• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!

    PIVO: Kudy teče, tudy léčí...


    Pokud chcete sdělit, že je někde dobré/špatné pivo, uveďte i důvod, který vás k takovému závěru vede. Nahlédněte na rozcestník na nástěnce tohoto klubu, inspirujte se při hledání pivka dobrého, dodejte tipy vlastní...


    Kluby sžízněné:
    Nejen pivem živ je pivomilec, dopřejte si:
    [ nakládaný hermelín, utopenci a jiné hospodské bašty k pivu!! ]
    Pivo na čerstvém vzduchu chutná nejlíp: [ PIVO NA ČISTÉM VZDUCHU - pivní zahrádky, pivní festivaly, nekuřácké hospody ]

    rozbalit záhlaví
    UNDERDOWN
    UNDERDOWN --- ---
    HYPNOGEN: U Bansethů na stěnách visí ocenění za "ňáký" pivo při "ňáký" soutěži, který ale "Bansethovi" neuvařili. Ještě že to v Chýni uměj... :-)
    PIVEX vyhraje... Gambrinus 11° (uvařený v Kácově)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HYPNOGEN: novej sládek u Zubra? :))) btw našli jste někdo soupisku zúčastněných? nějak se k ní nemůžu dobrat
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    UNDERDOWN: ? ... tohle by snad nenapadlo ani Banksyho
    UNDERDOWN
    UNDERDOWN --- ---
    KACIR: Někdy se s "vzorkama" dělají zajímavé brikule. Je nemálo "pivovarů" co něco "vyhrálo" s "ňákým" pivem, ale rozhodně ne uvařeným od sebe.
    KACIR
    KACIR --- ---
    Pokud do soutěže posílá pivo sám pivovar, vždycky vybere zázračně povedenou várku, navíc je počet soutěžících vždy omezen, každej pivovar obesílá jiný soutěže, jinak se asi některý umístění vysvětlit nedá...
    UNDERDOWN
    UNDERDOWN --- ---
    GULDUR: Seš ochutnávač jedovatých přísad? Buď dobrý!
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    no maj ho snad v bille v plechu, ale to bude zrovna asi to stolní :) jinak ten pivex asi teda žádnej zázrak, když tam vyhrál i celkem dost (pod)průměrnej klášter
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    X_RATED_IDIOT: hmm...toto si žádá výzkum...zejtra ho někde seženu a večer se na to podívám...
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    GULDUR: já ho zkoušel celkem nedávno, je to něco jako stolní pivo pro milovníky Urinusu, ale to byl nějakej ten jejich standard asi deset nebo jedenáct?
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    HVJ3R: no právě..od té doby se mu obloukem vyhýbám...
    HVJ3R
    HVJ3R --- ---
    GULDUR: Zubr byl pred lety nepitelny patok!
    SUNY
    SUNY --- ---
    X_RATED_IDIOT: tak já osobně bych tam taky jela kvůli těm vepřovým hodům a ne pivu, ale třeba někdo Velkopopovického kozla má rád! : )) A nebo mu je jedno, jaké pivo pije :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    ale nadruhou stranu, pokud se zasnažej a udělaj třeba nefiltrák, mohlo by to stát za pokus
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A protože k vepřovým hodům neodmyslitelně patří dobře načepovaný Velkopopovický Kozel... budu se víc věnovat hovězímu? :))
    SUNY
    SUNY --- ---
    UNDERDOWN
    UNDERDOWN --- ---
    Zbaběle sem prchnul do Nota bene (Mikovcova ul., I.P.) a to jiná liga! Semír vod Staňka, Matuška, Strahov, PragLeffe a Únětice 10, 12. Sem tady po pátý a je to nádhera, až na to že se to tady plní. Asi se to rozkřiklo! :-)
    UNDERDOWN
    UNDERDOWN --- ---
    to KRISTOFF: teď sedim v Zubatym psu a je to bída. Kout špatnej, Únětice sou průsvitný a tudíž filtrovaný a ještě s divnou pachutí (jaký rozdíl oproti nedělnímu Kulovýmu blesku, kde Ú byly kalný a hořký a lahodný). Zkusim toho Kocoura. Čepování piva je "pustit pípu a občas s půlitrem zamíchat". Ách jo, asi mám smůlu...
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    HERRICH: hele, každé pivo je z výroby (přirozeně) nasyceno CO2. Pokud ho tlačíš N2, tak lavinu nedostaneš, protože to pivo tím N2 prostě nenasytíš (to CO2 se tam tím dusíkem jen tak nevytěsní). Velvet se dělá tak, že to pivo jde před (nebo spíš asi po) filtraci do dekarbonizačního zařízení, které z něj dostane pryč to přirozené CO2, aby se do něj mohl vpálit dusík. Speciální pípa na něj není třeba.

    Ale vím, že existují nějaké spešl pípy, které dokáží tu lavinu v pivu zařídit, ale nejsem si jistý, jak to funkuje.

    Vychytávka docala byla u Velveta v plechvokách, kdy se tam nějakým způsobem používal tekutý dusík, který se uvolnil z jekési patrony při otevření té plechovky.
    Tohle se už dneska ale nedělá. Velvet se stáčí pouze do KEG a imho tak 90% produkce jde do Ruska.
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    CH_IN_A: no nevim, ale prijde mi to jako dobrej for a reklamni tah, z mejch zkusenosti a informaci je to o N2 ;) ale mimo obor uz jsem sakra dlouho, tak nevim
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    HERRICH: nejsem odbornik na laviny ale co jsem sledoval v jednom podniku nasazeni laviny od litovelu, tak tam pouzivali normalne biogon jako na ostatni piva a ta lavinovinovitost byla zalozena na recepture piva a na odlisne pipe, kterou jim tam prisel specialne seridit nejaky odbornik asi z pivovaru.
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    HYPNOGEN: jj, ja tomuhle rizu rikam gambrinus riz alias sodovka.
    Takovy riz prerizne i chut, takze v podstate z kazdeho piva udelas gambrinus, naopak to ale nejde :)

    V pivu vznika CO2 prirozene pri vyrobe, to je riz.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam