• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PETRIUSJediná cesta - záblesk demokracie?
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    CAMUS: Napadlo by me (ale jsem prd konstrukter) treba latkove steny jen natazena od kulu ke kulu (dobra vec je, ze znovuvyuzitelne). Prislo mi to hrozne pracny, ale mozna to fakt bylo nejjednodussi reseni...
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    CAMUS: No, me treba osobne hlucnost tve kytary ani lidi nijak nevadila, proste to ze nejde odposlouchavat v rozervane hospode je fakt, ktery me nijak neudivoval (a i proto, jsem tam nekdy jednal).
    Ale fakt je, ze repertoar obcas trochu rusil - spis obsahem. A nemyslim si, ze je to o dobovych skladbach, ale o pseudodobovych - a tech je podle me kybl. Asonance, Klic, Fiannan, Guinnevra, plus spousta kapel ma sem tam par pisnicek, ktery proste sedi....
    CAMUS
    CAMUS --- ---
    ZAPPO: Jsme se snažili vytvořit to co nejjednodušeji. Jestli tě napadá ještě něco jednoduššího, co by plnilo funkce a) trochu zakrýt kopule b) znepřehlednit terén (to například zahrnuje, dostatečnou výšku), tak sem s tím.
    CAMUS
    CAMUS --- ---
    Ad kytarohráči. Jelikož jsem jedním z nich tak mi dovolte mírnou obhajobu. Mým primárním cílem bylo alespoň trochu zabavit lidi, kteří se navečer stáhnou do města a začnou kopřit, protože ne všichni se zabývají politikou a pletichařením, kterážto činnost se dá vykonávat v jakýchkoliv podmínkách. Tím ospravedlňuji samotný akt hraní.

Co se týče repertoáru je to vcelku jednoduché. Osobně neznám nikoho, kdo by byl schopen hrát na takových akcích dobové skladby. Nebudeme ale slovíčkařit, chápu že jde spíše o tématičnost než dobovost. A tady narážíme na celkem zásadní problém. O bardování v tomto duchu jsme se pokoušeli s Tári na posledním Bezkrálí. Repertoár je značně omezen, vytvořit více jak půlhodinový program bez toho, že bychom dlouhé týdny před akcí nacvičovali nešlo a co si budeme povídat, z odezev, které se ke mně dostaly, převažovaly spíše ty negativní (že hrajeme dokola to samé), než nadšené uznání (taková nebyla jediná) :) Prostě hrát tak, aby to nenarušovalo atmosféru v podstatě uspokojivě nejde, nebo alespoň ne s mým skillem hry na kytaru. Navíc současné písně jsou známější a posluchačsky atraktivnější. Tím chci ospravedlnit repertoár. A ano, domnívám se, že je důležitější zabavit lidi, než udržet neposkvrněnou atmosféru.

A posledním bodem je ta hlučnost. To je věc, která přichází sama, člověk se tak nějak rozeřve. Dopad na odposlechy mě vůbec na mysli nevystal a tuhle výtku si beru k srdci.
    HARALD
    HARALD --- ---
    Tí lidé, kteří v průběhu hry vždy večer vzali kytary a jali se vyřvávat současné písně tak, že nebylo ve většině tábora slyšet vlastní slovo, mě taky dost štvali. Nejenomže narušovali atmosféru, ale znemožňovali třeba v celém městě odposlech hovorů.

Zástěny sice nebyly dotažené, ale fungovaly dobře, rozdělovaly jinak přehledný terén. Osobně se přimlouvám, ať příště orgové vyhlásí hromadnou akci stavbu kulis. Snad se najde dost zájemců.
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    CAMUS: Co me se tyce, tak zasteny byly fajn, ale nebyl to prvek, ktery by mi prisel klicovy - nijak me nerusily, skryly stany a to bylo vse. Mozna na tuhle funkci byly az moc pracne vyrobene. Aby dotvorily dojem MESTA nebo opravdu kulis, ktere jen neco nemaskuji, ale i vytvareji, musely by byt vyrazne promakanejsi (a tim pracnejsi) - a uz si nemyslim, ze pomer namaha na realizaci/prinos pro hru by byl dobry.
    Takze to, ze nebyly videt nektere stany bylo fajn, ale mozna to slo udelat jeste jednoduseji - coz by dle meho stejne stacilo.

A to jak byly ve finale diky desti hnusny mi naopak prislo jako bonus, protoze Dalejske udoli mela byt hnusna dira, kde prasata behaji po ulicich, vsechno smrdi zkyslim zelim a vidlaci kradou kameni, aby meli cim zavrit chlivek - aspon takovy jsem z toho mel dojem vloni, kdyz Petrius popisoval realie.
    Takze olezly hnusny padajici pocmarany steny...Ideal:)
    MICHALO
    MICHALO --- ---
    CAMUS: za hodně opravdu mohlo počasí. Jen jsem vypsal, co mi nesedělo.

S zástěnami je to jednoduché řešení, zkusit na příští rok dělat přímo domečky a sehnat na stavbu více lidí.
    Upřímně, stejně jako jsem jel stavět VH, bych letos klidně jel stavět JC avšak zápočty v tom zabránily
    CAMUS
    CAMUS --- ---
    Máte pravdu oba, není důvod se hádat. Organizátoři potřebují oba druhy odezvy. Jeden, který ocení jejich snahu, druhý, který alespoň trochu konstruktivně naznačí nedostatky. Takže díky moc za oba příspěvky.

MICHALO: Většiny tebou nastíněných nedostaků si jsme moc dobře vědomi (pravidla, gamebooky), i když je fakt, že výtky spíše směřují na ostatní hráče(atmosféra, akce), než na orgy. Většinu nedostatků můžeme také alibisticky svést na špatné počasí (gamebooky, akce, zástěny).

Jediná diskutovatelná otázka jsou podle mně zástěny. Víme, že domečky by byly lepší, ale schodli jsme se na tom, že nedisponujeme dostatkem člověkohodin na to, abychom byli schopni je postavit. Otázka tedy zní jsou-li lepší jednoduché zástěny (byť rozmoklé, se slezlou barvou), které rozbijí prostor, ale nevypadají zas moc pěkně a nebo zástěny úplně vynechat. Neberme v úvahu odpověď postavit méně domečků.

Já osobně si myslím, že zástěny byly dobrou volbou, což se ukázalo zejména poté, co by zbořeny.
    MICHALO
    MICHALO --- ---
    GREATDRAKE: Máš pravdu, špatně jsem to formuloval, má chyba.
    RAJCE
    RAJCE --- ---
    ad konstrukce: me to aspon trochu dotvorilo atmosferu mesta. protoze mit prehlednou louku v miste, kde jsou domy a tudiz to neni prehledny plac... takhle to bylo fajn. jen bylo nedomyslene, ze dane byly davany podle mista, kde ten stan stal (v kterem dome se bydlelo), protoze kdyz clovek prijede, a najde prvni vhodne misto, tak tam zakotvi a pak zjisti, ze je to nejaky extra barak... to bylo takove nepekne.

a jinak me se ta akce fakt libila, jen musim rict, ze me tam pekelne stvaly a dost hru kazily dane... kvuli tomu jsem byla skutecne dost otravena :(
    to je takova ta vec, co tam sice logicky patri, ale jejich vse byly vazne dost nedomyslene. :(
    MICHALO
    MICHALO --- ---
    JABLON: Vidím, žes nepochopil můj příspěvek, který neměl za účel říct autorům děkovných dopisů, že jsou idioti ale že je potřeba i kritika, protože vždy je co zlepšovat.

Ber to jako upozornění na potřebu objektivní kritiky na dřevárnách. Protože bez ní, dřevárny výše neporostou, nebo porostou ale pomaleji. A myslím, že objektivní kritika je mnohem přínosnější, než příspěvky - díky moc, bylo to super. sám řekni jakou má takovýto příspěvek vypovídací hodnotu o hře. Byla opravdu tak super? Opravdu tam nebylo nic co by šlo zlepšit? Co si organizátor z takovéhoto příspěvku odnese?

Ale máš pravdu, je to kritika namířená zejména proti pisatelům děk. dopisů. Protože ty se vyskytují po každé akci, ať je skutečně dobrá či nikoliv.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    MICHALO:
    Evdriku, dítě nešťastné - uvést pokus o konstruktivní kritiku tak jak jsi to udělal (Neberte to jen jako výtku orgům ale spíše jako reakci na „tisíce děkovných dopisů“.) je blbé. Protože kritika JE výtka organizátorům - a když je na místě, je nutno jí říci kvůli hlavně proto aby zazněla a ne proto, že tu hru ostatní chválí.
    JABLON
    JABLON --- ---
    Nevim, co tak hrotis. Poucka "Kazdy ma hru takovou, jakou si ji SAM udela" se uz pomalu stala klise a plati naprosto beze zbytku.
    Pokud ti na ni neco neni jasne, tak pripojim muj navod na stastny zivot: "Pokud me neco sere, necemu nerozumim, nebo mi neco komplikuje ziti, tak si toho nevsimam, pokud to neohrozuje moji osobni bezpecnost."
    Tudiz jsem pravidla vicemene neresil, muj "papundekl" mel opravdu epes slouporadi, gamebook jsem jediny nepotkal, a co se atmosfery tyce, tak uz jen obtizne jsem ji mohl prispet vice, nez kdyz jsem se cely dny potacel v toze, nalejval se vinem, sekyroval otroka a vedl pravni ci politicke disputace na foru ci v nalevne.
    A hned ti reknu, co je to za Cisarskou provincii: To je Cisarska provincie naockovana republikanskym duchem :-)

Rozhodne to neber jako vytku k tvoji osobe, ale spis jako reakci na tvuj pomerne nevybiravy zpusob, jak naznacit, ze autori onoho "tisice dekovnych dopisu", mne nevyjimaje, jsou polodementi blbci bez schopnosti zhodnotit sve prozitky, napriklad z tohoto LARPu.
    Chapu, ze vlna pozitivnich hodnoceni ti musi pripadat zcela neuveritelna, ale mozna by ses mel zamyslet, zda to neni tim, ze oni pisici lide se dokazali na Jedine Ceste, narozdil od tebe, nejak uplatnit a neco hrat a ne jen cumet kolem.

Levi
    MICHALO
    MICHALO --- ---
    Po těch tuctech příspěvků chvály, zejména tady na Nyxu, bude bohužel ten můj působit příliš divně. S odstupem všedních dnů na mne letošní JC (respektive pátek, sobota a neděle) nepůsobí jako zas tak úžasná hra, jak tomu chvalozpěvy naznačují. Jinými slovy pro mne to byl standart. Ve hře se vyskytlo spoustu věcí, které byly skvělé ale rád bych tedy se podělil o těch několik věcí, které na působili rušivým dojmem.

- Pravidla
    Přijde mi že pravidla jsou chaotická. Příliš skillů, které na můj vkus řeší nepodstatné záležitosti a jejich množství způsobuje, že si skilly občas odporují. Kdyby jich bylo podstatně méně, myslím, že by to nikdo nepoznal a na hře by to nijak neubralo.
    Dále si myslím, že všemožné útoky na mysl, emoce, vitalitu není dobrá cesta.

- Zástěny
    Nevím jak na ostatní ale na mne nahrubo zbité zástěny působili spíše rušivým dojmem. Ano, krásně rozbily prostor jinak přehledné louky avšak kdyby se dala ta práce a udělaly by se stejně jako na VH v podobě domečků, výsledný efekt by byl o mnoho lepší. Takto to byly jen prkna a papundekl.

- Gamebooky na lokacích
    Určitě nikdo z orgů neočekával, vytrvalé deště avšak ,kdyby byly gamebooky přichyceny obráceně a odkazy by byly zajištěny sponkou, jistě by pak čtení rozmočených odkazů nebylo takové drama. Na druhou stranu reálné prohledávání vesnice vítám jako dobrý nápad. Rozhodně je to zajímavější než-li „10minut se procházej kolem“

- Atmosféra
    Ty lidi, co v sobotu večer hráli a zpívali kusy od AC/DC, Jasné páky a dalších jsem měl chuť zabít. A dále nemohu říct, že by na mne celou hru dýchala atmosféra či iluze římské provincie.

- Akce
    Na můj vkus bylo málo akce. Co je to za císařskou provincii, když člověk může v klidu v hospodě vykřikovat: „ zasrané císařské počasí, zasraný císař“ a podobně a to zcela beztrestně. Sice mi teď budou odporovat všichni, co zůstali přes neděli večer a pondělí avšak dva dny kopření na den ( či spíš pár hodin akce) to mi přijde jako velmi špatný poměr.

Neberte to jen jako výtku orgům ale spíše jako reakci na „tisíce děkovných dopisů“. Ty tisíce, co hlásají ódy takřka na jakoukoliv uspořádanou akci ať je skutečně dobrá nebo ne. Nač přístup - přece nebudu psát hanopisy na hru, co připravili mí kamarádi. Berte to jen jako srovnání vůči všem již uspořádaným hrám a z toho mi vychází, že minulí ročník byl lepší a VH nasadilo laťku dost vysoko.

Evdric

Ps. Za pravopisné chyby se omlouvám avšak pracuji na tom a o volných večerech, když je chuť se znovu učím gramatiku.
    CAMUS
    CAMUS --- ---
    PETRIUS: Jestli ti to udělá radost, tak já mám v pivech taky čistou nulu.
    ETHAN
    ETHAN --- ---
    PETRIUS: Pokud ti to udělá radost, tak já mám v pivech čistou nulu.
    PETRIUS
    PETRIUS --- ---
    DARION: imho to potáhneme dlouho :-)))

TOMI: to jsem se teda moc nepochlapil :-)
    TOMI
    TOMI --- ---
    Dobrý den přatelé,
    rad bych vám hostum podekoval, že jste se napajeli a krmili v mé skromné hospůdce.
    Zvláště bych chtel podekovat všem pomocníkum, zvláště pak Tari, kteří v těch dnech vařili a starali se o krmě, které jsem si tak bláhově vymyslel. Velice DĚKUJI, bez vás bych se asi zastřelil a nebo se upil pivama.

apropo když jsme u těch pív, vzal jsem čarkovací sešit a pomocí svých magických schopností ho přemístil do počítače a zde jsou výsledky.
    Po dobu jediné cesty pilo v hospode pivo cca 40 učastníků, kteří společnými silamy přemohli 435 lahváču světlého i tmavého moku, což je cca 10,875 piva na hlavu.
    Dneska ráno, jsem telefonoval svému dobrému příteli Plzenskému pivodlakovi (bydlí ve strouze pod pivovarskym muzeem.. pozn. pro turisty) a ten přislíbil, že pokud nebude mít problémy s prostatou tak nám na příští rok jistě zase neco načura. Zvláště mě poprosil, abych předal jeho gratulace těm hrdinum, kteří se o to nejvíce zasloužili.

A zde jsou:
    vlk 42
    darion a kamila 44 (vím že kamila mela více jak 3 piva, takže určite darion nepřepil vlka ;)
    krajda a jana 29
    choroš 26
    petrius 24
    kytka 23
    orbit 20

GRATULUJI
    a VY ostatní byste se měli stydět, jelikož jste se nekvalifikovali ani na 20 (i když někteří těsně nebo jste pili na černo, bez čárek, a to by bylo jěště horší).

jenom pro informaci, hospoda pozávěrečné inventuře je kupodivu těsně v plusu, za což teda musime take hlavne vděčit konzumaci piva na kterém byla nejvetší marže.

no to je asi fše, bylo mi ctí Vás hostit a také Vás všechny poznat... Velice děkuji za tak příjemnou společnost a budu se těšit, až nekdy v budoucnu budem, bok po boku, bořit myty a zachranovat naše duše ;)
    DARION
    DARION --- ---
    Škoda, pátek mám nějakou schůzku ohledně jednoho sborníku... ale zkusím dorazit alespoň později.
    LYREL
    LYREL --- ---
    doufám, že příští:-) dneska už nestíhám:-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam