• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILAZAJICEKs detmi a pro deti ...tvorba, volny cas, rodicovstvi, cinnosti, vyroba, uceni, vychova
    ADD
    ADD --- ---
    TRISSIE: No jo, ale co kdyz prijde doba, kdy nebudete moci kazdemu koupit tri velke darky rocne? Vnimam to jako riziko, princip "kdyz je potreba a mame na to" mi prijde pruznejsi.
    A jsme tedy jeste drsnejsi, svatky a narozeniny nevnimame jako "den oslavence", ale jako "den spolecne radosti" a zadne darky "jen pro x" se u nas nevedou, zduraznuje se, ze vsechno je vsech. Ale my taky nemame darky "od nekoho" vyjma svagrovy (ktera ma zakaz nosit darky pri kazde navsteve, krome obleceni a veci, co se dostavaji k nakupu), nasi darky nedavaji, takze i proto, aby se to neresilo, se jen u prilezitosti narozek vetsinou neco hezkeho poridi, ale pro vsechny a bez stresu. Narozeniny a svatky beru jako zachytne body "udelejte si cas na spolecnou radost", ne jako narok jednotlivce na materialni dar. Jasne, ze darky davame, ale my si je davame porad, a mam pocit, ze nakonec tech veci nemame vic nez vy asketi, takze to bude spis v pojmech. ;-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a rozhodně doufám ty dárky odbourat nejdýl do pěti let, a k svátku (což je oslava v nejužší rodině i bez babiček) je nedáváme ani teď, jen na ty narozeniny, kdy je tam hodně lidí.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    Ještě bych jen dodala, že u synovců to množství dárků dorostlo takových rozměrů, že kluci nejsou nadšení z návštěvy hračkářství. Což mi přijde smutné. Ale oni všechno mají. Více méně každý dárek rozbalí, zjistí jak funguje a tím to pro ně končí. Navíc třebas oblečení pro ně není dárek (měkouše neberou). Chápu, jsou to kluci, ale zas na druhou stranu oblečení je taky dárek a kolikrát krásný.

A když pak vidím, jakou radost měl syn když mi poštou pro něj přišly nové bačkůrky. Nechala jsem ho tu obálku rozbalit a vysvětlila mu, že to je jeho balíček a jeho nové bačkůrky....a on v nich týden spal a odmítal je skoro sundat z nohy :)

Jen se snažím aby měl radost i z takových praktických věcí a fakt doufám, že se mi podaří dětem vysvětlit, že dárky na narozeniny a svátky dostává jen jeden. A klidně i za cenu scény, že ten druhý nic nedostal. Pořád si říkám, že scéna bude jednou, dvakrát a pak to prostě pochopí. Děti jsou chápavé a chytré :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAIRRA, DALEEN: já je na jednu stranu chápu... protože jednovaječná dvojčata prostě vzbuzují pozornost. Vždycky a všude. A s klukem, co je jak z divokejch vajec, prostě jsou problémy.

A i já sama si musím dávat pozor na to, abych nesklouzla k "podmíněné lásce" a pokaždé, když mě syn vytočí (což je cca jednou za hodinu), si současně řekla, čím je jedinečný a úžasný a proč jsem ráda, že mám právě jeho. Jenže já taky strávila fakt hodně času přemýšlením o výchovných chybách, k nimž v mojí rodině došlo (ono je to přes víc generací, co se něco zvoralo...)

Takže chápu, proč se obě rodiny chovají tak, jak se chovají, ale to jejich chování samozřejmě nečiní správným.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    DALEEN: takhle jsem koupila babičce s dědou dost velkou Ikea plastovou krabici,aby si u sebe taky nechali nějaké hračky (dárky) - ti mrkali,ale nediskutovala jsem,prostě jsem ji dovalila!chtějí kupovat,prosím!ale ne k nám :)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    TRISSIE: chápu, ale dala bych pozor na to, aby právě nevycítil problém (že někde není preferován) právě z toho že je něčím uklidňován. Ale nevím, preference pohlaví se u nás naštěstí neprojevuje, neb máme ty tři holky (a jsem ráda, protože mám tušení, že kluka by někteří jedinci preferovat mohli a musela bych se k tomu nějak vymezit)
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    TRISSIE: Když v tuhle chvíli bych řekla, že je ale špatné chování rodiny, pokud upřednostňují holčičky před klukem. To prostě vůči němu není fér. A je naprosto jasné, že mu to bude vadit. Pak je jasné, že se mu to snažíš nějak vynahradit.

Jako problém ovšem vnímám (a vidím to právě u synovců), kdy je ten správný věk ke zdrušení toho pravidla, že dárky dostávají oba? V pěti? Deseti? V Patnácti? Nějak si to neumím moc představit kdy jim prostě chtějí vysvětlit "tak a od teď dostává dárky jen jeden z vás", když to tak praktikují úplně od začátku. A kluci mezi sebou mají míň jak dva roky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DALEEN: jo, tak to by mi taky vadilo a hodně. Jak nerozlišování mezi oslavencem a hostem oslavy, tak přehnaně mnoho dárků.

Jinak mě bylo nejdřív trochu líto, že moje matka kupuje větší dary mojí (velmi dávno plnoleté) sestře a na svých vnoučatech šetří (poté, co furt tvrdila, jak se na ně těší a jak je bude rozmazlovat), ale... co jsou tři, jsem za to fakt ráda, že jim koupí jen jednu a menší věc :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAIRRA: já to řeším u dítěte momentálně ani ne čtyřletého, u nějž přesně vím, kde jsou spouštěče problémů (a nejsem slepá a vidím, jak většina rodiny preferuje holčičky a moc mě to bolí a moc se snažím ho před tím odstínit). Doufám, že řešení "vlastní malý dárek" budeme aplikovat letos a maximálně ještě napřesrok, potom už s ním bude domluva dostatečná, aby pochopil, co to znamená, že dneska oslavujeme den někoho jiného.

Jen nabízím pohled z druhé strany barikády, ze situace, kterou jsem si s jedním dítětem představit nedokázala.
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    TRISSIE: Jednoduše nemáme "velké dary" a "dny se zvláštním významem" :) Každý den je dobrý a i za jednou korunou je dost práce a děti mi s prací dost pomáhají, takže to vědí i fyzicky. Měřidlem je spíše nutnost to něco mít nebo ne, a analýza stávající situace: zda to co něco máme nás činí šťastnějšími, nebo nás to omezuje...
    Ale je potřeba asi mít i toho příliš (například příhrn od jedné babičky) aby se zjistilo, že je to vlastně na obtíž. (Něco jako Buddhovo prohlédnutí, kdy přes naprostý blahobyt všeho dospěl k naprosté prostotě a následně již ničemu nepřikládal zvláštní význam a byl konečně šťastný. Ale samozřejmě žil jinak.) Pro spoustu věcí se prostě potřebují peníze a něčím si člověk udělá radost. Něco ho poučí. Tak nějak pořád všichni v rodině o všem mluvíme a rozebíráme a to nás baví a těší. Nevím. Možná je to tím autismem jiné, máme radost z prosvítajícího světla, z nějakého detailu, zvuku, tepla, pozorování akvária, lidí... pořád něco :)
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    TRISSIE: Tak autíčko v řádu desetikorun bych ještě pobrala. Ale oni fakt dostávají stejné dárky. Třebas starší dostane auto na dálkové ovládání (poměrně velké a složité) a ten mladší ho dostane taky, i když v tu dobu byl podle mě na takový dárek ještě moc malý.

Navíc tam to funguje ještě tak, že jejich druhý babička (švagrové matka) vozí klukům na každou návštěvu nějaký dárek "aby s ní kamarádili". Mě to prostě přijde děsné. Ale je to jejich věc.

Každopádně když něco podobného začala praktikovat moje tchýně, tedy na každé návštěvě dostal syn nějakou hračku, tak jsme jí upozornili, že pokud chce synovi kupovat tolik blbostí (fakt jsou to kraviny) tak prosím, ale budou u ní, domů je nechci. Takže si zaplňuje svůj byt. Ale taky jsme jí museli vysvětlovat, že k svátku synovi stačí jeden větší nebo dva menší dárky....ale ať jich proboha nenosí pět. Stejně to ve dvou letech ještě nepobírá a hlavně z toho v tu chvíli fakt nemá radost, prostě jen rozbaluje.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    TRISSIE: uvidíme všichni no. ale jak říkám, to co popisuješ dělali naši a nám trvalo dlouhá léta oprostit se od pocitu křivdy, když se jedné z nás třeba dařilo a druhé ne, i když už to dávno nesouviselo s dárkama a rodičema.. moje představa ideálu je, že svojí sestře přeju kluka, i když jsem sama jak kůl v plotě, ne že jí ho závidím a mám pocit že někdo někde mi nedodal spravedlivě na co mám nárok (true story). Ale třeba se toho dosahuje jinak a třeba se to nedá ovlivnit nijak, co já vím..
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    DALEEN: já tě plně chápu,ale prostě na babičku nemám žádnou páku (není to moje máma-ta je pro změnu pravý opak).. ale pokud slaví narozeniy neteř,tak babičku celou dobu upozornuju,že narozeniny má ona,tudíž at jí koupí velký dárek a Matymu na svátek nějakou maličkost.. u nás je to navíc bohužel to,že babička má prostě slabost pro kluky - Maty jí má omotanou kolem prstu a ve finále to dopadá tak - díky bohu - že Matymu říkám,co na babičku max může zkusit a co babička už nemá povolené mu koupit,a máme různé domluvy
    přiklad za všechny - tesco angry birds - jednoho jsme mu koupili,ale s tím,že nechci slyšet za čas řeči typu "víš mu je smutno,potřeboval by kamaráda" "jeden málo,se dvěma se hraje líp" apod :) týden na to,babička mu prý jednoho koupí,tak jsem mu připomněla naši domluvu,s tím že babičce zavolá a řekne jí naši domluvu a že jeslti ho babička koupí,zůstane u ní a bude tam na něho čekat.opravdu zavolal,že zapomněl.babička ho koupila a máme oba doma,tak řeším jak to?a že babička mu ho dala,tak jsme se domluvili,že ho doma bude mít do pátku,kdy ho babička vyzvedává ve školce a po odchodu od ní tam jednoho nechá,a pokud ho bude "nutit" si ho vzít,at jí řekne,že by se mamka zlobila.. sama jsem zvědavá!! :)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    DALEEN: jo! tohle dělali naši, říkalo se tomu "cena útěchy", mělo to jim zaručit klid a ve skutečnosti to tu případnou dětskou závist jen podporovalo, když pak jedna něco někde jo a druhá ne. A teď to dělaj coby prarodiče zas, i přes můj nesouhlas. Přitom vidím na prostřední holce, že jí upřímně dělá radost něco sestře k svátku dát a vůbec neřeší sebe a to se snažím podporovat, že radost je společná, z dávání i dostávání
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    pokračuju v offtopicu: u nás propukla bitva mezi mnou a mojí matkou - ve vztahu jinak ne moc hezkým, ale ani strašlivým - protože na každou návštěvu vozila každému dítěti (jsou 3) několik vůbec ne malých dárků (a kromě toho, že je to hrubě nevýchovný, tak je celkem práce zařídit, aby ty věci naši domácnost zase opustily - protože se z 90 procent nedají používat). zdá se, že to pochopila až ve chvíli, kdy jsme návštěvy silně omezili (ale teda být půl roku skoro bez hlídání náší smečky .. je maso).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DALEEN: uvidíš, jestli změníš názor v závislosti na vaší konkrétní rodinné konstelaci...

V pěti a sedmi letech už kluci asi jsou dost velcí na to, aby tu jedinečnost dne druhého dítěte byli schopní pobrat, ale já třeba vidím, že Pavel je velmi háklivý na to, aby pozornost byla dělená rovnoměrně (a vzhledem k tomu, že už tak je problém, že samozřejmě dvě stejné a hodné holčičky vyvolávají větší zájem, než jeden zlobivej kluk, tak se mu ani nedivím, že je na to cíťa). A minimálně loni, kdy mu byly v době narozenin holčiček dva a půl, nějaký ten záchytný bod potřeboval. Takže dostal hezky zabalené angličáky (po třiceti korunách kus) a aspoň v první chvíli nebral dárky holčičkám. Letos to plánuju udělat stejně.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    ZEMINO: To mi připomíná můj velký "špatný" vzor, kterým jsou pro mě moji synovci. Jsou to báječní kluci, dobře vychovaní. Ale je fakt jedna věc se kterou nejsem schopná se srovnat.
    Je jim pět a sedm a od začátku dostávají dárky k narozenímám a svátkům oba. Tedy když má narozeniny jeden, dostane dárek (ideálně stejný aby se náhadli) i ten druhý. Osobně mi to přijde děsivé, protože neznají tu jedinečnosti dne, který má být jen a jen toho jednoho.
    Takže když ten mladší slavil páté narozeniny, dostal starší aktovku do školy. A co mi přišlo smutné, že se mnohem větší pozornost věnovala tomu staršímu a jeho aktovce, než mladšímu.
    Bohužel to švagrová praktikuje i na nás. Takže když k nám přijedou, že slavíme něčí svátek, narozeniny, tak vozí dárek i našemu synovi.

Odnesla jsem si z toho to, že moje děti budou mít každý svůj narozeninový den. Speciální a výjimečný. I kdyby měly dostat jen dort. Fakt si myslím, že není problém to dětem vysvětlit, že má bráška nebo sestřička narozeniny nebo svátek a že mu popřejí a dají dárek.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NACITALKA: ale jak tomu dítěti vštípíš, že tohle je konečný počet instancí během roku, kdy dostane velký dar? U "dní se zvláštním významem" je to prostě pevně dané. A u dítěte, s nímž už dohoda možná je, jsem psala, že to budu přehodnocovat...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAIRRA: tak my samozřejmě taky máme věci, kde si dopřejeme... u mě jsou to knížky (pro děti i pro mě), občas nějaký ten kuchyňský nesmysl (v řádu stokorun, pro radost) a teda hezké oblečení pro holčičky (ale nejradši ve slevách :-)
    a nešetřím na kvalitě tam, kde kvalita znamená rozdíl ve výdrži nebo bezpečnosti pro děti (rostu z těch plastových čínských šuntů, co dostávají děti od příbuzných... po první hádce o autíčko je ho půlka, protože na něj někdo šlápl... to radši buď nic, nebo nějaké dražší kovové, co vydrží!).
    Tím, že vím, že kdybych něco fakt chtěla, tak si to koupit můžu (sice proto, že si to nekoupím, ale mohla bych, kdybych fakt chtěla :-)), tak ani nemám pocit, že suším hubu, i když v reálu to tak skoro je :-)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ADD: máš super,jestli vám to takhle doma funguje.. u nás Maty škrtá dny,kdy budou narozeniny/vánoce/svátek .. no prostě,kde je šance,že dostane nějaký dárek.. a dát mu na narozeniny jenom dort,asi by ho to mrzelo.Když mu řeknu,že na svátek se dostává sáček bonbonu a může být rád,tak nehrozí.. neteř totiž má narozeniny kousek od jeho svátku a naopak,když má Maty narozeniny,ona má svátek.. takže babička využívá možnosti podělit obě děti,takže sáček bonbonu-se u nás používá jako "vyhrůžka"!
    TRISSIE: my Matyho učili,když jsme chodili třeba po hračkárně,že tahle věc stojí tři,čtyři čísilka-tudíž je to opravdu moc drahé .. taky nerada utrácím navíc za blbosti,nehledě na to,že babička hrozně ráda utrácí za blbosti,tak stačí že má omotanou kolem prstu ji.. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam