MTO: nemyslím si, že by to bylo až tak ot, naopak to sem patří, angažované umění bez politiky je nemyslitelné. minimálně si dovolím na to jednou krátce reagovat, když už jsem to začal, protože to rusko nás myslím odvedlo trochu pryč, i když to s tím souvisí, protože hodně lidem okolo PL imponuje rusko i kvůli své autoritářské povaze a homofobii (podobně jako jim imponuje i maďarsko třeba)
PL sleduju již delší dobu, je to žumpa, která dává záměrně prostor tomu nejhoršímu, co na naší politické scéně je. ne náhodou je nehnědlá, rasistická, islamofobní, homofobní. píší nebo psali do ní takové persóny jako lukáš petřík nebo adam bartoš. pod její křídla patří euarabie či právě protiproud. k mému zděšení jsem zjistil, že s nimi spolupracují i literárky. ruce si tam pomyslně podávají hájek s okamurou a třeba lenkou procházkovou, která bojovala proti církevním restitucím, aby zabránilo návratu těch zlých němců. to, že autoři z PL píšou i jinak a to, že pro ně dělá rozhovory i řada zajímavých lidí možná právě souvisí s nějakým posunem mainstreamu, o kterém psal ondřej slačálek
samozřejmě, že i tín jsou v něčem angažované, protisystémové, levicové - v tom jsou ale nebezpečnější. podobný postup třeba zvolila dsss, pro mne ale ta rasistická a homofobní část zásadně neguje to, co pro mne levice je. podobné názory odmítám legitimizovat, či stát s nimi na jedné lodi. pokud budeme brát PL za relevantní zdroj, nesmíme se divit, že tu chovanec odmítá "etnické muslimy", foldynovi nevadí spolupráce s dsss a pro jednoho z poslanců čssd je homosexualita nemoc (a to jsem byl teď zlej jen na čssd, ksčm má k PL velmi blízko a vesele si notuje v parlamentu s tomiem)