• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!
    SUNY
    SUNY --- ---
    X_RATED_IDIOT: tak já osobně bych tam taky jela kvůli těm vepřovým hodům a ne pivu, ale třeba někdo Velkopopovického kozla má rád! : )) A nebo mu je jedno, jaké pivo pije :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    ale nadruhou stranu, pokud se zasnažej a udělaj třeba nefiltrák, mohlo by to stát za pokus
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A protože k vepřovým hodům neodmyslitelně patří dobře načepovaný Velkopopovický Kozel... budu se víc věnovat hovězímu? :))
    SUNY
    SUNY --- ---
    UNDERDOWN
    UNDERDOWN --- ---
    Zbaběle sem prchnul do Nota bene (Mikovcova ul., I.P.) a to jiná liga! Semír vod Staňka, Matuška, Strahov, PragLeffe a Únětice 10, 12. Sem tady po pátý a je to nádhera, až na to že se to tady plní. Asi se to rozkřiklo! :-)
    UNDERDOWN
    UNDERDOWN --- ---
    to KRISTOFF: teď sedim v Zubatym psu a je to bída. Kout špatnej, Únětice sou průsvitný a tudíž filtrovaný a ještě s divnou pachutí (jaký rozdíl oproti nedělnímu Kulovýmu blesku, kde Ú byly kalný a hořký a lahodný). Zkusim toho Kocoura. Čepování piva je "pustit pípu a občas s půlitrem zamíchat". Ách jo, asi mám smůlu...
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    HERRICH: hele, každé pivo je z výroby (přirozeně) nasyceno CO2. Pokud ho tlačíš N2, tak lavinu nedostaneš, protože to pivo tím N2 prostě nenasytíš (to CO2 se tam tím dusíkem jen tak nevytěsní). Velvet se dělá tak, že to pivo jde před (nebo spíš asi po) filtraci do dekarbonizačního zařízení, které z něj dostane pryč to přirozené CO2, aby se do něj mohl vpálit dusík. Speciální pípa na něj není třeba.

    Ale vím, že existují nějaké spešl pípy, které dokáží tu lavinu v pivu zařídit, ale nejsem si jistý, jak to funkuje.

    Vychytávka docala byla u Velveta v plechvokách, kdy se tam nějakým způsobem používal tekutý dusík, který se uvolnil z jekési patrony při otevření té plechovky.
    Tohle se už dneska ale nedělá. Velvet se stáčí pouze do KEG a imho tak 90% produkce jde do Ruska.
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    CH_IN_A: no nevim, ale prijde mi to jako dobrej for a reklamni tah, z mejch zkusenosti a informaci je to o N2 ;) ale mimo obor uz jsem sakra dlouho, tak nevim
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    HERRICH: nejsem odbornik na laviny ale co jsem sledoval v jednom podniku nasazeni laviny od litovelu, tak tam pouzivali normalne biogon jako na ostatni piva a ta lavinovinovitost byla zalozena na recepture piva a na odlisne pipe, kterou jim tam prisel specialne seridit nejaky odbornik asi z pivovaru.
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    HYPNOGEN: jj, ja tomuhle rizu rikam gambrinus riz alias sodovka.
    Takovy riz prerizne i chut, takze v podstate z kazdeho piva udelas gambrinus, naopak to ale nejde :)

    V pivu vznika CO2 prirozene pri vyrobe, to je riz.
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    HYPNOGEN: jakmile naperes do piva jen dusik, zacne se po nacepovani chovat jako Velvet, jehoz jedinou devizou byl prave lavinovej efekt dusikem zpusobenej, jinak to bylo podprumerny polotmavy
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    CH_IN_A: no podle toho článku CO2 vlasntě tomu pivu dodává říz :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    a jestli co2 udrží do 14 dnů pivo čerstvější (což až tak úplně nechápu) a výtoč je teda 20 kousků, tak na těch pět dní na sud mi to nepřijde tak hrozný
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    njn ale přesně jak tam píšou, flašku pronajmout a mít toho až kam (ale tak biogon se nekazí, že)
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    X_RATED_IDIOT: ja vim, ze tam CO2 je ...mrkni treba sem
    Výběr tlakování | kopresory | CO2 | Biogon N2 + CO2 | tlakování piva a sudu - vycepy.com
    http://www.vycepy.com/vyber-tlakovani.html
    je to tam pekne kratce popsane
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    není lepší tam rovnou tlačit ten dusík? existují např 5l (ale i 2l) flašky
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    já tim spíš myslel, že je to levnější varianta než shánět flašku a redukčňák
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CH_IN_A: BIOGON® 20 (20 % CO2 a 80 % N2),
    BIOGON® 50 (50 % CO2 a 50 % N2). akorát je ho tam míň ale stejně tam je
    KACIR
    KACIR --- ---
    CH_IN_A: Plzeňská značka se ještě může poškodit? ;-) Ale jinak souhlas...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam