KUNDRASA: ja precetl nekolik knih od Grofa a nepodal v nich jediny opravdovy dukaz o existenci psi/akashy/pole vedomi, ani jeden - asi nejblizsi, co se tomu blizilo, byl jeho trip report, jak se prenesl na LSD do bytu matky v Praze (zil v te dobe uz v USA) a chtel tam pootocit obrazem a pak ji zavolat, jestli se to projevilo, ale doslo mu, ze by tim nejak narusil casoprostor a vsechny mozne implikace pro mozne manipulace trhem atp a radeji to neudelal ... takze vlastne zadny dukaz. Vzdy operuje s terminy jako 'synchronicita nade vsi moznou statistickou nahodu' nebo podobne, bez toho, aby se ji treba pokusil odhadnout nebo vypocist, nebo zvazit mozna jina vysvetleni. Napriklad u ruznych zazitku, ktere opira o existenci minulych zivotu uplne ignoruje moznost, ze by treba nekdo mohl byt ovlivnen - byt nevedome - necim, co nekde slysel v radiu/TV, atp. Proste tohle neni veda, sorry. A to mam jeho styl vypraveni rad, Leary je taky fajn bavic. Na HD jsem nekolikrat byl, je to uzitecna metoda, ale ta omacka kolem je IMHO zbytecna.
Jednou jsem takhle sedel v kruhu po HD na sharingu a nekdo se tam dojimal nad tim, jaka je to uzasna nahoda, ze si vytahl nejakou kartu a jak je to nade vsi statistickou moznost ... tak jsem mu tehda rekl, ze je to neco jako 1:32 a byl teda dost zklamany/a ...
Veda pro me znamena systematizaci overitelnych znalosti, ktere neustale podlehaji skrutine skeptickeho badani vedecke komunity. Grof uz davno vubec nepublikuje v zadnych casopisech, proste pise zajimave knizky plne kazuistik, ktere vyklada po svem. Tohle je spis blizko nejakemu mysticismu nebo nabozenstvi, nez vede. Nic proti, nabozenstvi je urcite pro mnoho lidi dulezite, ale je dobry znat tu hranici. Veda se opira o dukazy a experimenty. Ne o bajky.
V tehle branzi taktez lidi velmi radi sermuji kvantovou fyzikou atp. Kdyz jsem si procital Greena, tak mi doslo jen jedine: tohle je tak slozita disciplina, ze tomu rozumi dost pravdepodobne jen hrstka lidi na planete a ze vychazet z popularnich analogii, nad kterymi vytvarim vlastni, je cesta k blaboleni. Klasickym prikladem je kvantova teleportace atp. Nejdrive je clovek uzasly, ale jakmile zacne nacitat ruzne interpretace, dojde mu, ze kdyz tomu nerozumi uplne, tak si do toho muze vkladat neco, co tam neni.