HERRICH: hele, každé pivo je z výroby (přirozeně) nasyceno CO2. Pokud ho tlačíš N2, tak lavinu nedostaneš, protože to pivo tím N2 prostě nenasytíš (to CO2 se tam tím dusíkem jen tak nevytěsní). Velvet se dělá tak, že to pivo jde před (nebo spíš asi po) filtraci do dekarbonizačního zařízení, které z něj dostane pryč to přirozené CO2, aby se do něj mohl vpálit dusík. Speciální pípa na něj není třeba.
Ale vím, že existují nějaké spešl pípy, které dokáží tu lavinu v pivu zařídit, ale nejsem si jistý, jak to funkuje.
Vychytávka docala byla u Velveta v plechvokách, kdy se tam nějakým způsobem používal tekutý dusík, který se uvolnil z jekési patrony při otevření té plechovky.
Tohle se už dneska ale nedělá. Velvet se stáčí pouze do KEG a imho tak 90% produkce jde do Ruska.