MIKATCHOU: páchají ji jenom oni? podle mne je třeba realita dnešního ruska pro nás taky velmi zajímavá. habitus našich "podnikatelských elit" je podle mne bližší těm ruským než těm americkým a paralel by se našlo mnohem více. jinak řečeno: a) umělecká i jiná kritika ameriky je většinou (!) pouze reprodukcí starých obrazů a narativů. je to pro mne už většinou nuda, jistej druh fetiše b) nechci nikomu nic vnucovat, ale pro mne osobně je stejně důležitá i "kritika alternativ"
a úplně jsem se nepochopili - já jsem nikde nepsal nekritizovat ameriku. zejm. její zahraniční politika je problematická, to nikde nepopírám (i když je třeba ji nezjednodušovat). ještě bych to ale trochu víc přehnal a rýpnul si, když už jsem vytáhl ten komunismus - ten lacinej antiamerikanismus se často překrývá s pamětí jedné ze dvou nejšovinističtějších stran v parlamentu. jde o ksčm, jejíž legitimita byla založena (i) na poválečném uspořádání, tedy i na vyhnání českých němců (kolektivní vina na "rasovém" principu). tato nacionální tradice spojená s odmítnutím západu je u nás pořád velmi silná, často spojena s nepochopením, jak by měla vlastně teoreticky "západní demokracie" vypadat (nemluvím o kapitalismu, ale ústavnosti, ochraně menšin atd.)
(a nebojte, znám "ale", opět to záměrně malinko přeháním, stejně jako ty.))
MIKATCHOU: no nevim teda. ale stalinismus, to by bylo na dýl...
MIKATCHOU: určitě, objektivita je subjektivní, je to ale dobrej ideál :)