KLEMPERA: Tady podle mě ani tak nejde o hledání informací, to je totiž dost podstatný rozdíl. Člověk, který chce si může o této problematice najít co bude chtít, problém je, to co je v tom veřejném diskurzu, to jak se o tom přemýšlí ve společnosti a v tomto má Jakubv pravdu. Je tu velmi podstatný rozdíl mezi nahlížením na jednotlivé "oběti" a "viníky."
Je tam spousta problémů vyvolaná právě tou více jak posvátnou úctou, která je tomuto místu připisována a myslím, že právě to umělecké zpracování by mohlo pomoci lidem pochopit hrůznost těchto činů, bez rozdílů národnosti (což je podle mě důležitější, než si připomínat tuto událost jako krvavou ránu českému národu.)
Samozřejmě, jsou zde stále ještě pamětníci, což dělá tuto událost daleko citlivější, avšak vznesené výtky mi připomínají vyřizování 70 let starých dluhů.
A to, že na to přispělo politicky aktivní sdružení... Máte snad strach, že začnou vydávat popírající pamflety? Vždyť pokleknutí Willyho Brandta před polským památníkem obětí 2. světové války je bráno, jako jeden ze základních gest omluvy a mělo velký význam právě v otevírání diskusí o 2. světové válce. Tak proč se musí dar, ještě k tomu o velikosti 8000 brát jako, ani nevím co? Proč to nemůže být vyjádření úcty k mrtvým, zabitých našinci, s kterýma nemáme nic než společný region v kterém jsme nebydleli ani my, ale naši předci.