• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SALAMAN: 4 minuty? Takže pokud načepované pivo na slunci nevypiju do 4 min tak bude smrdět jako skunk? A pokud vadí i 4min světla z UV zářivek, tak jak pak můžou fungovat otevřené spilky?
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    DO_IT: Zelené lahve snadněji propouštějí světlo, než hnědé. Pokud je pivo vystaveno UV záření, klidně i jen ze zářivky, tak se alfahořké kyseliny z chmele rozkládají a reagují se sulfanem, což je zase produkt kvasnic. Tím vzniká thiol, což stejná chemická sloučenina jako obranný sekret skunka nebo aromatizace, která se z bezpečnostních důvodů přidává do zemního plynu. Ke skunkové/pižmové chuti jsou nejvíc náchylná světlá a více chmelená piva, kde nebyl chmel nahrazován izomerizovanými chmelovými extrakty. jako je tetrahop nebo isohop. Doporučuju vedle sebe porovnat dvě stejná piva, jedno načepované a jedno ze zelené lahve, ten rozdíl opravdu překvapí. Konkrétně u tý Kamenice je to takřka učebnicový příklad.
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    SALAMAN: 4 minuty na dennim svetle? coze? to myslis asi primy slunecni? v cem je problem se zelenymi lahvemi prosimtebe?
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    CHOROBA: Dík za tip!
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tak kamenicky maj i u kurelu vedle akrace. vcera 4kusy pred Front242 a jako kurva jo.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    CORWEX: Pokud si dobře pamatuju, tak stačí 4 minuty na denním světle. Jinak ten Permon má takovou "permonovitou" chuť, nevím, jak to popsat... shodl jsem se na tom s více lidmi.
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    SALAMAN: Ty jo, dík, o tom problému s barvou lahví jsem nevěděl - jak rychle se změna chuti projeví? (A Permon je teda dlouhodobě můj favorit co do poměru cena/výkon, ale nejsem žádnej degustátor.)
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    DO_IT: Ten polotmavej ležák se jmenuje jen Broumy. Vařil ho starej Matuška.
    CHOROBA: Kamenická desítka je pro mě aktuálně jeden z nejčistších a nejpitelnějších spodně kvašených piv. Mají ji třeba na zahrádce U Kaštanu, místo toho odpornýho Budvaru, co tam mívali dřív.
    HAUSNUMERO: Lahve nebrat - jsou bohužel zelené, takže má pivo silně skunkovou pachuť. Už dlouho se chci dokopat k napsání mailu do pivovaru, zda nechtějí používat raději hnědé lahve.
    BURKHAR: Cobolis má dlouhodobě nedobrý piva. Vůbec nechápu ten hype okolo. To samý Permon, Antoš...
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    BURKHAR: Jasný, to pak chápu, brut IPA je takový pivní šampus no, to je vod ležáku fakt daleko, extrémně suchý a hodně málo hořký pití...
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    SEEKER: Já asi nejsem cílovka na IPA piva úplně, nejradši mám ležáky plzeňského typu.
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    BURKHAR: Fakt, za mě teda jedna z nejlepších Brut IPA na domácím trhu, ne že by jich tu teda vzniklo kdoví kolik.
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    CHOROBA: Hele, je fakt možný, že to trpí převozem.
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    SEEKER: Tu sem měl a přijde mi taková planá.
    NOIK
    NOIK --- ---
    SEEKER: možná to je tak, že Matuška s tim obchází pivovary a zároveň to tam vaří, aby vytvořil dojem, že se jeho pivní styl uchytil i jinde:))
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    NOIK: Aha, jsem nevěděl, že to Matuška vařil tam. No oni to v Albrechtu evidentně uvařili taky:
    Albrecht 12 New Broumy - Zámecký pivovar Frýdlant | Photos - Untappd
    https://untappd.com/b/zamecky-pivovar-frydlant-albrech-12-new-broumy/3553254/photos
    NOIK
    NOIK --- ---
    SEEKER: teď trochu nechápu, jak to myslíš ..mladej Matuška si v Albrechtu uvařil NB, v tanku mu to tam proto leželo ...sládek o tom mluvil s takovým lehkým ironickým úšklebkem, tak nevím, jak se tím inspirovali ..ale nechci zas nějak pomlouvat a vytvářet mezi pivovarníky neshody:)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    BURKHAR: tak to sem mel asi dycky kliku. ale j e fact ze ja ochutnal tak pet druhu od Cobolisu.
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    DO_IT: Jako vtip od Albrechta nebo už od Matušky? V Albrechtovi to údajně vařili fakt proto, že jim to hrozně chutná - v obou případech mi přijde, že ten vtip je hlavně takový alibi proti případným posměváčkům. Jinak já to vaření klasiky u Matušky ale ani neberu jako kritiku, mě přijde OK, že se nenechá strhnout a nevaří trendy věci jako ovocný kyseláče a New Englandy jak na běžícím pásu (byť mám obojí rád) a dělá si to svoje.
    No ale pak se u něj objeví místo New England New Broumy? A zhruba ve stejný době Matuška v jednom rozhovoru řiká, že jeho sen je vymyslet novej pivní styl a že ted maj k dispozici ty Dva kohouty coby prostor, kam mohou vodit na ochutnávky třeba zahraniční persóny pivního světa - vidím v tom takový to český šalamounství "budu se tvářit jakože vtip pro jistotu, kdyby se mi vysmáli, ale ve skrytu duše doufám, že by se z toho mohla stát o trochu větší událost než to skutečně je"... jinak je to pivo pitelný, zapomenutelný, nic proti němu nemám, ale ty vopičárny kolem jsou legrační.
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    SEEKER: mel bys videt tu etiketu, je to jednoznacne vtip. akorat bizar to je urcite.

    Tedka mi prijde variativnost u matusky o level a pul lepsi nez co bylo pred rokem ci pred dvema
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    NOIK: Fakt to tam měli, nemyslel to ten sládek tak, že je to Matuškův recept? Protože oni se tím zcela přiznaně inspirovali, což je jeden z nejdivnějších kroků na domácí pivní scéně za mě, dát tomuhle Matuškovic pseudovtipu legitimnost. Matuška, kterej se vyznačuje tím, že spíš neexperimentuje a dělá převážně hodně klasický IPA a ale (a vůbec klasický verze tradičních stylů), najednou chce nechat vznikout novýmu stylu? A přitom je to v podstatě americkej pšeničnej ejl s trochou vopičáren okolo? Za mě bizár...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam