• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    GHOSTDOGG: Ještě pár dodatečných fotek, na kterých je hodně vidět podobnost a rozdílnost čepičatky a lysohlávky. Je to především barva. Samostatně bez reference lehce zaměnitelné. A po pár dnech se ze sušených vysypaly výtrusy, čepičatky hnědo-oranžové, lysohlávky fialovo-černé.

OLDIN
    OLDIN --- ---
    Sever železných hor
    Bohemky ,Arkany jedou ;)
    Letos jedou vic než loni
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUNDRASA: to jsou mi zas moudra....

otrava čepičatkou se projeví stejně jako u muchomůrky zelený nejdřív druhej den a smrt nastává v důsledku selhání jater až několik dní po otravě.

jak dožívá člověk bez jater ať si každý zjistí sám, žádná procházka zahradou to teda není.
    KUNDRASA
    KUNDRASA --- ---
    GHOSTDOGG: Klid. Při vyšší dávce bys stejně nepoznal, jestli tvé tělo skutečně umírá, nebo zda se jedná o součást tripu.
    WOA
    WOA --- ---
    Moravicy v Rychlebech, ale ty mají grády

ESTEN
    ESTEN --- ---
    GHOSTDOGG: Borovicka rikal, ze je to podle nej spis jen otazka casu, nez takhle nekdo zarve. Tuhle svoji prihodu bys tu mozna mel pripominat na zacatku kazdy sezony :)

Kazdopadne skvely fotky, takhle ususeny jsem jsem je vedle sebe nikdy nevidel. A ty ruzny barvy vytrusu...
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ESTEN: Jako prdel jsem měl pak slušně staženou, naštěstí tohle nedělám. Jen dodám, že se nepovažuji za nějak extra zkušeného sběrače, ačkoliv pár stovek až tisícovek jsem už v minulých letech nasbíral na různých lokacích. Fotek na netu včetně čepičatek jsem viděl nespočet a myslel jsem si, že to prostě nejde neroreznat, že jsou ty houby příliš rozdílné (např. zcela odlišná noha). Nojo jenže ty fotky na netu jsou zpravidla prototypické a v přírodě to pak může vypadat docela jinak. Zkoušel jsem pak ještě hledat nový fleky v okolí, popojel na jiný místo a našel další hromady koho asi... čepičatek, všude :)) Strávil jsem nad nimi notnou chvíli jejich prohlížením a přemýšlením o tom, jestli se sbíráním raději neseknu.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    GARGAS: pulden vydrzi, nejhorsi je, kdyz se pomackaji
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    GHOSTDOGG: podekuj andelovi straznymu, zes to do sebe necpal hned :)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    A zde ještě ze stejného fleku něco, co vzdáleně připomíná kopinatou, ale není:

GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Byl jsem se podívat k Sázavě na flek, kde byly loni žně. Něco málo tam bylo, ale chce to imho ještě týden, dva počkat. Každopádně v návaznosti na MAUGLI7 jsem omylem přimíchal mezi ty správné i ty, které opravdu nechcete, čepičatky (pokud se nepletu a případnou opravu uvítám). Uvědomil jsem si to až ex-post z fotek a následně je vyseparoval, nicméně při sbírání jsem si toho naprosto nevšiml a ta zámněnnost může být opravdu veliká. Klobouky byly téměř identické, čepičatky jsou víc do oranžova, lupeny a nohy jsou vcelku odlišné, jinak barevné, jenže ty jsou seshora v husté trávě celkem blbě vidět. Když je máte s lysohlávkama vedle sebe, tak je poznáte, ale samostatně to může být hodně tricky. Jednozančně poznat jsou při sušení, lysohlávky zbělají a jsou na nich zpravidla modročerné fleky tam, kde se omačkají. Čepičatky zůstanou plusmínus oranžové. V dané oblasti bylo čepičatek opravdu hodně a ty, které jsem sebral, byly kousek od lysohlávek, nicméně ne tak blízko, abych si toho na první dobrou všiml. Minulý rok na tomhle fleku nebyla čepičatka jediná. Pro všechny hledače přikládám fotky a srovnání:

Čepičatka

Čepičatka

Čepičatka

Čepičatka

Čepičatka

Lysohlávka

GARGAS
    GARGAS --- ---
    Čau kosmonauti. Jak je to se sbíráním a následným převozem hub které jsou vlhké? Dejme tomu že budu sbírat v děšti klasicky do prodyšné tašky a pak pojedu vlakem domů. Jenže mám strach jestli se nezapaří nebo nechytnou plíšeň a nebo jestli z nich nevznikne nepoživatelná břečka... Děkuji
    ISHY
    ISHY --- ---
    MAUGLI7: Možná, pro jistotu, by bylo dobré napsat, které jsou ty špatné a proč...
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    pozdravy z nizkych tatier

MAUGLI7
    MAUGLI7 --- ---
    Život a smrt na jedné fotce.

SLAPPY
    SLAPPY --- ---
    Úplňkové pozdravy z Drahanské vrchoviny.. Viděli jste zatmění?

GUMIDEK30
    GUMIDEK30 --- ---
    JIRKA_AKA_HOUBA: Hm myslím, že ne :)
    TRISMEGISTOS
    TRISMEGISTOS --- ---
    Tak letos se konečně zadařilo. Sedlčansko

JIRKA_AKA_HOUBA
    JIRKA_AKA_HOUBA --- ---
    Tuším, ze rozpoznávání nepatří ke zdejšími koloritu, ale jako začínajícímu sběrači by my pomohlo ujištění, ze jsem teorii správně překlopil do reality. Díky

SICKBOY4000
    SICKBOY4000 --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam