• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMONO_BURUBojová plemena - výměna zkušeností, zážitky ... ,,Bojová plemena” - výměna zkušeností, zážitky ...
    DOPA
    DOPA --- ---
    DOPA
    DOPA --- ---
    DOPA
    DOPA --- ---
    Canis lignum - pes stromový ;)


    DOPA
    DOPA --- ---
    DOPA
    DOPA --- ---
    DOPA
    DOPA --- ---
    DOPA
    DOPA --- ---
    DOPA
    DOPA --- ---
    Pár foteček z výletu do Heřmanova Městce


    STEKENA
    STEKENA --- ---
    tak dnes ta nasa 9 a kousek mesicni stafbullka Keirra poprve ukazala,ze klacik je jenom jeji a nikoho jineho:-DD
    STEKENA
    STEKENA --- ---
    to je nase nove teda starsi zlaticko..stafbulka Keirra

    DOPA
    DOPA --- ---
    MIKEYLA: Molekulu má fenka, pes si hraje s klasickým kulatým míčkem Kong. Nejraději ho nosí všude s sebou - má ho místo mobilu ;)
    NIKIL
    NIKIL --- ---
    podle me zalezi hlavne a predevsim na povaze psa, vychova je dulezita, ale neda se s ni docilit vseho..

    meli jsme 3 psy cca stejne vychovavane
    1) vlcak - mamku na prochazce napadl chlap, kterymu utekl pes, bezel k nasemu, chlapek dojizdel na kole a zamackl si predni brzdu, hodil drzku jako hovado, mamu serval a uhodil ji.. a ten nas smudla zdrhnul..
    2) rotvík - povahove byl nejlepsi, pohodar, ktereho nic nerozhazelo.. psi ho nechavali klidnym.. jen ale kdyby k nam vlezl nekdo pres plot, to by bylo toco.... jakmile k nam prisel nekdo novy museli jsme ho seznamit a pak to bylo v klidu.. takhle jsem ho seznamovala s jednim kamosem a on me chtel placnout po zadech jakoze fajn:) no a to uz stal Rocky predemnou a prednima packama ho lehce odstrcil, aby si jako nedovoloval.. s nim sem se opravdu nebala.) to byl pan hlidac.)
    3) rotvík - to byl mazel, bojácnej uz od malicka... kdyz jsme sli po lese a praskla vetivka, tak vyskocil pul metru do vzduchu:) nemeli sme moznost vyzkouset, jak by se zachoval v kriticke situaci, ale myslim, ze by to vyplyvalo z toho, ze se proste taky boji, takze asi by prislo nejaky stekani.)
    GIOVANNA
    GIOVANNA --- ---
    FIFAJZ: u nás je to podle doktora něco vraženého, osina to prý není, ta by byla už venku, tohle je údajně mnoohem menší :/ bojujeme s tím už fakt dlouho a pořád se to nedaří doléčit :(
    FIFAJZ
    FIFAJZ --- ---
    BECKIEE: Mela jsem u cuby, vypadalo to podobne a slo o osinu - ale kde by se v zime vzala osina? Nebo taky zanet chlupovyho vacku, neco vrazenyho.. :(

    Jinak jsem si jista, ze by me byla byvala branila na zivot a na smrt pred uchylama i psama nebozka fena rtw, natvrdo by nevahala, presto byla zvladnuta a nikdy nikoho neohrozila. U mlady - ta umi udelat na cloveka velky bububu, ale takovy to "Tak pojd na ferovku, kdyz ty do my panicky, do jejiho auta, tak ja do tebe!" - a fijalovy oci - to tam proste neni, presto ji mam rada. Velky bububu vetsinou postaci. Ale treba ji jen podcenuju. A doufam, ze to nebudu muset nekdy zjistovat, ze se podobnym prepadackam vyhneme.
    SATHIK: Dle myho to je predevsim o povaze psa a souzneni se svym panem, cili vztahem. I Lassie umi svym zpusobem zneprijemnit utocnikovi jeho akci a nebude to delat naprimo zakusem do aorty, alebrz pekne po pastevecku do achilovky stipancem. Nemusi mit pes ani extra vychovu, vycvik, ale postavi se za svyho cloveka. Nekteryho psa muzes ucit a ucit, trenovat, ale pokud tam neni to vyse zmineny (duvera, laska, vztah, vzajemnost), nebude to fungat, plne. Je to individualni, pes od psa v prurezu vsemi moznymi plemeny. I starsi terierka si dovede odhadnout lidi - ktery teda vseobecne miluje - a byt ve strehu, kdyz se mi neco nelibi.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    SATHIK: Samozrejme je to smes vsech aspektu dohromady. A je to hrozne idividiualni - proto jsem psala, ze je v poradku, kdyz je pes ne/ma. Samozrejme ze pes, kterej je ma silny, musi mit majitele, kterej to s nim zvladne. Ale znala jsem treba dobrmanku, ktera byla milackem rodiny a dokazala naprosto presne vyhodnotit, kdy se ma za svyho pana postavit. Coz me privadi na to, ze jde taky hodne o psychickou stabilitu/labilitu psa. Nicmene ja zadnym svym prispevkem nechtela nic odsoudit, me osobne prijde jako prirozenost to, ze se pes postavi za svyho pana, pokud "na to ma" a ne jako neco, co by melo bejt apriori spatne.
    Pruser to je ve chvili, kdy je pes nucenej resit neco, na co psychicky nema a nedokaze na to konto situaci vyhodnotit spravne. Nebo pokud je pes nezvladnutej a vyjizdi po kazdym preventivne. A myslim si, ze v tomhle ohledu je fakt jedno, jaky to je plemeno. I presto, ze jsou plemena, ktera na to maji vetsi dispozice a u kterych je toto chovani zadane.
    SATHIK
    SATHIK --- ---
    MATHEA: no počkej, píšeš, že je v pořádku pokud má i nemá obranářské sklony vůči člověku, kdy to teda v pořádku je a kdy ne? Nebo spíš na čem všem myslíš, že to záleží? Na povaze psa, na výchově, na vztahu nebo ještě něčem?
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    SATHIK: Tos vzala trochu jinak teda, nez sem to myslela. Ano, vim, ze u techto plemen byla agrese vuci cloveku tvrde postihovana.

    Nicmene si myslim, ze vztah ve smecce versus vztah psa a cloveka je opravdu neco dost jinyho a uz z podstaty tohohle vztahu si myslim, ze je v poradku, pokud pes ma obranarske sklony vuci cloveku. Stejne jako je v poradku, pokud je nema. Porad je potreba myslet na to, ze psi nejsou vlci.
    SATHIK
    SATHIK --- ---
    MATHEA: no vtipné to není, když uvážíme, že v dobách selekce v ringu se psi, kteří se jen škaredě podívali na člověka okamžitě stříleli..

    A taky jsou tu další aspekty, které jsme už s kamarády dost řešili a zajímalo by mě, co si o nich myslíte. A to ty, že (zvláště ty pity, bulíky apod.) se rozumný člověk snaží mít dobře zvládnuté v hierarchii a pro mě je každý člověk vždy v žebříčku výš, než mí psi - alespoň to jim vtloukám do hlaviček a taky to, že ve smečce, pokud se nepletu, jako první útočí alfa a pokud ten nevede aktivní útok (je přepaden, nestíhá se ani bránit natož útočit), proč by se k němu zbytek smečky přidával?
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    To je vtipny, ze ja u zlataka, teda u cuby, u psa ani nahodou, mam vetsi jistotu toho, ze by me branila:))
    ERIKK
    ERIKK --- ---
    jo holky, taky na to spoleham ze jednou vyciti nebezpeci :D
    Muj bulik je milovnik vseho dvounoheho a zatim teda pusobi ze by nebranil ani nahodou. Tak snad.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam