MIKEE: Nechci se vyhýbat odpovědi, ale tohle by bylo fakt na dlouho. Když to jen velmi stručně shrnu: pochopení hlavních pilířů současné vědy a principů tantry vede k novým souvislostem, které přirozeně vyplynou z důsledků, jenž mají oba celky na naše chápání reality. V ničem si neodporují, naopak se vzájemně doplňují - hlavně tantra, která vyplňuje některá bílá místa, zejm. co se týče některých "záhadných" vlastností hmoty.. Možná jsem to předtím špatně podal. Chtěl jsem tím jen říct, že se oba přístupy "nehádají", ale naopak se doplňují..
WENCA: Jde o to, jak vnímáš slovo víra. Mikee i Meloun naráželi na víru ve smyslu náboženství (neboli dogmat, která byla záměrně vytvořena nějakým systémem pro "ukldinění" lidí, kteří žijí v iluzi (to žijeme všichni - viz. vnímání) a potřebují na určité věci konkrétní vysvětlení..). U tantry je to něco jiného. Tantra ani nemá žádné bohy, uznává pouze "život" neboli "tvořivou sílu" jako vlastnost hmoty (což je ostatně ta vlastnost, o které jsem psal - ta, se kterou si věda již delší dobu neví rady..). Základním "kamenem úrazu" je fakt, že věda vidí rozdíly mezi živou a neživou hmotou, které neexistují. Naštěstí začínají tyto "tantrické" tendence pronikat i do západní vědy. Četl jsem několik zajímavých vědeckých článků, např. o chování molekul uhlíku - i věda začíná pomalinku přicházet na to, že živá hmota je akorát "lépe organizovanou" neživou hmotou a ve skutečnosti mezi nimi není rozdíl..
Jinak tohle asi nemá smysl, budeme se hádat do nekonečna. Já věděl, že "je o držku" v takovém klubíku začínat podobné téma:] Těžko vám tu vysvětlím moje stanovisko, když jen seznámení s tisíciletou tradicí tantry vydá na samostatnou knihu.. Jediný důvod, proč se o ní západ nezajímá (nezajímal - karty se s postupujícím úpadkem naší civilizace, znečišťováním, zneuctíváním přírodních zdrojů atd. začínají obracet) je proto, že je to vícemnéně tajná nauka a nikdo se nikdy nesnažil "dostat jí do světa". Ale to zas velmi úzce souvisí s dějinami Indie, které musíte znát, abyste tohle pochopili a na to já nemám sílu, stejně by to imho bylo házení hrachu na zeď:]