• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!
    AXUOH
    AXUOH --- ---
    ZELENYCAJ: jojo vari, mela by byt ze smichova (v braniku se mimojine vari "japonske" pivo asaahi nebo jak se to pise)..teda je to jako s tim gambrihnusem z popovic, v belgii se porad vari taky
    jinak kdyz s tim zacli, tak se to dalo poznat tak, ze ta z belgie byla k sehnani ve tretinkovejch lahvich, pricemz ta smichovska verze byla v pullitrovejch..jestli se k nam porad vozej ty tretinkovy, nevim, po stelle nekoukam
    ZELENYCAJ
    ZELENYCAJ --- ---
    AXUOH: stella se vari u nas? To mi ho teda vyndej. Ja to pivo vubec nemuzu, dam si tu jednu malou tretinku a celej dalsi den me boli hlava (aniz bych pil cokoliv jinyho). Takhle sem to zkusil dvakrat a potreti sem to uz nikdy nevyzkousel.
    GODY
    GODY --- ---
    HERRICH: mel jsem na mysli extrakt, a pak nejak chut toho piva ;) proste mi nejak nejede, ale mas pravdu, ze mozna nebylo na miste pouzit slovo ekl
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    aha, takze jdeme vysvetlovat chmel:

    zadny hnusny granule to nejsou, jde jen o lisovanou formu chmelovych palic a to se dela kvuli uspore mista, driv se chmel sypal do tzv žoků a to vychazelo cca jeden zok na jednu varku piva o cca 400hl, ten zok mel na dylku snad 150cm a podle toho byl i baculatej (ja uz tohle nepamatuju, tak to muze bejt znacne zkresleny) dneska se to lisuje do granuli, ktery jsou v takovejch alu pytlich cca 50x50cm a mam dojem, ze to vyjde na stejno

    ale to neni vsechno, ve finale (to byl pouze recnicky obrat) se pouziva chmelovy extrakt, coz je takova hmota konzistence hustsiho medu a bavu to ma zelenocernou, a jde o velice silny extrakt dulezitych sloucenin z chmele (horke kyseliny atd.) u extraktu je vyhoda v tom, ze v mladine pak neplavou zbytecny casti z chmele ale jen srazenina po reakci horkych kyselin a trislovin atp.

    rada pivovaru dnes vyuziva obou produktu v kombinace + jsem v nekterych institucich s "klasickou technologii" videl, ze se pridava jeste do tanku (ikdyz duvod mi zustal utajen/nepoznan) v malokterem zavode pak pouzivaji zlomkove mnozstvi palic chmele, jen z toho duvodu, ze pak mohou uvezt v reklamnich prostredcih ze je to vareno z "praveho chmele" o tom co je pravy cmel a neni vsak muzeme polemizovat

    v kazdym pripadku ani ektrakt ani granule NEJSOU ZADNEJ EKL, a kdo vo tom hovno vi, at drzi hubu ;) tady by se mel dozvedet a pak muze polemizovat
    GODY
    GODY --- ---
    HERRICH: jojo voda, to je hodne znat. Od te doby, co musel krusovicky pivovar zavrit svoji studnu a bere vodu z radu, je to uplne o necem jinem. Teda spis bylo, ted kdyz varej z tech hnusnejch granuly co dovezou z nemecka uz je to ekl tuplem.
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    dyk to rikam, ze velkokapacitni vyroba potlacuje klasickou, a nemam to rad, melo by zostat tam co k cemu patri, zdyt i jenom jina voda zpusobuje zmenu v chuti

    nadruhou stranu, lidi maj praci
    GODY
    GODY --- ---
    Jojo, dneska se leckde vari ledasco. Treba v Pivovaru Kozla se vari Gambac. Teda samo ze ne misto Kozla, ale nove postavena CKacka to maji nasvedomi.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    ALAGAESIE: Jo, efes sem chlastal porad na Malte, byl levnej a jedno z mala pitelnych tam prodavanych piv.
    AXUOH
    AXUOH --- ---
    tak hoegaarden belgickej je a teda takhle z fleku si netroufnu tvrdit, ze je u nas varenej (nejsem si tim uplne jistej), ovsem mozny to je, kdyz se tu vari stella (udajne premium belgickej lezak, ale stoji za prd)..jinak tohle vareni piv v uplne jinejch pivovarech je dost nesavar a tezko povede k necemu jinymu nez k unifikaci piv (i kdyz vsemozny manazeri nam budou tvrdit, ze ne)
    a jiste jste si vsimli zpravy, ze pivovary staropramen zhruba za rok zavrou branickej pivovar a shodou okolnosti stejnej nadnarodni smejd (InBev) vlastni i pivovar v hoegaardenu a planuje s nim to samy, jako s branikem viz http://www.indymedia.be/nl/node/721
    CROSS
    CROSS --- ---
    BECKO: hlavně, že ti chutná.
    (jinak taky jsem prd odborník)
    BECKO
    BECKO --- ---
    CROSS: já se přiznávám..sem na pivo prd odborník...takže se nechám poučit:) ale dneska sem zrovna jeden malej hoegaarden měla;))
    CROSS
    CROSS --- ---
    BECKO: z belgie samozřejmě je. stejně jako prazdroj je z plzně, ale vaří se taky třeba v pivovaru v kaluze (v rusku).
    BECKO
    BECKO --- ---
    CROSS: tak že by nebylo belgický:)? každopádně se menuje podle nějaké belgické vesničky...no skleničky sou fakt luxusní, hlavně ta velká, to je panečku kotel :D
    CROSS
    CROSS --- ---
    BECKO: někdo mi nedávno řikal, že se to vaří ve Sralopramenu (= v čechách). mně nechutná, ale ty sklenice jsou parádní, z jedný teď zrovna popíjim :-]
    ALAGAESIE
    ALAGAESIE --- ---
    Nejlepší je Tureckej Efes, kterej jsme jim postavili my, češi!
    FACELESS
    FACELESS --- ---
    ja mam rad kozla. z cizich coronu (i kdyz to uz moc neni pivo ;-). a co se tyce piv s prichutema, tak nejlepsi je koprivovy, ktery varej v praze v pivovarskym dome - uz jenom ta zelena barva... ;-)
    GODY
    GODY --- ---
    Btw: na ty tacky jsem samozrejme zapomnel :(
    GODY
    GODY --- ---
    Tak ja asi nejvic piju Gambace 12°. Proste klasika, pac je u nas na kazdem rohu. Jinac mi dost chutna Budvar 12°, obzvlaste 16° Bud. Nevim cim to je, ale tohle pivo mam opravdu rad. Jednodussi by pro me ale asi bylo rici, ktere pivo mi nechutna. Zatim jsem narazil jen na jedno co mi vůbec nejelo. Zubr.
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    ten sekt by se dal jeste se zavrenejma, nebo spis vydloubnutejma vocima prekousnout
    ZELENYCAJ
    ZELENYCAJ --- ---
    HERRICH: tak michaji i pul pivo pul sekt... ale tak nemcum nemam problem podobny veci odpustit :) A nekdy neskodi to jejich vyzkouset, treba objednavkama videnskyho rizku s rejzi sem uz nekolikrat vytrhaval obsluhy ceskych restauraci ze stereotypu a je to vazne dobry :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam