• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    _UDO_: cerna 18?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    _UDO_: to de.... fakt jo :D
    _UDO_
    _UDO_ --- ---
    tpč

    _UDO_
    _UDO_ --- ---
    http://deerbear.pl/piwa/ zajimava nabidka i grafika od sousedu
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tak v tom pripade tocej u jelinku asi nadvakrat, stejny u balbinu. tam mi plzen chutna, na rozdil od Lokalu, kde mi prijde jak unyla voda bez chuti a zapachu
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    Tak tam je těch faktorů opravdu hodně. Čerstvost piva, sud nebo tank (tankové nepřichází do kontaktu s hnacím plynem), teplota při skladování sudů, způsob manipulace s již naraženým sudem, četnost sanitace výčepního zařízení, výtoč, způsob čepování, teplota piva atd.
    KACIR: U hladinky je sladká pěna, u čepování na víckrát je pěna hořká a pivo má menší říz.

    Btw já Plzeň fakt nemám rád, protože má v sobě trošku víc zbytkového diacetylu, ze kterého se mi prostě zvedá kýbl. Ne moc, ale je tam (což se ostatně u českého ležáku do určitého obsahu nebere jako senzorická vada, narozdíl třeba od ležáků německých). Každopádně je říjen a to znamená, že je tu po roce opět říjnová volba sládků - fenomenální nefiltrovaná a nepasterovaná verze Plzně. Škoda, že ji nevaří po celý rok, asi bych už nepotřeboval pít jiný ležák.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KACIR: jejich vycepak tvrdí, že nejmíň hořký je mlíko, tak je prý vhodné pro ženy.
    KACIR
    KACIR --- ---
    GLOBETROTTER: Nějaký efekt má i styl čepování, jestli se nepletu, Plzeň doporučuje pro Prazdroj čepovat najednou na hladinku, při čepování na víckrát trochu hořkost snad klesá - nicméně dosud jsem to nějak neměl možnost porovnat...
    Uvidíme, jestli to někdo potvrdí nebo vyvrátí... :-)
    JOHY
    JOHY --- ---
    GLOBETROTTER: imho dost teplotou půllitru. v lokálech je maj naložený třeba ve studený vodě, jinde je jen opláchnou teplý ve studený vodě: v ten moment mi plzeň přijde "tělnatější" než v lokále.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    joo, u Jelinku ta plzen kurva smakuje. Podle me to dela ten vycepakuv knir.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    GLOBETROTTER --- --- 23:13:33 30.9.2019
    Předem se omlouvám za lama příspěvek: Dal jsem si tuhle jedno U Jelínků. Chutnalo to úplně jinak než v běžné hospodě (o lahvaci samozřejmě nemluvě). Chápu, že se kvalita dá v hospodě ovlivnit mnoha faktory, ale přišlo ní, že to má úplně jinou hořkost (mnohem vyšší), byl to naprosto jedinečný ležák (skalní odpůrci průmyslového piva prominou). Jak se dá u točeného piva ovlivnit pocit hořkosti?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    DEMENAPIVO: oni mu jine jmeno davaji (myslim ze jsem o nem psal) podle jmena v kalendari v den kdy ho varili. Ostatni piva chutnaji porad stejne, da se jen poznat zacatek a konec sudu, stejne jako u vsech oatatnich sudu, piv a pivovaru, kdyz to ma clovek napite natolik aby to ppznal
    DEMENAPIVO
    DEMENAPIVO --- ---
    CH_IN_A: a oni v těch kbelech tu jepici vaří každý rok v dobách, kdy nebylo sterilní prostředí a dnešní technologie? nebo jak mám chápat ten argument?


    DOCENT: souhlas, ale bavíme-li se o malých pivovarech, tak tento názor lze brát naopak jako dost zvrácený alibismus :)


    JVCNC: asi záleží na úhlu pohledu - tvůj chápu, ale nesdílím ho. když si dám v pivovaru pivo s názvem ipátor a budu z něj nadšený, tak si ho zapamatuju - po roce se o něm budu bavit s kamarádem a líčit, jak mi ipátor hrozně chutnal a on se mi vysměje, protože měl jinou várku, která byla hnusná. proč tomu ten pivovar nedá jiné jméno, když to pivo chutná jinak???

    ale jinak - sto lidí, sto chutí a většinou bohužel tak dvěstě názorů. kbelskej pivovar skoro neznám a bavím se na všeobecné rovině. když si dám v hospodě na rohu svíci, ze který se posejřim blahem (v dobrém slova smyslu) a půjdu na ni za týden znovu a ona bude úplně jiná, tak budu nasranej. nejznámější rumy z karibiku mají povětšinou desítky let jednoho zaměstnance, který je zodpovědný za blendování jejich produktů různého stáří tak, aby ten výsledný produkt chutnal vždy stejně, jelikož i když jsou ty sudy stejně staré, tak na jeden svítí víc sluníčka a kolem druhého vane víc vítr, takže chutnají naprosto jinak - což je nežádoucí jev - jeden produkt jedné značky má chutnat tak, jak má chutnat..

    JVCNC
    JVCNC --- ---
    DEMENAPIVO: to si uplne nemyslim, vsechna ostatni piva vari stejne a nemeni recept, u tohodle se mi libi ze az se vypije jedna varka, muzu tam jit ochutnat neco noveho a nepit porad to same a to je to co me u piva bavi, ochutnavat nove veci. To uz by jsi mohl proklinat stejnym principem hromadu dalsich malych pivovaru kteri vari porad nova a nova piva a nejsou zasekle na par pivech ktere vari porad dokola. Ja jsem rad ze tomu tak neni, zrovna u piva je moznosti hodne a byla by skoda je nevyzkouset a aspon neochutnat.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    DEMENAPIVO: To je nejčastější zkurveý argument pro průmyslové pivovary, že musí vařit furt úplně stejné pivo a je to pak chemická továrna místo řemesla a nedá se to pít vlastně nikdy.
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    DEMENAPIVO: v dobach, kdy se pivo jeste nevarilo ve sterilnich prostredi a za pouziti stavajicich technologii, tak u spousty pivovaru bylo co varka jine. Jednou sis posmak a jednou ses posral :)
    DEMENAPIVO
    DEMENAPIVO --- ---
    JVCNC: tohle mi prostě evokuje něco v tom smyslu, jako když neumim uvařit jedno pivo, tak řeknu, že to každej rok vařim schválně trochu jinak. správnej markeťák by tomu aspoň dal nějakej název.. v 2017 to při výrobě zkyslo, tak tomu budem říkat kyselá jepice sour ale, 2018 to bylo zkažený a zakalený jako prase, tak řeknem, že letos je to new england nejebice. letos je to vyčpělý jako hovno na sluníčku - prodáme to jako staropramen a lidi nám urvou ruce :)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    Pro zmenu ted neco z pivovaru ve kbelych, nova varka 14 jepic (pokazde varej tohle trochu jinak) mi prijde nejpovedenejsi, neco jako predchozi ale vice horka chutna mi cim dal vic az jsem rad ze jsem nechal schvalne kreditku doma. V predchozi varce mi trochu chybela horkost, aleovitosti bylo doatatecne, v tehle nove jmenem Roman je i aleovitost i horkost. Neni to nejlepsi ale co jsem pil ale mistni ALE mi prijde lepsi a lepsi
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    CH_IN_A: jo na lezak to neni uplne spatny, driv sem ho pivaval toceny docela rad (3 roky zpet)
    ANDR3E
    ANDR3E --- ---
    Nejdražší pivo na světě. Australan v Manchesteru za pivo omylem zaplatil v přepočtu 1,6 milionu korun | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/...olecnost/nejdrazsi-pivo-lalor-manchester-australan-milionu_1909060631_cen
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam