• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    ANDY_WARHOL: já zas dal včera Rychtáře...fakt mi chutná, a to jsem se mu vyhýbal díky negativní zkušenosti ze Světa Piva, kde byl naraženej tak tejden :-D
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANDY_WARHOL: chtel sem napsat, piju to posledni dobou docela dost casto
    zrovna vcera sem jedno mel.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    X_RATED_IDIOT: to piju docela dost casto, je to prijemny pivko, ale ozira to
    pripomina mi to trochu naseho demona. je to mozna tmavsi.
    GULDUR: tohle je opravdu jine, ja bych si normalni paulaner nekoupil, ale tohle vypadalo na neco noveho, tak sem to zkusil a uz sem si koupil druhy baleni :)
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    X_RATED_IDIOT: to pak podej report...já teda ochutnal z Paulaneru celkem dost, ale zatím nejsem moc přesvědčen..to jejich pivo mi nějak moc nejede, ovšem tohle může být diametrálně odlišná záležitost..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    no a právě jsem dostal deset kousků Paulaner Salvator, doppelbock se skoro 8 procenty, ech
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    nerad bych tipoval, ale brána už se na smíchově vaří leta a furt stejnym způsobem, tvrdou hořkost si u něj nepamatuju z nikdy a to jsme tam a na něm vyrostl
    HASH
    HASH --- ---
    Ochutnal jsem Branik 12° v nove lahvi a mel jsem velice silni subjektivni pocit, ze z toho piva se stala totalni staropramen-chut-like sracka.

    Divny ocas, po pul vypite lahvi prevlada pro me pachutova slozka vypseleho vetraku, kompletni ztrata te tvrde horkosti, kterou jsem mel rad.

    Nevite jestli s plnirnou presli i na novy zpusob vareni, ktery je technologicky jiny nebo se jenom snazili priblizit vetsinovemu zakaznikovi?
    Nebo je to jenom muj subjektivni pocit?
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    HYPNOGEN: tak zase vína můžou mít hodně rozdílnou chuť...já vypiju do roka tak dvě deci z donucení .-D, ale i tak poznám rozdíl a to poměrně markantní u jednotlivých vín...všechna maj teda společné to, že mi moc nechutnají, ale to je ve mě chyba....
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    UNDERDOWN: "říz, plnost".. to jsou imho zrovna ty blbé subjektivní pojmy, které v těch formulářích nemám moc rád.
    cizí vůně/chuť.. slovní popis "pachuť", "cosi smrdělo"... hmm, tohle je fajn, ale v praxi je třeba být konkrétnější...
    správný pivní degustátor by měl poznat alespoň tyhle nejčastější cizí příměsi (které při výrobě piva mohou nějakým způsobem vzniknout) a to i ve velice nízkých intenzitách...

    Flavours:
    Acetaldehyde
    Acetic
    Almond
    Butyric
    Caprylic
    Catty
    Chlorophenol
    Diacetyl
    DMS
    Earthy
    Ethyl Hexanoate
    Geraniol
    H2S
    Hop Oil
    Isoamyl Acetate
    Isovaleric
    Lightstruck
    Metallic
    Musty
    Onion
    Papery
    Phenolic(clove)
    Smoky
    Sour
    Spicy
    Vanilla

    (celkem by mě zajímalo, jak to mají vinaři) :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    UNDERDOWN: no me jako pivari o to prave jde, kdyz mi nebude nejaky pivo chutnat tak ho nebudu pit. proto je dobry kdyz ma hospoda na vyber vic druhu piv, kdyz se jednomu pivovaru zrovna nezadari, tak si clovek muze dat jine a priste uz to treba bude lepsi.
    nicmene nektera piva nebudou dobra nikdy, tedy dokud majitele pivovaru nezmeni pristup.
    UNDERDOWN
    UNDERDOWN --- ---
    ANDY_WARHOL: ...že má bejt dobrý - o to nejde, každá várka je jiná a stávalo se, že např. Budvar 12° měl pachuť, V Krakonoši taky cosi smrdělo.
    HYPNOGEN: Věřil bych si poznat tak víc než polovinu 12°, řekněme z 10-12 (3-4 velký pivovrazi, zbytek malý).
    Zapomněl sem přidat tohle (hodnocení jako ve škole 1-5):

    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    UNDERDOWN: ja dokazu rozlisti jedine, chutna nechutna
    kdyz mi das hnusny pivo, tak ti reknu ze je hnusny :) i kdybys mi trvrdil ze ma bejt dobry
    HYPNOGEN: nektery piva sou hnusny a ani nejlepsi okecavac to neokeca. ani nejdrazsi reklama to nezmeni. proste to tak je a je mi jedno jaka teorie k tomu je. kdyz se to pivo poctive neudela, tak cloveku, kterej je trochu zmlsanej proste chutnat nemuze, nebo kdyz to nebude jeho oblibenej typ piva, tak to same.
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    taky poznám pendrek ze zavázanýma očima....troufl bych si na kategorii chutná/nechutná - plná komplexní chuť a vůně/ voda + chuť, ale jinak to moc nedávám...každopádně asi bych to zkusil, myslim, že nakoupim pár euráků + něco kvalitního a porovnáme..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    a já ho nejspíš potkám dneska, jdu totiž na bulovku :) když jsme měli chmelařství (asi tak jedno cviko) dělali jsme test různejch vzorků lahváčů, ale všechno vesměs eurošky z marketů a jediný co vyšlo výrazně blbě skoro u všech, byl Lahváč a krušky
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    tak to budete muset začít trénovat... ona totiž "chuťová paměť" (na detaily) trvá údajně jen 2 týdny...
    na senzorice proto trénujem 90% pomocí čichu, jenže tam se zase zaměřujem vesměs na nežádoucí látky, u kterých to +- natrénovat jde, přičemž ty "dobré" věci v pivu (resp. jejich míra) už vychází u každého člověka při stejném vzorku dost subjektivně (někdy stačí rozdíl najezený/hladový, kuřák/nekuřák, blbá/dobrá nálada atd.). nehledě na to, že i v těch nejeurovějších velkovýrobnách vyjde každá várka trochu jinak. Celé se to pak točí okolo defaultně definovatelných chutí hořká-sladká-kyselá... ale to opravdu nestačí :/

    btw. z těchto důvodů jsem např. vůči "samozvaným degustátorům", resp. "jednorázovým amatérským degustacím" (na jejímž základě se jedna značka vyzvedne do nebe a jiná odepíše) dost skeptický :(

    subjektivně chutná/nechutná je sice taky zavádějící (protože osobně mám rád např. sladší/kyselejší/hořčejší pivo), ale možná víc fér.

    každopádně věřím, že existují frajeři, co pivo od piva poznají, takže bych rád (stejně jako VOZKA) takového znalce někdy potkal ;)

    VOZKA
    VOZKA --- ---
    UNDERDOWN: Poznat co to je za pivo určitě ne, ale nějaký základy myslim rozlišit dokážu. Schválně si asi zkusím zajít do pivotéky a udělat test :). Myslím si, že dost konkrétně rozlišuju a umím označit tak 4 typy piv - typ který mi chutná (sladší hutná piva typu Polička nebo Dalešice), typ s pachutí kterou nedokážu identifikovat/pojmenovat (Rohozec, ale občas i větší pivovary, myslím že třeba některý Bernard), kyselo (prakticky jen všechny Gčka) a zbytek, kde řeším jen chutná/nechutná. Pak se hodně orientuju podle míry sycení/ "řízu". Ale že bych v jedné kategorii (kromě té široké poslední, tam u hodně odlišných třeba ano) byl schopný zfleku a bez tréningu rozeznat více piv, nebo dokonce pivo pojmenovat, o tom rozhodně iluze nemám. Na druhou stranu jsem dost mladý, mám vypito málo a kvůli problémům se žaludkem piju poslední dobou fakt minimálně, schopnosti opravdového pivního znalce by mě fakt zajímaly, a to v dobrém :)
    UNDERDOWN
    UNDERDOWN --- ---
    Hele, držky zmlsaný (slýchávám to běžně), dokázali byste podstoupit slepý test a poznat co je co za pivo, případně chutná/nechutná? Myslim, že rozumná dostupnost je typ - 12° spodně kvašená a asi lahváče. Něco podobnýho běží na PI jako "ňáká extraliga".
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    tak to už je slušnej aktivizmus :) já to budu řešit v brodě, mám to teď kousek
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    X_RATED_IDIOT: já jsem zvolil na čaronoc Kance ze Žamberka...nevýhoda je nutnost vzíti vozidlo a sud si vyzvednout osobně v pivovaře...kdybyste náhodou někdo chtěl z Kance něco dalšího, tak napište, když už se ten benzín bude projíždět (viděl bych to na víkend za 14 dní)..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HYPNOGEN: nic z toho, ani v kombinaci :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam