LIBANEC: clicker - klikr, klikátko jak chceš:-)
DRUMID23: jj máš pravdu s těmi pamlsky, ale ten způsob, který máš na mysli je z mého pohledu ukecávání typu: "koukej tady máš piškot a buď tak laskav už si prosím sedni." Způsob používání odměn (pamlsků, hry, sociálního kontaktu), který upřednostňuji je :" Ano, to cos právě udělal, bylo přesně to, co po tobě chci a za to si zasloužíš odměnu." Ten systém je hodně vymakaný a jakmile psovi vysvětlíš, co po něm chceš a on to pochopí, přecházíš na odměny pomocí podmíněného motivátoru - slovní pochvala třeba. Takže pamlsků se velmi záhy zbavíš.
Mně zase vadí hlášky typu: "ale já chci, aby to pes dělal pro mně a ne pro odměny." Pak se naskýtá otázka: "A ty bys chodil do práce jen pro šéfovu radost, kdyby to přestaly chodit peníze na účet?" Ve skutečnosti jsou lidi, kteří používají tuto argumentaci závislí na trestech a nepříjemných podnětech, které psovi působí. Takže pes maká ze strachu a ne kvůli nim :-))
DRUMID23: no bolí, nebolí každopádně trest narušuje vztah mezi tebou a psem, můžeš tak vybudovat různé úlekové reakce, aktivuješ obranné mechanizmy, dopad na psychiku psa je předem nepředvídatelný a jejich účinek je dočasný.
IMHO je lepší psovi vysvětlovat a odměňovat za to, co dělá dobře a ne ho neustále trestat za to, co dělá špatně.