na kontroly co se tyce vyvoje intelektu. i u psychologa byl nekolik mesicu, tam je to komplikovanejsi o to, ze prvni dva orky jsme bydleli i s exmanzelem a probihalo domaci nasili, jehoz svedkem syn byl.
    FOXOVA: jo, ta rychlost zmen je dost zasadni ( bydleni v jinem meste s partnerkou plus internatni skolka vymeneno za soucasne bydleni u noveho pritele a jeho rodicu plus prvni trida, je toho na nej dost, jen tohle je jaksi nove, ten nezajem o veci okolo. ale tak on ma problem s autoritama a poslouchanim, to mel vzdycky, poslechne, ale ty kecy okolo plus ostentativni davnai najevo, ze ho to otravuje. plus lenost, to je teedy u nej hodne vyrazna vlastnost )
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    KAWALSKI: jeste me tak napada, jak jsi dosla k naznakum maniodeprese? klido muzes posta, jestli nechces tady
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    KAWALSKI: rekla bych, ze u nej bylo prilis zmen najednou - skola, zakaz... pokud je ta skola alternativni, je mozne, ze mu ta skola nevyhovuje, ze naopak potrebuje rad a vetsi pravidelnost nez tyhle skoly nabizeji. a co si budem povidat ale resit tu problemy s ditetem, kdyz vis, ze se s nim vlastne nevidas asi nema moc smysl. Chapu ze v dnesni dobe je prace dost dulezita ale to dite potrebuje rodice, matku obzvlast.... je super, ze se ekarske prognozy nepotvrdily, snaz se s nim byt co nejvic.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    FOXOVA: spolecne s nim, jak jinak ;-) on je takovy jaksi od odby nastupu do skoly a zaroven zakazu pc a telky, ve ksolce koukali porad na neco, pocitam. ono tam je ot lsozitejsi, nikdo nevi, co jsou geneticke dispozice ( naznaky maniodeprese u nej jsou ), co je zpusobene nedostatkem hormonu stitne zlazy v tehotenstvi ( mel se narodit jako lezak bez mozku dle doktoru, naopak podle ruznych naslednyhc testu je to alespon inteligenci genialni dite, i kdyz ze by se projevoval, to nevidim :-D ) a co bude lvivem vyhcovy a prostredi, ja ho od ctyr let nevidam otlik jako jine matky, bo vetisnu casu jsem v praci :-/
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    KAWALSKI: navstevou detskyho psychologa urcite nic nezkazis. Myslim, ze dite, ktere nejevi zajem o nic by si asi potrebovalo popovidat. Byl takovhle vzdycky, nebo je to od urcite doby? protoze podle toho co jsi psala jinde, to vypadalo, jak s klukem delate spoustu veci.... hele a ty cinnosti mu nabidnes at je dela, nebo je delas spolecne s nim?
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    FOXOVA: toz aktivit je nabizeno dost, a kdyz nejsem doma, odkonce i posloucha :-) delame orientacni beh ( nerad ), mame kolo, kanoi, plavani, chodime na prochazky ( nerad ).
    obcas s nim kouknu, kdyz je cas ( v patek, v sobotu ma dovoleno ciste z nasich sobeckych duvodu- on vztava brzy, my spime do obeda ), prevypravivat cokoli problem, nema to rad, jako nerad irka oc bylo ve ksole nebo co delali. btw ve skole 45min rozhodne nesedi, chodi do waldorfske skoly, ale i tak ho to desne nebavi a nudi, uz resime s ucitlekou nezajem o vetsinu vyucovani :-/
    ono s nim je problem, ze sam se nezabavi, ale kdyz prijde a zepta se, oc ma deelat/vyrobit z lega, tak jakakoli odpoved je spatna, tohle nejde, tamto nechce, ono je moc slozity... ja uz uvauzji o pedagogicko-psychologicke poradne nebo detskem psyhcousovi, ucitelka je ale proti, ze na ot je cas tak ve treti tride nejdriv, tak nevim...
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    KAWALSKI: mozna bych v tvem pripade jeste navstivila knihkupectvi PORTAL a poohlidla se o nejake literature. Maji toho hodne, je to citelny i pro neodbornou verejnost. Urcite neco na tema dite a skola najdes. :)
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    KAWALSKI: pokud ma dovolene divani na pouhe dva porady v tydnu, tak bych mu je nechala. Je jasne ze mas potrebu byt s ditetem, kdyz se s nim vídas malo, ovsem on ma ty dva dny zazity a je to pro nej ritual. Ja bych mu je nechala. Celkem ti tedy podle toho co pises stravi u TV tak 1,5-2 hod tydne. Nic se ti nestane, kdyz si k tem pohadkam s nim sednes a pak si o nich spolu muzete povidat, pripadne si ji hrat, nech ho at ti to co videl prevypravi... To ze se ti ted dite nudi je tim, ze deti neumeji s casem pracovat a usporadat si ho. Je treba aby jsi mu ty nabídla cinnosti a snazila se ho namotivovat a ten volny cas organizovat. Pochopila jsem, ze mas dite uz ve skole. Pro dite je dost narocne sedet 45 min ve skole v klidu. Natoz cele dopoledne. Nech mu ty porady jak ma, prisel o urcitou volnost co mel ve skolce a ted by prisel i o pohadky. Mohl by to chapat jako trest.

    Tusim v jinym auditku jsi psala, ze denne malujete, mate lego a pod. K motivaci pro urcitou cinnost vychazej z toho co ho momentalne nejvic bavi. Tak napr. ma-li rad star wars, tak mu nabidni at si postavi vesmirnou lod, zakladnu, roboty....at si je zkusi namalovat, vyrobit z modeliny. Vlivum medii se ve vychove nevyhnes, zvlast s nastupem do skoly.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    SANTAL:
    FOXOVA:
    on má dovolenu jednu pohádku dle vlastní volby v pátek večer a jednu v sobotu ráno. většinou volí věci jako "byl jednou jeden život", nebo pořady z přírody. díky vlivu kamarádů ze školy miluje star wars, leč to má momentálně zakázané.
    ovšem nastala situace, kdy tohle koukání je naotlik "vzácné", že když mu místo TV nabídnu společné trávení času třebas hraním deskových her nebo procházkou/sportem, odpoví mi, že hrát si může pořát, televizi má jen málokdy a proto radši chce pohádku. jelikož kvůli práci syna vídám dost málo, víkend jen jeden v měsíci a pátky skoro vůbec, tak mě to hodně mrzí... a přemýšlím, jeslti to povolit víc ( což nechci, nechci mít dítě sedící před obrazovkou, když místo toho může být venku ), nebo zakázat úplně, aby pak "musel" volit mezi časem tráveným se mnou vs časem tráveným hrou dle vlastního výběru.
    ve školce se mohl koukat častěji plus měl vlastní PC, od té doby, co se TV omezila a PC sebralo, se pořád nudí a nudí a nic ho nebaví a chtěl by jenom sedět u PC ( čímž mi dává jasně najevo, že je otm oje ivna, že se nudí, protože já mu to zakázala ). prostě podle mne je odebrání těhle věcí dobrým krokem, ale u něj se projevuje frustrace ze ztráty kvantity podnětů, už skoro rok. ani škola ho nebaví, jen kroužek.
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    SANTAL: jo tak to promin, nejak mi to splynulo :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    FOXOVA: Ne, já jen nechtěla opakovat, cos už napsala Ty, tak jen odkazuju (naprosto souhlasím)
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    SANTAL: ja pisu neco o uplnem povolovani tv?!
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    KAWALSKI: Zbavit se TV/videa/PC v baráku (tedy, že to nebudete využívat ani Vy).
    Obzvlášť u PC mi to nepřijde ale jako nejrozumější. A i vzhledem k tomu, co píše
    FOXOVA. Lze měnit ten "přesně definovaný čas" na jiný, nebo ho zvětšit, ale ... jakmile to povolíš úplně, taky to už nezatrhneš (pokud to bude v baráku, opět- my třeba TV nevedeme).

    Osobně, pokud jde o kontrolované pořady, nevidím důvod proč by se na to dítě dívat nemělo (a cítilo se jak dítě od Jehovistů bez dárků na Vánoce, vzhledem k ostatní dětem).

    Pokud má jinak dost aktivit (s rodičema, rodinou, kamarády, venku) není koukání na pohádky nijak závadné (edukativní programy už vůbec).
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    KAWALSKI: no, pokud jsi ty porady jiz pred casem schvalila a tolerovala az do ted, nechapu a nebude to chapat asi ani to dite, proc mu je ted zakazes. ... pokud se diva na naucne porady co maji pro dite nejaky edukativni smysl, tak si myslim, ze ted s nastupen do skoly ty porady vyuzije.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam