• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    tak to budete muset začít trénovat... ona totiž "chuťová paměť" (na detaily) trvá údajně jen 2 týdny...
    na senzorice proto trénujem 90% pomocí čichu, jenže tam se zase zaměřujem vesměs na nežádoucí látky, u kterých to +- natrénovat jde, přičemž ty "dobré" věci v pivu (resp. jejich míra) už vychází u každého člověka při stejném vzorku dost subjektivně (někdy stačí rozdíl najezený/hladový, kuřák/nekuřák, blbá/dobrá nálada atd.). nehledě na to, že i v těch nejeurovějších velkovýrobnách vyjde každá várka trochu jinak. Celé se to pak točí okolo defaultně definovatelných chutí hořká-sladká-kyselá... ale to opravdu nestačí :/

    btw. z těchto důvodů jsem např. vůči "samozvaným degustátorům", resp. "jednorázovým amatérským degustacím" (na jejímž základě se jedna značka vyzvedne do nebe a jiná odepíše) dost skeptický :(

    subjektivně chutná/nechutná je sice taky zavádějící (protože osobně mám rád např. sladší/kyselejší/hořčejší pivo), ale možná víc fér.

    každopádně věřím, že existují frajeři, co pivo od piva poznají, takže bych rád (stejně jako VOZKA) takového znalce někdy potkal ;)

    VOZKA
    VOZKA --- ---
    UNDERDOWN: Poznat co to je za pivo určitě ne, ale nějaký základy myslim rozlišit dokážu. Schválně si asi zkusím zajít do pivotéky a udělat test :). Myslím si, že dost konkrétně rozlišuju a umím označit tak 4 typy piv - typ který mi chutná (sladší hutná piva typu Polička nebo Dalešice), typ s pachutí kterou nedokážu identifikovat/pojmenovat (Rohozec, ale občas i větší pivovary, myslím že třeba některý Bernard), kyselo (prakticky jen všechny Gčka) a zbytek, kde řeším jen chutná/nechutná. Pak se hodně orientuju podle míry sycení/ "řízu". Ale že bych v jedné kategorii (kromě té široké poslední, tam u hodně odlišných třeba ano) byl schopný zfleku a bez tréningu rozeznat více piv, nebo dokonce pivo pojmenovat, o tom rozhodně iluze nemám. Na druhou stranu jsem dost mladý, mám vypito málo a kvůli problémům se žaludkem piju poslední dobou fakt minimálně, schopnosti opravdového pivního znalce by mě fakt zajímaly, a to v dobrém :)
    UNDERDOWN
    UNDERDOWN --- ---
    Hele, držky zmlsaný (slýchávám to běžně), dokázali byste podstoupit slepý test a poznat co je co za pivo, případně chutná/nechutná? Myslim, že rozumná dostupnost je typ - 12° spodně kvašená a asi lahváče. Něco podobnýho běží na PI jako "ňáká extraliga".
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    tak to už je slušnej aktivizmus :) já to budu řešit v brodě, mám to teď kousek
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    X_RATED_IDIOT: já jsem zvolil na čaronoc Kance ze Žamberka...nevýhoda je nutnost vzíti vozidlo a sud si vyzvednout osobně v pivovaře...kdybyste náhodou někdo chtěl z Kance něco dalšího, tak napište, když už se ten benzín bude projíždět (viděl bych to na víkend za 14 dní)..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HYPNOGEN: nic z toho, ani v kombinaci :)
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    X_RATED_IDIOT: a není to pak bolehlav?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    no a jinak v černokosteleckym pivováru (návštěvu rozhodně doporučuju) točej a prodávaj v PET podkováň 12 nefiltr, začínám o něm přemejšlet jako jedný z variant sudu na čarodějnice :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    tak jsem u marka koupil stočeskou 11 a starokladno světlá 12. Starokladno chutnalo jako polotmavý, ale dobrý. Stočeská chutná hodně jako chýně a i přes to, že je to 11 má 3,8, což je taky hodně jako u chýně
    Naše pivo - U Stočesů
    http://www.ustocesu.cz/nase-pivo.php
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    UNDERDOWN: Stella jo, ale Hoeg. ne - je to import.
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    UNDERDOWN: dokonce myslim, že to ze Smícháče vozej i do Němec a Polandu...
    UNDERDOWN
    UNDERDOWN --- ---
    HYPNOGEN: Hovnogarden i Stella Artróza se vyrábí na Smíchovně a to pro český a možná i pro slovenský trh. Ve Francii koupíte "originál" z Belgie, kde je na pixle napsáno že jde o Wittbier.
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    ANDY_WARHOL: Hoegaarden je InBev (ale smluvně se prodává i pod StarBev)
    Vyrábí se v Belgii, radikálně se zpasterizuje a pak jde do světa (jakožto "mrtvé pivo") .. viz. délka expirace.
    LITTLEWONDER
    LITTLEWONDER --- ---
    Umdrehungen: Das 57 Prozentige Weltmeisterbier - Nachrichten Wissenschaft - Ernährung - WELT ONLINE
    http://www.welt.de/wissenschaft/ernaehrung/article106142438/Das-57-Prozentige-Weltmeisterbier.html
    INTEGER
    INTEGER --- ---
    ANDY_WARHOL: AFAIK e vyrabeny u nas

    KRYSTOFF: Hezke, ale bohuzel tam nektere chybi - treba Pasak v Plzni
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    neni ve stejne skupine i hoegarden ?
    btw, nevite jeslti ten co se prodava u nas je vyrobenej v original fabrice nebo ve staropramenu ? protoze mi prijde nejak extreme levnej proti belgii. a chutove se mi nekdy nepozdava
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    A tak Staropramenu by až taková škoda nebyla, já hlavně doufám že se nějak šťastně vyřeší pletky okolo Budvaru.
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    naštěstí to Staropramen nepiju..takže su klidý...že si klidný?...to zme klidní..
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    tak StarBev (v CR tedy Staropramen a Ostravar) dneska koupili Kanadani
    Skupinu, do níž patří Pivovary Staropramen, koupila Molson Coors - FinančníNoviny.cz
    http://www.financninoviny.cz/zpravy/skupinu-do-niz-patri-pivovary-staropramen-koupila-molson-coors/777455

    plyne z toho, ze si tu brzo mozna budem "pochutnavat" i na americkem pivu ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam