• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!

    PIVO: Kudy teče, tudy léčí...


    Pokud chcete sdělit, že je někde dobré/špatné pivo, uveďte i důvod, který vás k takovému závěru vede. Nahlédněte na rozcestník na nástěnce tohoto klubu, inspirujte se při hledání pivka dobrého, dodejte tipy vlastní...


    Kluby sžízněné:
    Nejen pivem živ je pivomilec, dopřejte si:
    [ nakládaný hermelín, utopenci a jiné hospodské bašty k pivu!! ]
    Pivo na čerstvém vzduchu chutná nejlíp: [ PIVO NA ČISTÉM VZDUCHU - pivní zahrádky, pivní festivaly, nekuřácké hospody ]

    rozbalit záhlaví
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    SALAMAN: tyvole to zni jako jeden z tech lidi ktery nekde neco cetl o pivnich vadach a kazdej jinej chmel nez citra ci mosaic oznaci jako zeleninu nebo maslo

    s tim rozdilem o cepovanym a z lahve si snad delas srandu taky, to snad neni mozny
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    SALAMAN: Nejde nutně o UV záření, to běžný svítidla celkem neprodukujou, ale o modrou část viditelnýho spektra: https://www.rozhlas.cz/...-propousti-svetlo-v-modre-casti-spektra-a-vznika-skunkova-prichut--1124080
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SALAMAN: 4 minuty? Takže pokud načepované pivo na slunci nevypiju do 4 min tak bude smrdět jako skunk? A pokud vadí i 4min světla z UV zářivek, tak jak pak můžou fungovat otevřené spilky?
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    DO_IT: Zelené lahve snadněji propouštějí světlo, než hnědé. Pokud je pivo vystaveno UV záření, klidně i jen ze zářivky, tak se alfahořké kyseliny z chmele rozkládají a reagují se sulfanem, což je zase produkt kvasnic. Tím vzniká thiol, což stejná chemická sloučenina jako obranný sekret skunka nebo aromatizace, která se z bezpečnostních důvodů přidává do zemního plynu. Ke skunkové/pižmové chuti jsou nejvíc náchylná světlá a více chmelená piva, kde nebyl chmel nahrazován izomerizovanými chmelovými extrakty. jako je tetrahop nebo isohop. Doporučuju vedle sebe porovnat dvě stejná piva, jedno načepované a jedno ze zelené lahve, ten rozdíl opravdu překvapí. Konkrétně u tý Kamenice je to takřka učebnicový příklad.
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    SALAMAN: 4 minuty na dennim svetle? coze? to myslis asi primy slunecni? v cem je problem se zelenymi lahvemi prosimtebe?
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    CHOROBA: Dík za tip!
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tak kamenicky maj i u kurelu vedle akrace. vcera 4kusy pred Front242 a jako kurva jo.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    CORWEX: Pokud si dobře pamatuju, tak stačí 4 minuty na denním světle. Jinak ten Permon má takovou "permonovitou" chuť, nevím, jak to popsat... shodl jsem se na tom s více lidmi.
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    SALAMAN: Ty jo, dík, o tom problému s barvou lahví jsem nevěděl - jak rychle se změna chuti projeví? (A Permon je teda dlouhodobě můj favorit co do poměru cena/výkon, ale nejsem žádnej degustátor.)
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    DO_IT: Ten polotmavej ležák se jmenuje jen Broumy. Vařil ho starej Matuška.
    CHOROBA: Kamenická desítka je pro mě aktuálně jeden z nejčistších a nejpitelnějších spodně kvašených piv. Mají ji třeba na zahrádce U Kaštanu, místo toho odpornýho Budvaru, co tam mívali dřív.
    HAUSNUMERO: Lahve nebrat - jsou bohužel zelené, takže má pivo silně skunkovou pachuť. Už dlouho se chci dokopat k napsání mailu do pivovaru, zda nechtějí používat raději hnědé lahve.
    BURKHAR: Cobolis má dlouhodobě nedobrý piva. Vůbec nechápu ten hype okolo. To samý Permon, Antoš...
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    BURKHAR: Jasný, to pak chápu, brut IPA je takový pivní šampus no, to je vod ležáku fakt daleko, extrémně suchý a hodně málo hořký pití...
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    SEEKER: Já asi nejsem cílovka na IPA piva úplně, nejradši mám ležáky plzeňského typu.
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    BURKHAR: Fakt, za mě teda jedna z nejlepších Brut IPA na domácím trhu, ne že by jich tu teda vzniklo kdoví kolik.
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    CHOROBA: Hele, je fakt možný, že to trpí převozem.
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    SEEKER: Tu sem měl a přijde mi taková planá.
    NOIK
    NOIK --- ---
    SEEKER: možná to je tak, že Matuška s tim obchází pivovary a zároveň to tam vaří, aby vytvořil dojem, že se jeho pivní styl uchytil i jinde:))
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    NOIK: Aha, jsem nevěděl, že to Matuška vařil tam. No oni to v Albrechtu evidentně uvařili taky:
    Albrecht 12 New Broumy - Zámecký pivovar Frýdlant | Photos - Untappd
    https://untappd.com/b/zamecky-pivovar-frydlant-albrech-12-new-broumy/3553254/photos
    NOIK
    NOIK --- ---
    SEEKER: teď trochu nechápu, jak to myslíš ..mladej Matuška si v Albrechtu uvařil NB, v tanku mu to tam proto leželo ...sládek o tom mluvil s takovým lehkým ironickým úšklebkem, tak nevím, jak se tím inspirovali ..ale nechci zas nějak pomlouvat a vytvářet mezi pivovarníky neshody:)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    BURKHAR: tak to sem mel asi dycky kliku. ale j e fact ze ja ochutnal tak pet druhu od Cobolisu.
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    DO_IT: Jako vtip od Albrechta nebo už od Matušky? V Albrechtovi to údajně vařili fakt proto, že jim to hrozně chutná - v obou případech mi přijde, že ten vtip je hlavně takový alibi proti případným posměváčkům. Jinak já to vaření klasiky u Matušky ale ani neberu jako kritiku, mě přijde OK, že se nenechá strhnout a nevaří trendy věci jako ovocný kyseláče a New Englandy jak na běžícím pásu (byť mám obojí rád) a dělá si to svoje.
    No ale pak se u něj objeví místo New England New Broumy? A zhruba ve stejný době Matuška v jednom rozhovoru řiká, že jeho sen je vymyslet novej pivní styl a že ted maj k dispozici ty Dva kohouty coby prostor, kam mohou vodit na ochutnávky třeba zahraniční persóny pivního světa - vidím v tom takový to český šalamounství "budu se tvářit jakože vtip pro jistotu, kdyby se mi vysmáli, ale ve skrytu duše doufám, že by se z toho mohla stát o trochu větší událost než to skutečně je"... jinak je to pivo pitelný, zapomenutelný, nic proti němu nemám, ale ty vopičárny kolem jsou legrační.
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    SEEKER: mel bys videt tu etiketu, je to jednoznacne vtip. akorat bizar to je urcite.

    Tedka mi prijde variativnost u matusky o level a pul lepsi nez co bylo pred rokem ci pred dvema
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    NOIK: Fakt to tam měli, nemyslel to ten sládek tak, že je to Matuškův recept? Protože oni se tím zcela přiznaně inspirovali, což je jeden z nejdivnějších kroků na domácí pivní scéně za mě, dát tomuhle Matuškovic pseudovtipu legitimnost. Matuška, kterej se vyznačuje tím, že spíš neexperimentuje a dělá převážně hodně klasický IPA a ale (a vůbec klasický verze tradičních stylů), najednou chce nechat vznikout novýmu stylu? A přitom je to v podstatě americkej pšeničnej ejl s trochou vopičáren okolo? Za mě bizár...
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    BURKHAR: Eklovatý bych neřekl, průměrný možná, neměl jsem všechno, ale určitě přes 30 jejich piv. Jediný, co mi tam nechutná, je paradoxně klasická dvanáctka. Co je naopak geniální je novinka Alcatraz brut IPA. 11 procent, a pitelnost neskutečná...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam