• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZUZKAOU: l. nemá narozdíl od čepičatky žádný prsten, to je dost zřejmý
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    já nevím, mě to furt přijde jako čepičatka a nebo jiná malá hnědá houba. Lupeny moc světle hnědý, minimálně ty větší by už měly mít zralý tmavý výtrusy, ne? nic modrýho, noha tenká a rovná.

já bych to nejdela.
    R4K0SN1C4K
    R4K0SN1C4K --- ---
    ještě jsem vyhrabal tři fotky po rozmrznutí, pro porovnání barev

SAMOLEPICI
    SAMOLEPICI --- ---
    R4K0SN1C4K: OK díky za info.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    R4K0SN1C4K: makroskopicky to je skoro přesně ono. ono jako byly to dvě malý houby, bylo mokro a já měl jen telefon a kvůli nyxu se teda v mokrý trávě válet nebudu :-P
    R4K0SN1C4K
    R4K0SN1C4K --- ---
    PALEONTOLOG: fotit! :D ona byla teprve snad 2 nebo 3 roky zpět potvrzená v čr, tak je každej nález pěknej :) jinak tady jsou fotky těch co jsem našel v okolí sázavy minulej listopad.. ta podoba je víc než velká bych řekl, a to jsem je fotil mražený z přízemních mrazíků :D

PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    R4K0SN1C4K: člověče tak zrovna asi tu medullosu a vice versa jsem viděl předevčírem, v trávě s mechem pod smrky, typická lysohlávka, ale nemodrala.
    R4K0SN1C4K
    R4K0SN1C4K --- ---
    ZELENY_CAJ: tohle jsou na 100% lysohlávky, hodněkrát jsem viděl podobný, ty druhy jsou docela plastický a v detailech se můžou celkem lišit, i stejnej druh z různejch lokalit se může v detailech lišit... minulej listopad jsem našel medullosy co mi i potvrdil borovička a vypadaly skoro stejně a taky nemodraly, takže by to mohlo být ono... z jaký to je zhruba oblasti? jinak podotýkám pro ostatní, že pokud to neni uplně učebnicová houba tak to pořád může být ona :) jak už tu bylo řečeno, modrání je dobrej rozpoznávací znak, ale ne dokonalej... jinak ta medullosa je poměrně málo potentní... pokud tě to hodně zajímá tak ti dám kontakt na kamarádku co se tomu věnuje a borovička jí ty nejasný určuje, ale ty medullosy jsem měl z exikátu potvrzený až v létě, takže za třičtvrtě roku :D
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    ZELENY_CAJ: ty bílý plodnice na té fotce, já bych to nejedl.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DYSTOPIK: dost jsem váhal ale nevyloučil jsem je. na druhou stranu to modrání znamená, že oxiduje psylocibyn. tak třeba je ho tam pomálu.

jeden ze znaků jsou tmavě fialový výtrusy
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    teda ja dneska posbiral převážně arcany a zas tolik nemodraly. podle mě je to daný možná taky aktuálnim klimatem nebo nějakejma jinejma aspektama. jindy jsem je na stejnym místě sbíral modrý jak fantomas
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZELENY_CAJ: no na fotkách těch utržených nic modrého nevidět. Ono to modrá dost rychle.
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    ZUZKAOU: modra, voni po redkvickach.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZELENY_CAJ: a modrá ti to?
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    ZELENY_CAJ:
    Lysohlávka tajemná | ReceptyOnLine.cz - kuchařka, recepty a inspirace
    http://www.receptyonline.cz/lysohlavka-tajemna/
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZELENY_CAJ: nejsou
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZELENY_CAJ: to bych teda nejedla...
    MAUGLI7
    MAUGLI7 --- ---
    ZELENY_CAJ: Wau,zdá se mi to,nebo to jsou opravdu medullosy?
    Co na to místní zkušenější mykologové?
    R4K0SN1C4K
    R4K0SN1C4K --- ---
    SAMOLEPICI: jinak já sbíral několikrát kolem sázavy a tam rostou bohemiky, takže hledej a najdeš :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam