• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    STICKYGREEN
    STICKYGREEN --- ---
    ENGUMAZ: mě nic nepřišlo, až sem se skoro urazil, že mě vynechala. PS: je to holka, buďte na ni hodný, ona to myslela asi dobře :)
    ENGUMAZ
    ENGUMAZ --- ---
    FARGO: mne taky. Ja to neotevrel. Neznam, dal :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    UF0UN: myslis z obnovitelnejch zdroju? Tak to cesky lesy fakt nebudou
    UF0UN
    UF0UN --- ---
    FARGO: chtěl jsem do toho jít, ale prý bere jen houby v biokvalitě...
    STICKYGREEN
    STICKYGREEN --- ---
    FARGO: já bych to hnal dál, než do tohodle auditka, pošli to na další nyxy.. :) to je absolutně kreténskej dotaz...
    FARGO
    FARGO --- ---
    Toto mi prislo Nyx postou od ID Fexist a rad bych slysel vas nazor :)...

STICKYGREEN
    STICKYGREEN --- ---
    v životě jsem nesbíral pod listím. to buď sbíráte úplný mrňky, nebo tam je 20 čísel vrstvy listí - nejlíp hrábě s sebou ? razím pravidlo buď rostou nebo nerostou, pod listím hledat netřeba.
    ale tak to je otázka individuálních priorit že ano, nikomu to neberu :)

pozastavil jsem se tu nad jedním postem, nějaký 'kousek' přírody uprostřed Ostravy. já bych houby nesbíral ani 10 km od Ostravy, natož tam. to je stejný jak chodit na hřiby v okolí Kladna nebo Pardubic - měst postižených komunistickým ekologickým hospodářstvím, kousek panenský přírody nikde, jen špína a hnus, ropný potoky a olejový skrvny, starý chemičky, bordel a smrad. nesbírejte to tam a radši vyjedte do lesa :) peace...
    MUTZ
    MUTZ --- ---
    Souhlasím, bez listí je to nejlepší. Zas ale s ním to má takový ten efekt rozbalování dárků :) Odhrneš a tam nadílka.
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    MUTZ: ja to taky nevyhledavam, prave kvuli tomu mrznuti prstu. Ono celkove mam nejradsi ten zacatek, kdy clovek nemusi hrabat listi a vidi to rovnou, coz letos moc nevyslo, no...
    MUTZ
    MUTZ --- ---
    BRKODLAK: Máš oproti mně dost optimistický přístup, pro mne pokaždý prvním sněhem končí sezona :) Musím to mít pokaždé na tuty, jezdím na Vysočinu až z Prahe. Jednou mi začalo sněžit až po cestě, chvilku jsem to zkoušel hledat, ale hrozně mi mrzly prsty.
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    MUTZ: to by melo byt v pohode, kolikrat se da sbírat i v prosinci pod snehem. Ja doufam, ze jeste zaprsi a stihne se jeste jedna vlna, ty dvoutydenni lysohlavky jsou uz trosku ekl.
    MUTZ
    MUTZ --- ---
    BRKODLAK: Asi to tedy nejspíš způsobil ten mrazák. Pokud ano, tím lépe, v neděli se ještě chystám naposledy na sběr.
    ACCROCHE
    ACCROCHE --- ---
    HUZWA: Přesně! V Českým ráji se zpravidla sbíraj ve sněhomrazu, a čtverce jsou po nich taky kulatější než obvykle ;)

Jen jsem je nikdy nesbíral takhle v ranních hodinách kdy jsou ještě zkřehlý. Každopádně cestou trochu rozmrzly a až na pár kusů co vyloženě zčernaly a šly do hnoje asi žádnou újmu nemaj, a vesele se sušej v komoře :)
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    MUTZ: tohle potvrzuju, čerstvý houby dany do mrazaku pak vubec nefungovaly, a taky to byl peknej blivajz. Ale houby z pod snehu teda fungovaly normalne, tak nevim jak to s tim presne bude.
    MUTZ
    MUTZ --- ---
    HUZWA: Netvrdím že ne, jen sdílím svoji zkušenost. Kamarádovi se ten samý rok přihodilo to samé. Přemrzlo to tenkrát už někdy v říjnu. Oba jsme to nezávisle na sobě šoupli hned do mrazáku a po rozmrazení nefungovaly vůbec. Ale ani trošičku.
    HUZWA
    HUZWA --- ---
    několikrát jsem sbiral pod sněhem a v mrazu a vždy fungovaly bez problemu..
    MUTZ
    MUTZ --- ---
    ACCROCHE: To jsem přesně zkousel a nic. Vubec nefungovaly, jen to chutnalo jak kdyz žereš slimáky.
    ACCROCHE
    ACCROCHE --- ---
    MUTZ: A když je dáš do mrazáku?
    MUTZ
    MUTZ --- ---
    ACCROCHE: Moje zkušenost je, že venku přemrzlý houby už nešlapou.
    K4N3C
    K4N3C --- ---
    ACCROCHE: Hlavne ne za cerstva do medu...pusti to vodu a shnije.
    ACCROCHE
    ACCROCHE --- ---
    Tak jsme se dočkali. Po celopodzimovejch peripetiích s kopinatkama se zdá že sucho bohemkám docela i prospívá. Naprosto zdravý masitý houby, minulý týden super, dneska vylepšený mrazíkem, takže se trhalo neinvazivně, podhoubí zůstalo pěkně v zemi, stačilo cvrnknout do nohy a šly samy :))) Jak z chlaďáku od Nowaco, a jak pěkně cinkaly o sebe :)))

Jen mě teď trápí jedna věc:
    Logicky když přijdou do tepla, tak rozmrznou, a bude z nich kašovitej blivajz. Máte někdo zkušenosti se sušárnou na ovoce? Nebo je rovnou za čerstva nacpat do medu?
    Díky předem za radu

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam