• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CISTICZRichard P. Feynman
    WENCA
    WENCA --- ---
    VODNIK: Urcite unbook. Kolik lidi krome me sem neco napsalo o Dickovi a treba kvantovce? Moc jich neni. :/
    C4MEL
    C4MEL --- ---
    lol, vodnik.. Radši nic, nějakou dobu budu zas jenom číst, abych ještě nezpůsobil úbytek stálých čtenářů ;]

    MIKEE: Napadá mě jeden výrok z Jitra kouzelníků, kdy se Bergier ptal Fulcanneliho, o čem je alchymie;] Na některé věci se zkrátka nedá jen tak odpovědět, už jsem to říkal. A už vůbec ne v diskuzním klubu, kde jakýkoli odklon od tématu hrozí unbookem některých přispěvovatelů;] Že já radši nedržel hubu..
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    VODNIK: no ja doufam, ze se od c4mela dozvim kde je teda ta navaznost tantry na kvantovku :]
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    Myslíte, že se ještě někdy vrátíte k tématu nebo to mám rovnou unbooknout?
    C4MEL
    C4MEL --- ---
    WENCA: Twe, wenco, neser:] O Indii toho moc nevíš, tak se hned nečerti. Současný stav v Indii je důsledkem několitisícileté "brahmánské okupace" Árijcema. Před jejich vpádem tam byla úplně jiná civilizace, ve které tantra rozkvétala, a lidé tam podle všeho žili v dokonalé symbióze se životním prostředím..
    Všem se moc omlouvám, jestli jsem způsobil hádku tím, že to vyznělo tak, jako bych dělal rozdíly mezi živou hmotou a neživou, to opravdu ne. Nechápu, jak jste na to přišli, ale protože je vás víc, tak bude zřejmě chyba na mé straně, proto omluva:] Jinak flejm jsem samozřejmě čekal a předem jsem na něj upozorňoval. Na Nyxu jsem spíš čtenář, pže to vždycky skončí podobně, s vlastními názory se zkrátka musí zacházet opatrně:] Ale konkrétně v tomto klubíku, kde mám pár přátel, jsem čekal, že se diskuze postupně dostane i k jiným tématům a ne jen k flejmování..
    Škoda, že lidi jako RADO1 to vidí trochu jinak, mě tyhle debaty nevadí.. Ale asi bychom měli všichni držet hubu a čekat na RADO1, až se odhodlá obohatit tento klubík svými podnětnými příspěvky (což půjde těžko, když mu dělá problémy přečíst 10+..).
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    RADO1: vzhledem k tomu, ze jinak se nic moc v tomhle klubu v posledni dobe nedeje, tak bych doporucoval to proste necist

    na druhou stranu uznavam, ze jsme trosku offtopic :}
    WENCA
    WENCA --- ---
    Woe, konecne se tu rozjede poradnej flejm, a voni to chcou ukoncit. Svet jde do prdele. :-(
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    !! KONCIME :D !!
    RADO1
    RADO1 --- ---
    dajte vediet, ked skoncite, nejakym vyraznym napisom. Nechce sa mi to vase dristanie citat...
    WENCA
    WENCA --- ---
    Srry, C4MEL, ale tvoje posledni prispevky jsou trochu nekonzistentni.
    "Upadek nasi civilizaze a znecistovani prostredi". Hehe. Zajed se podivat do Indie, jak tam pecujou o zivotni prostredi. :D
    A ziva hmota VS. neziva hmota jsem taky nepochotil. Nejdriv je rozdil a pak neni.
    Doporucil bych nepouzivat ten defetistickej ton argumentace. :)
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    C4MEL: aha, ja mel dojem, ze prave tantra ten rozdil dela a ja se dozvim neco novyho :} .. tak kde jsou teda ty "zahadne" vlastnosti hmoty? :]
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    pojmy zive a nezive si vymyslel sam clovek,
    a jak? bud tak nejak intuitivne anebo prave jak pise MIKEE podle urcitych odlisnosti ve vnitrni stavbe.

    pokud se dostanem na urovni atomu tak neni co resit, zakladni cihla je vsude stejna.. (alespon tomu vse napovida :)

    jinak sem rad ze jste se alespon na necem shodli, vy dva :D
    C4MEL
    C4MEL --- ---
    MIKEE: Ne, pohoda, v tomhle s tebou souhlasím, taky v tom nedělám rozdíly :]
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    C4MEL: no pochopitelne, ze nedelam rozdil mezi sutrem a kockou :] mohl bys mi ten rozdil osvetlit? kocka prece "nezije" za nejakym kouzelnych okolnosti, vsechno je uz pomerne dobre vysvetleno fyzikalnimi a biologickymi (ktere jsou prakticky podmnozinou fyzikalnich) procesy .. ovsem namlich stejnymi procesy se ridi i ten sutr, az na to, ze mu schazi spousta molekularni stavby, ktera je zodpovedna za premenu kysliku na energii atp. a zase prebyva spousta stavby, ktera by byla kocce na obtiz ..
    takze nechapu deleni na zivou a nezivou hmotu, to deleni nedava smysl, vsechno je t prece uplne stejna hmota, atom neni zivy a ani nezivy, atom proste existuje ...
    omlouvam se jestli ti pripada muj ton agresivni, neber si to nijak osobne, snazim se jen dopatrat jadru pudla a dostat z tebe o co teda vlastne jde, zatim jsem dost zmaten :]
    C4MEL
    C4MEL --- ---
    MIKEE: Aha, jasně, takže neděláš rozdíly mezi šutrem a kočkou:] Moc se mi nelíbí tvůj tón, radši toho necháme..
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    C4MEL: uch, "ziva" a "neziva" hmota? ted jsem trosku mimo misu, nevsiml jsem si, ze by nekdy nekdo neco takoveho resil? proc by mel byt jeden atom/molekula/whatever zivy a druhy nezivy? i just don't get it ..
    C4MEL
    C4MEL --- ---
    MIKEE: Nechci se vyhýbat odpovědi, ale tohle by bylo fakt na dlouho. Když to jen velmi stručně shrnu: pochopení hlavních pilířů současné vědy a principů tantry vede k novým souvislostem, které přirozeně vyplynou z důsledků, jenž mají oba celky na naše chápání reality. V ničem si neodporují, naopak se vzájemně doplňují - hlavně tantra, která vyplňuje některá bílá místa, zejm. co se týče některých "záhadných" vlastností hmoty.. Možná jsem to předtím špatně podal. Chtěl jsem tím jen říct, že se oba přístupy "nehádají", ale naopak se doplňují..

    WENCA: Jde o to, jak vnímáš slovo víra. Mikee i Meloun naráželi na víru ve smyslu náboženství (neboli dogmat, která byla záměrně vytvořena nějakým systémem pro "ukldinění" lidí, kteří žijí v iluzi (to žijeme všichni - viz. vnímání) a potřebují na určité věci konkrétní vysvětlení..). U tantry je to něco jiného. Tantra ani nemá žádné bohy, uznává pouze "život" neboli "tvořivou sílu" jako vlastnost hmoty (což je ostatně ta vlastnost, o které jsem psal - ta, se kterou si věda již delší dobu neví rady..). Základním "kamenem úrazu" je fakt, že věda vidí rozdíly mezi živou a neživou hmotou, které neexistují. Naštěstí začínají tyto "tantrické" tendence pronikat i do západní vědy. Četl jsem několik zajímavých vědeckých článků, např. o chování molekul uhlíku - i věda začíná pomalinku přicházet na to, že živá hmota je akorát "lépe organizovanou" neživou hmotou a ve skutečnosti mezi nimi není rozdíl..

    Jinak tohle asi nemá smysl, budeme se hádat do nekonečna. Já věděl, že "je o držku" v takovém klubíku začínat podobné téma:] Těžko vám tu vysvětlím moje stanovisko, když jen seznámení s tisíciletou tradicí tantry vydá na samostatnou knihu.. Jediný důvod, proč se o ní západ nezajímá (nezajímal - karty se s postupujícím úpadkem naší civilizace, znečišťováním, zneuctíváním přírodních zdrojů atd. začínají obracet) je proto, že je to vícemnéně tajná nauka a nikdo se nikdy nesnažil "dostat jí do světa". Ale to zas velmi úzce souvisí s dějinami Indie, které musíte znát, abyste tohle pochopili a na to já nemám sílu, stejně by to imho bylo házení hrachu na zeď:]
    WENCA
    WENCA --- ---
    C4MEL: U te Einsteinovo viry bych byl opatrnej. Jeho vyrok, ze Buh nehraje v kostky je taky dobrej. :)
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    C4MEL: bude delsi reakce, ted jsem v pohybu, takze jen rychle ... tohle mi plz osvetli, kde je ten cross, to napasovani "Když se dají na tantru perfektně napasovat obě teorie relativity a zároveň kvantová mechanika, získává to pro mě nové kouzlo" ?
    C4MEL
    C4MEL --- ---
    MELOUN: Nazdar, Luboshi:] Musím běžet na konzultaci, ale jen jednu věc bych chtěl napsat... I Einstein ve svých rozhovorech několikrát poznamenal, že nebýt "víry", nikdy by relativita nevznikla.. A já o žádných "energiích, které prostě citím" fakt nepíšu. Vím, co myslíš, ale to opravdu není ten případ;] A je přirozené, že věříš západu. Je to dáno systémem, ve kterém vyrůstáš. Ale to už se zase dostávám k oněm souvislostem, které daleko přesahují tuto diskuzi..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam