• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    HONZAL: uz si to tolik nepamatuju, ale mam dojem, ze zrovna tohle jsem cetl v Kosmicke hre. LSD Psychotherapy je dobra knizka, teda aspon me se libila ze vsech nejvic od Grofa. Prijde mi, ze se fakt v te dobe snazil shrnout cely ten svuj vyzkum do doby, nez to zarazili.

Junga moc neznam, cetl jsem jen Earth has a soul a to se mi libilo, ale je to podobne nazorovy. Ja proti tomu vubec nic nemam. Ma to urcite svoje misto. Jen mi jde o to, ze na to obdobne existuji jine narozy a muzes si mezi nimi vybrat. Nejake experimentalni potvrzeni, nebo statisticke setreni, ktere by to objektivizovalo, tomu schazi. A IMHO je toto dost podstatny rys vedy.

Jeste k tomu Grofovi a hybani obrazem: ja si ten priklad zapamatoval prave proto, ze byl nejblize nejakemu experimentu. On sam tak uvazoval - otocim obraz a dokazu, ze mohu 'cestovat mimo prostor a cas' (tak se mimochodem jmenuje jeho kapitola v The Turning Point), ovsem nestalo se tak. A i u jinych neuveritelnych zazitku, ktere popisuje v Holotropnim dychani, Dobrodruzstvi sebeobjevovani, Psychologii budoucnosti, nebo treba v te Kosmicke hre, proste vzdy automaticky bere to vysvetleni, ktere zavadi psi/akashu/pole vedomi, ackoliv te muze napadnout jednodussi vysvetleni. Uz to tolik nesleduju, ale registruju, ze existuji opravdove snahy toto pole nejak experimentalne potrvrdit. Parapsychologove se tomu venuji - snazi se vselijak statisticky dokazat, ze lze prenaset myslenku atp. Ale co jsem k tomu nasel, tak to trpi na male statisticke vzorky atp. Ja netvrdim, ze tento fenomen neexistuje - jen, ze zatim nikdo nepodal dost presvedcivy dukaz. Jak by takovy mel vypadat? Na LSD konferenci v Basileji pred X lety presne o tomhle byla fakt zajimava rec na workshopu s Dennisem McKennou. Rozebiralo se tam, jak jeho bracha veril, ze komunikuje s nejakymi machine-elves atp. Dennis vzpominal, ze meli pripravenou otazku: "Tell me something I cannot possibly know." A toto bys potreboval delat nejak opakovatelne. Pak to tim dokazes. (AFAIK McKenna se takto nic vlastne nikdy od tech Elfu nedozvedel ...)

Kdyz jsem mluvil o te 'omacce kolem', tak jsem prave mel na mysli ty velmi dechberouci interpretace o porodech a minulych zivotech. Ten system BPM popisuje obecne nejakou krizi: nejdrive je vse v pohode (BPM1), pak uz ne (BPM2), pak je krize (BPM3) a pak rozuzleni (BPM4). Takto je to mnohem strizlivejsi a nepotrebujes vse videt prizmatem porodu. (Tak jako neni treba vse videt prizmatem sexu, narozdil od Freuda.) CHytri lidi proste radi vytvareji frameworky a pak kdyz je realita v rozporu s teorii, tim hur pro realitu. Podobne Jung - ja jsem vlastne nikdy nepochopil, cim se lisi 'synchronicita' a 'nahoda'? Pokud jsem si kdekoliv ta slova prohodil, tak jsem nevidel rozdil. U Grofa me vzdy prislo zajimavy, ze lidi v tech minulych zivotech byli necim vyjmecnym. Nepamatuju se, ze bych cetl o nejakem cloveku, co byl v minulem zivote pomocna sila v hotelu nebo bankovni urednim - za to je tam hodne indianu nebo staroegyptskych postav. I Grof sam je dle jeho slov prevtelenim jednoho vyznamneho kneze ze stareho Egypta... Pritom ciste statisticky vzato by tech zcela beznych a fadnich vzpominek melo byt mnohem mnohem vice, ne?:)

Abych popsal, jake to muze mit nedobre/nezamyslene dusledky: na jednom HD jsem mel pocit, ze jsem v tele ptaka, ze citim svist peri a vnimam ostry zrak, kterym vidim, co se deje dole. Prislo mi to fakt cool. A pak jsem si vzpomnel, kde jsem to uz cetl - v jedne knizce od Grofa! Takze co je pravdepodobnejsi: ze mi to muj mozek proste prehral jako motif, anebo ze jsem byl v minulem zivote fakt dravy ptak a ze existuje cele nove pole, ktere sice zatim nezname, ale urcite je, protoze jinak bychom museli prijmout jednodussi vysvetleni?:-))

Takhle bylo na jednom HD dost lidi, kteri meli nejake zazitky ohledne carodejnic, exhorcismu, atp. A pak z Grofa vylezlo, ze schvalne ten termin urcil podle hvezd/astrologie na den, kdy se toto melo dit. Takze tu mame cloveka, ktery vede sezeni s lidmi, kteri maji zmenene vedomi a ten je navede na konkretni tema a pak to dokaze tim, ze mu to vlastne urcili hvezdy? No, ok. Co kdyby tam Grof nebyl, ale byl tam misto toho fanousek treba Star Wars? Bylo by tam hodne Sithu co bojuji s Jedi?:-) To by aspon byl nejaky vyzkum, takhle je to fakt porad je v rovine tautologickych deklaraci ...

Ja si Grofa moc vazim. Urcite pomohl mnoha lidem. Ale vnimam ho spis jako nejakeho guru/samana nez vedce.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    ZAHRADKAR: Zajimavy, ze sis z tech knih vytahl neco, co jsem ja sam v jeho LSD psychoterapii ani poradne nezaregistroval a na tom se tocis.
    Jinak hadam, ze Jung byl taky nekdo, kdo psal bajky.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    ZAHRADKAR: Díky za tenhle názor. Souhlasim.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    KUNDRASA: ja precetl nekolik knih od Grofa a nepodal v nich jediny opravdovy dukaz o existenci psi/akashy/pole vedomi, ani jeden - asi nejblizsi, co se tomu blizilo, byl jeho trip report, jak se prenesl na LSD do bytu matky v Praze (zil v te dobe uz v USA) a chtel tam pootocit obrazem a pak ji zavolat, jestli se to projevilo, ale doslo mu, ze by tim nejak narusil casoprostor a vsechny mozne implikace pro mozne manipulace trhem atp a radeji to neudelal ... takze vlastne zadny dukaz. Vzdy operuje s terminy jako 'synchronicita nade vsi moznou statistickou nahodu' nebo podobne, bez toho, aby se ji treba pokusil odhadnout nebo vypocist, nebo zvazit mozna jina vysvetleni. Napriklad u ruznych zazitku, ktere opira o existenci minulych zivotu uplne ignoruje moznost, ze by treba nekdo mohl byt ovlivnen - byt nevedome - necim, co nekde slysel v radiu/TV, atp. Proste tohle neni veda, sorry. A to mam jeho styl vypraveni rad, Leary je taky fajn bavic. Na HD jsem nekolikrat byl, je to uzitecna metoda, ale ta omacka kolem je IMHO zbytecna.

Jednou jsem takhle sedel v kruhu po HD na sharingu a nekdo se tam dojimal nad tim, jaka je to uzasna nahoda, ze si vytahl nejakou kartu a jak je to nade vsi statistickou moznost ... tak jsem mu tehda rekl, ze je to neco jako 1:32 a byl teda dost zklamany/a ...

Veda pro me znamena systematizaci overitelnych znalosti, ktere neustale podlehaji skrutine skeptickeho badani vedecke komunity. Grof uz davno vubec nepublikuje v zadnych casopisech, proste pise zajimave knizky plne kazuistik, ktere vyklada po svem. Tohle je spis blizko nejakemu mysticismu nebo nabozenstvi, nez vede. Nic proti, nabozenstvi je urcite pro mnoho lidi dulezite, ale je dobry znat tu hranici. Veda se opira o dukazy a experimenty. Ne o bajky.

V tehle branzi taktez lidi velmi radi sermuji kvantovou fyzikou atp. Kdyz jsem si procital Greena, tak mi doslo jen jedine: tohle je tak slozita disciplina, ze tomu rozumi dost pravdepodobne jen hrstka lidi na planete a ze vychazet z popularnich analogii, nad kterymi vytvarim vlastni, je cesta k blaboleni. Klasickym prikladem je kvantova teleportace atp. Nejdrive je clovek uzasly, ale jakmile zacne nacitat ruzne interpretace, dojde mu, ze kdyz tomu nerozumi uplne, tak si do toho muze vkladat neco, co tam neni.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    Mně třeba přijdou zajímaví a inspirativní oba (Leary & Grof) i dnes, ono se za posledních 100 let s člověkem zas tak moc nezměnilo, takže jejich relevance nemá důvod nějak s časem klesat. Opakuju se, ale specielně ta Grofova knížka je fakt bible, je tam všechno podstatné. Zato mi nepřijdou moc zajímaví internetoví chytráci a chytračky, za kterýma není vůbec nic, ale hlavně, že maj názor.
    TROGLODYT
    TROGLODYT --- ---
    KRYSTOFF: rychle to sbirejte ...
    KRYSTOFF
    KRYSTOFF --- ---
    rychle to zdílejte než to zmažou!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLATIC: Microdosing uz neni cool, longevity ted prodava… hm…
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    BUCI
    BUCI --- ---
    THOMASVONPRAG
    THOMASVONPRAG --- ---
    KRYSTOFF: to už funguje spolehlivě v Německu taky, jen si online naklikas co a jak, žadný online spojeni s doktorem nepotrebujes, jen recept za 15e a pak uz si vybiras modely ktery chces (g za 6-12e)
    Třeba tady: https://shop.dransay.com/
    ALWA
    ALWA --- ---
    ALWA: Ketamin ale umí bezkonkurenčně rychle a spolehlivě ulevit. A učit důležitosti pozitivního vnitřního nastaveni umí určitěite taky. Miluju tu úlevu když je potřeba. Hodiny vědomýho soánku, když se zadaří, jen dýchání a vědomí malichernosti toho, co bylo jeste pred chvili fatální a nezvladatelný.
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    SA_KRA_: ja ti nevim, mne ten film dost zklamal - tema zajimavy, zpracovani prilis televizni :( fňuk
    KRYSTOFF
    KRYSTOFF --- ---
    slysel jsem ze v Polsku funguji i recepty na lekarske konopi ktere se daji dost jednoduse ziskat i pres teledoktora. zda se ze v nasem ultraliberalnim Hobitine nam zase ujizdi vlaky
    SA_KRA_
    SA_KRA_ --- ---
    jak to budou dělat když máš depku z toho, že nemůžeš na potrat nebo nechceš sloužit katolickému klerofašismu to úplně nevím
    SA_KRA_
    SA_KRA_ --- ---
    HUZWA: Tomáš toho nakecá .)) Ale ten jeho novej film je zajímavej. Nicméně kolem užití je asi milion podcastů a informací, vysvětlují to snad v každým rozhovoru ...

Mě teď překvapili Poláci, posílají do finálního schválení klinickou studii s psilocybinem s pacienty s rezistentní depresí:
    Będzie pierwsze w Polsce badanie psylocybiny w leczeniu depresji. Psychiatrzy czekają na 16 mln zł, potem ruszy rekrutacja
    https://www-rynekzdrowia-pl.translate.goog/Psychiatria/Bedzie-pierwsze-w-Polsce-badanie-psylocybiny-w-leczeniu-depresji-Psychiatrzy-czekaja-na-16-mln-zl-potem-ruszy-rekrutacja,265327,16.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=en-US&_x_tr_pto=wapp
    HUZWA
    HUZWA --- ---
    ketamin je prostě a jednoduše desítky let zapsán v lékopisu, a proto ho je snadné, byť tzv. off label, použít

AAHHWISEGUY: ano, je to tak, když jsem o tom mluvil s Páleníčkem (NÚDZ, Psyon), tak mi popisoval neuvěřitelný administrativní martýrium (přes všemožná ministerstva,PČR atp.) s psilocybinem jen kvůli klinické studii a výrobu jim odmítli všechny laby v EU, až nakonec ukecal jednu laboratoř v Německu..
    SA_KRA_
    SA_KRA_ --- ---
    Hlavne je u nej mnohem snazsi spocitat ucinnou latku a predikovat vysledek.
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    ALWA: psylocibin se porad zkouma. oser je (pokud vim spravne) s vyrobou, dopravou, testovanim, protoze na vsechno potrebujes kilometry povoleni, kdyz je to zakazana latka. ketamin se uz predtim standardne pouzival v lekarstvi, takze ta cesta k vyzkumu na jiny vyuziti byla o poznani kratsi...
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    ALWA: Ketaminu museli dát přednost, protože je to jediné "legální" psychadelikum v lékařství.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam