• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!

    PIVO: Kudy teče, tudy léčí...


    Pokud chcete sdělit, že je někde dobré/špatné pivo, uveďte i důvod, který vás k takovému závěru vede. Nahlédněte na rozcestník na nástěnce tohoto klubu, inspirujte se při hledání pivka dobrého, dodejte tipy vlastní...


    Kluby sžízněné:
    Nejen pivem živ je pivomilec, dopřejte si:
    [ nakládaný hermelín, utopenci a jiné hospodské bašty k pivu!! ]
    Pivo na čerstvém vzduchu chutná nejlíp: [ PIVO NA ČISTÉM VZDUCHU - pivní zahrádky, pivní festivaly, nekuřácké hospody ]

    rozbalit záhlaví
    UNDERDOWN
    UNDERDOWN --- ---
    VOZKA: Asi neznáš Žambereckýho Kance (vaří ho už 2-3 roky a je to povedená záležitost) nebo Slanýho Antoše (od loňska).
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Tak Jubiler Mild Stout mě dost potěšil, první pitelný český pokus o stout. Samozřejmě to má k irskému Guinessu nebo Beamishi pořád celkem daleko, ale blíží se to a není to hubolep jako Primátor nebo naprosto nepitelný Kocour (ale třeba to byla špatná dávka). Jen těch 30 Kč za třetinku mi pořád nějak nechce jít přes peněženku.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    jo a dneska sem ho viděl u Marka za 28,- :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    GULDUR: tak jsem ho po dvou kouscích (tak se to fakt menuje) z litoměřic načal. První pocit byl zajmavej, barva pěkná, první napití slušný, druhý taky dobrý, ale pak mi začalo vadit, jak je to sladký a vzhledem k tomu, že zejtra tak kolem šestý řídim, jsem půlku vylil abych se mohl rozlepit jednim vyškovem. Možná si o víkendu dám ještě jeden, ale tohle moc nemusim :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    X_RATED_IDIOT: si mi pripomel abych si objednal kriek, na nemeckym ebay maji 24*ST. LOUIS (0.25 ml) za 32 euro i s dopravou :) na leto super vec
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    no a dneska cestou z děčína návštěva koliby v liťáku, celkem dizajnovka, ale hotovka za 75 víc než průměr a pivo luxus, akorát v petce měli jen nějaký ovocný hrůzy a ležák, ten byl točenej hodně dobrej


    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    u vodoucha jsem byl naposled před kvartálem a těžký zklamání/znechucení, snad by se k nim ani kosteleckej pivovár neměl hlásit, jídlo flinkaj a výběr piva obvykle hodně slabej, samý KGB, měls docela kliku
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    ja jsem dal vcera U Vodoucha Matusku 12° .. chmelovy luxus, winterbock 16° ... moc alkoholu, ktery bohuzel sel dost citit (v te chuti neprijemne vystupoval), a raptor 15° - nazev a stupnovitost desiva, ale oproti te 16° naprosto bez alkoholove pachuti, prijemne chmelene.. i kdyz na tu 12tku to nemelo... akorat ty ceny :/

    jo a Opat 11° bitter ... takova slabsi verze toho Matusky, ale pro bezne alternativni piti lepe vyvazena ta chut syroveho chmele.


    HASH: receptura imo furt stejna.. rozdil ve varkach samozrejme bude existovat vzdy a vsude. no a rozdil ve vyrobe u Braniku taky existuje tz. pro Cechy = CKT, Morava = spilka ... nicmene HGB jsou obe verze.

    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    zjistil sem ze mi vic chutna pivo ze sklenice (konkretne z tretinky a s tlustymi stenami) nez z flasky
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    rychtare sem chlastal ted o vikendu, pekny prdy po tom :)
    toci ho v pm v adrii, nevim jak se to menuje presne, barak je adrie, kousek od Tilovo divadla.
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    ANDY_WARHOL: já zas dal včera Rychtáře...fakt mi chutná, a to jsem se mu vyhýbal díky negativní zkušenosti ze Světa Piva, kde byl naraženej tak tejden :-D
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANDY_WARHOL: chtel sem napsat, piju to posledni dobou docela dost casto
    zrovna vcera sem jedno mel.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    X_RATED_IDIOT: to piju docela dost casto, je to prijemny pivko, ale ozira to
    pripomina mi to trochu naseho demona. je to mozna tmavsi.
    GULDUR: tohle je opravdu jine, ja bych si normalni paulaner nekoupil, ale tohle vypadalo na neco noveho, tak sem to zkusil a uz sem si koupil druhy baleni :)
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    X_RATED_IDIOT: to pak podej report...já teda ochutnal z Paulaneru celkem dost, ale zatím nejsem moc přesvědčen..to jejich pivo mi nějak moc nejede, ovšem tohle může být diametrálně odlišná záležitost..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    no a právě jsem dostal deset kousků Paulaner Salvator, doppelbock se skoro 8 procenty, ech
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    nerad bych tipoval, ale brána už se na smíchově vaří leta a furt stejnym způsobem, tvrdou hořkost si u něj nepamatuju z nikdy a to jsme tam a na něm vyrostl
    HASH
    HASH --- ---
    Ochutnal jsem Branik 12° v nove lahvi a mel jsem velice silni subjektivni pocit, ze z toho piva se stala totalni staropramen-chut-like sracka.

    Divny ocas, po pul vypite lahvi prevlada pro me pachutova slozka vypseleho vetraku, kompletni ztrata te tvrde horkosti, kterou jsem mel rad.

    Nevite jestli s plnirnou presli i na novy zpusob vareni, ktery je technologicky jiny nebo se jenom snazili priblizit vetsinovemu zakaznikovi?
    Nebo je to jenom muj subjektivni pocit?
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    HYPNOGEN: tak zase vína můžou mít hodně rozdílnou chuť...já vypiju do roka tak dvě deci z donucení .-D, ale i tak poznám rozdíl a to poměrně markantní u jednotlivých vín...všechna maj teda společné to, že mi moc nechutnají, ale to je ve mě chyba....
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    UNDERDOWN: "říz, plnost".. to jsou imho zrovna ty blbé subjektivní pojmy, které v těch formulářích nemám moc rád.
    cizí vůně/chuť.. slovní popis "pachuť", "cosi smrdělo"... hmm, tohle je fajn, ale v praxi je třeba být konkrétnější...
    správný pivní degustátor by měl poznat alespoň tyhle nejčastější cizí příměsi (které při výrobě piva mohou nějakým způsobem vzniknout) a to i ve velice nízkých intenzitách...

    Flavours:
    Acetaldehyde
    Acetic
    Almond
    Butyric
    Caprylic
    Catty
    Chlorophenol
    Diacetyl
    DMS
    Earthy
    Ethyl Hexanoate
    Geraniol
    H2S
    Hop Oil
    Isoamyl Acetate
    Isovaleric
    Lightstruck
    Metallic
    Musty
    Onion
    Papery
    Phenolic(clove)
    Smoky
    Sour
    Spicy
    Vanilla

    (celkem by mě zajímalo, jak to mají vinaři) :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    UNDERDOWN: no me jako pivari o to prave jde, kdyz mi nebude nejaky pivo chutnat tak ho nebudu pit. proto je dobry kdyz ma hospoda na vyber vic druhu piv, kdyz se jednomu pivovaru zrovna nezadari, tak si clovek muze dat jine a priste uz to treba bude lepsi.
    nicmene nektera piva nebudou dobra nikdy, tedy dokud majitele pivovaru nezmeni pristup.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam