• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILAZAJICEKs detmi a pro deti ...tvorba, volny cas, rodicovstvi, cinnosti, vyroba, uceni, vychova
    MRACEK
    MRACEK --- ---
    PETKA: jojo, ceska rikadla. Krtecek neni ve versich, ale na toho jsme prave najeli az kdyz byla starsi (okolo toho roku a pul), i kdyz ho mela doma uz drive (1 rok), ale to ji tehdy fakt nebralo, spise ty rikadla
    PETKA
    PETKA --- ---
    MRACEK: uz sa mi to nejakym zazrakom podarilo, to je ta seria Ceske rikadla hej?
    LIONA
    LIONA --- ---
    KEYA: Diky :c))
    PETKA
    PETKA --- ---
    MRACEK: ako sa volaju tie leporela od kanzelsbergera, totiz vypisalo mi to, ze nakup vyprsel, takze sa nemozem dostat k tomu titulu
    PETKA
    PETKA --- ---
    dakujem za vase skusenosti, ktokolvek mate nieco k tomu na srdci, mozte pisat, ja vas pozorne citam a zvazujem svoj pristup v aktualnej knizke :)

    MRACEK: vcera som si v knihkupectve pozerala Krtecka a ten tusim nie je pisany vo versoch ak sa nemylim, mozno k mojmu napadu sa bude hodit asi skor take nieco... aj ked tie versiky stale zvazujem, prave kvoli ich pozitivam... ja sama si z najmensieho detstva pamatam niektore basnicky z leporel, aj ked samozrejme nie cele, ale uryvky... a viem ze ma to velmi bavilo, vedela som ich naspamat
    MRACEK
    MRACEK --- ---
    PETKA: ja mam temer dvouletou dceru (za mesic) a musim rict, ze kdyz byla mensi (okolo jednoho roku), tak mela radeji knizky s rikankama nebo pisnickam. Tzn. nalistovala vzdycky prislusnou stranku, ja zpivala a ona koukala na obrazek, popr. jsme si jeste ukazovaly o cem se prave zpiva (recituje). Mam dobrou zkusenost s touhle radou leporel: http://www.kanzelsberger.cz/titul.asp?kod=71980216 , ale mala umela brzo prohlizet i papirove knizky a tam je vyber mnohem vetsi. Myslim, ze pro ty male deti jsou rikadla mnohem vhodnejsi, protoze jsou proste kratsi a nejsou tak narocne na pozornost. Tak v roce a pul se stal favoritem Krtecek (leporela), u ktereho je vzdy par vet (2-3) pod kazdym obrazkem, takze je to docela taky svizne a bavi ji to. Navic, rikadla svou rytmikou podporuji u deti hudebni sluch :-)
    KEYA
    KEYA --- ---
    LIONA: Moje mamka si ty říkanky pořád pamatuje a tak jsem se je od ní teď naučila znovu :)...
    Jinak tady je jich pro inspiraci spousta:
    http://www.miminka.cz/
    LIONA
    LIONA --- ---
    No prave ten samy problem mam i ja.:c))
    ALIA
    ALIA --- ---
    hele a vy si ty rikanky pamatujete z detstvi? Ja vim, ze mi mummy rikala spoustu hezkych besnicek a rikanek a ze jsem jich spoustu umela nazpamet, ale tak nejak jsem je vsechny zapomnela:/
    LIONA
    LIONA --- ---
    FIFI: Uz je to dost dlouho co jsem vas nevidela, ale mali to jde. Moje mama ma dodnes schovany nase vykresy. Mas neco po klukovy?
    LIONA
    LIONA --- ---
    KEYA: Ja ji rikam jen to ci si pamatuji. Knizky si musim nekde poridit.
    SASOS
    SASOS --- ---
    No starsi dcera maluje asi jako na obrazku Fenris :) (je ji asi rok a 3/4) z malovani ji vzdycky nejvic bavi, kdyz si k ni nekdi sedne a Terezka hlasi či či nebo haf, aby jsme namalovali kočku nebo psa, pripadne si umi rict i o rybu (otvira pusinku jako kaprik). Co se tyka knizek, tak knizky s jako Říkankový kolotoč, apod, Veselou mašinku mame taky a jeste O krtečkovi. nejvic ted Terezku bavi listovat a kdyz se ji ptam kde jsou na obrazku zviratka a jak delaji. Jinak uspech maji samozrejme rikanky s nazornymi ukazkami, Varila myska kasicku, Siju boty do roboty, Takhle jedou pani, Kovej kovej kovaricku :)
    FIFI
    FIFI --- ---
    Mam deti: syna 9 let a dceru 4 roky a 5 mesicu.

    Mala si kresli hodne, bavi ji to. Neco nascenuji, ted mam po ruce pouze toto (jsou to ale jen omalovanky):




    Omluvte snizenou kvalitu fotografii, ktera neni na Vasem monitoru :-)


    GIMEL
    GIMEL --- ---
    Na svou ranou četbu si nepamatuju, ale vím, že tak kolem 4-5 let jsem měla oblíbenou knihu "nachystej si vyřídilku". Byly tam básničky které procvičovaly ř, š, ž... prostě hlásky, které malým dětem nejdou. Strašně se mi líbily i obrázky, takže jsem ta písmenka pak docela dobře zvládala.
    SHEEN
    SHEEN --- ---
    PETKA: Moje děti jsou zatím do dvou let a od toho půl roku se s nimi dá dobře prohlížet leporela. V tomhle věku ej jedno, zda verše či bez veršů, oni stejně akorát sledují obrázky. Ty, kde je na obrázku hodně zajímavých věcí, hlavně zvířátek mají nejraději. Třeba "Veselá mašinka" se hrozně líbila. A moje roční dcerka teď zaujatě prohlíží leporela s vyříznutými místy. Hrozně ji zaujal ten rozpor mezi rovným listem a vyříznutou částí. :-))) Ale všechno je relativní. Záleží na dítěti.
    KEYA
    KEYA --- ---
    LIONA: Určitě ne... ona by se přihlásila...:) A děláte "Kovej kovej kováříčku"? To se Aničce začalo líbit jako první... Moje mamka taky přišla s básničkami, ve kterých vždy převládá jedno písmenko... (na každé písmeno byla v té knížce jedna), ale pamatuje si jen čtyři a mají taky velký úspěch... Teď jsem taky přidala "Kuřátko a obilí" a něco ze Špalíčku (F. Hrubín). Teď se jí taky líbí různá citoslovce a zvuky zvířat... na ty nejvíc odpovídá.
    SIBYLA
    SIBYLA --- ---
    Já si náhodou pamatuju celou knížku, kterou mi madre vyhodila, když jsem šla do školy, protože byla zdevastovaná :) strašně dlouho jsem ji z toho obviňovala :))) Byl to "Náš dům", ještě teď si to pamatuju... dycky obrázek nějakýho pokoje a k tomu básnička, tak kolem 10 veršů. Myslim, že od mala by děti v obrázkových knížkách (a i v leporelech, ať udělám id Petka radost) měli mít něco napsanýho.. třeba jen slova a tak... imho to dost vytváří vztah ke čtení (to nikdy není na škodu) a k jazyku...
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    PETKA: ja si myslim ze basnicky jsou dobre na zapamatovani, takove ty kratke 4 verse na jednu stranku... a bez versovani je to asi zas pro vetsi deti, a nebo na uspani, protoze to to ditko nemuze moc dlouho sledovat... alespon zkusenosti s moji sestrou :] ale bavilo ji oboje, spis zalezi na tom jak to clovek cte, popripade hraje, ale tohle ji bavilo tak do tri, ctyr let, kdy uz se zacinaly cist delsi pohadky.

    dam ti prava k tomuhle klubu a udelej si anketu...
    PETKA
    PETKA --- ---
    Ja by som vas chcela poprosit o nasledovnu uvahu:

    Plusy a minusy versovanych leporel (rikanky)

    Plusy a minusy leporel bez versov (napriklad vo forme rozpravania a pod.)

    resp. co podla vas vase dieta najviac bavi, uvedte aj vek. diky
    LIONA
    LIONA --- ---
    KEYA: Delame spolu zatim jen paci pacicky a varila mysicka kasicku. Mam dost vnimavou dceru a rikanek malo.

    Pripada mi neuveritelny ze mame tak hodnou dceru, trochu se bojim ze se ji venuju malo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam